Συνδεδεμένη ενίσχυση και ενεργοποίηση του κανονισμού De minimis για όλη τη Λακωνία ζητούν οι εσπεριδοκαλλιεργητές

23-06-2014, 18:38
Συνδεδεμένη ενίσχυση και ενεργοποίηση του κανονισμού De minimis για όλη τη Λακωνία ζητούν οι εσπεριδοκαλλιεργητές

Την ένταξη των εσπεριδοειδών στη συνδεδεμένη ενίσχυση και την ενεργοποίηση του κανονισμού De minimis για όλη τη Λακωνία, αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του νομού, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο διοικητήριο Λακωνίας, στη Σπάρτη.

 

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, οι βουλευτές του νομού Θανάσης Δαβάκης και Φεβρωνία Πατριανάκου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης, εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών, των εξαγωγέων, των Ομάδων Παραγωγών, καθώς και πολλοί επεριδοκαλλιεργητές.

 

Στη σύσκεψη επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πορτοκαλιών, κυρίως λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής πώλησης του προϊόντος σε σχέση με το δυσανάλογο μεγάλο κόστος καλλιέργειας. Η ζήτηση έχει μειωθεί στο ελάχιστο, οι τιμές συνεχώς συμπιέζονται και υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες χρονιές να υπάρξει υποβάθμιση του προϊόντος και μείωση της στρεμματικής απόδοσης.

 

Συζητήθηκαν τα αίτια που δημιούργησαν το πρόβλημα και διατυπώθηκαν προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση του, οι οποίες επικεντρώθηκαν σχεδόν από το σύνολο των παρευρισκομένων, στην ένταξη των εσπεριδοειδών στη «συνδεδεμένη ενίσχυση» με τη χυμοποίηση (η οποία προβλέπεται από τον κανονισμό που έχει συντάξει η επιτροπή για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ΚΑΠ, σε ποσοστό 8% επί του συνολικού ύψους της οικονομικής ενίσχυσης του κράτους μέλους ανά έτος, ποσοστό που για την Ελλάδα φτάνει το 13%), και στην ενεργοποίηση του κανονισμού De minimis, που αφορά κρατικές ενισχύσεις που καταβάλλονται από τα κράτη-μέλη, με την έγκριση της ΕΕ, όταν αποδεδειγμένα υπάρχουν απρόβλεπτες μεταβολές, που θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά αποτελέσματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι εξαγωγές, να αποκατασταθούν οι πληγέντες παραγωγοί, να ισχυροποιηθούν οι ομάδες παραγωγών και να δρομολογηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών.

 

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου, στις 11:00 το πρωί, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον νέο υπουργό Γεώργιο Καρασμάνη, όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εσπεριδοκαλλιεργητές και οι προτάσεις της σημερινής σύσκεψης.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.28.2018 14:44

Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς από τη Δωδώνη
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους...

11.28.2018 14:26

Στους δρόμους της Καρδίτσας αγρότες και κτηνοτρόφοι
Διαδήλωση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

11.23.2018 17:14

Καλαμάτα: Στο επίκεντρο της προσοχής οι 2 παραπληγικοί πιλότοι της Handiflight!
Οι Guillaume Feral και Mike Lomberg προσγείωσαν 2 ειδικά τροποποιημένα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Flight Design CTLS.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<