Επιστροφή στη φύση με το xorafaki.gr

17-06-2014, 14:37
Επιστροφή στη φύση με το xorafaki.gr

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Λύσεις και απαντήσεις στους ερασιτέχνες - επίδοξους αγρότες δίνει ένα ψηφιακό εργαλείο. Με ένα δείγμα χώματος από το χωράφι τους και μερικές απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο, μπορούν να έχουν στα χέρια τους μια πλήρη μελέτη με το τί τους συμφέρει να καλλιεργήσουν και πώς.


Για χρόνια ολόκληρά ο μέσος Έλληνας είχε παρατημένα τα χωραφάκια στο χωριό. Του τα κληροδότησε η οικογένειά του, αλλά ως άνθρωπος της πόλης ουδέποτε ασχολήθηκε με αυτά. Μέχρι που η κρίση μας… χτύπησε την πόρτα και από φορολογικό βάρος άρχισε να τα βλέπει ως επαγγελματική ευκαιρία. Είτε κάποιος που έψαχνε τρόπο να επιστρέψει στην ύπαιθρο για να γίνει επαγγελματίας αγρότης είτε για να συμπληρώσει το εισόδημά του, άρχισε να αναζητά το τί θα κάνει με τη γη του. Κάπως έτσι «γεννήθηκε» το xorafaki.gr. «Παιδί» της Lotus Business Consulting, η οποία ασχολείται χρόνια με τον αγροδιατροφικό τομέα, το xorafaki είναι η νέα υπηρεσία που στήθηκε για να δίνει απαντήσεις σε όποιον θέλει να αξιοποιήσει το χωραφάκι του.

Γύρω στο 2011 πολλοί άνθρωποι προσέγγιζαν τη Lotus και ζητούσαν να μάθουν πώς μπορούν να δουλέψουν σωστά τη γη τους. Τότε εμπνεύστηκε την ιδέα για το xorafaki.gr η κα Γιούλη Δοξανάκη. Ο σχεδιασμός μπήκε μπροστά, έγιναν οι πρώτες πιλοτικές εφαρμογές και τον Ιανουάριο του 2013 βγήκε στον «αέρα». «Είναι μια υπηρεσία δική μας για να βοηθάται όποιος θέλει να ασχοληθεί με το χωραφάκι του», σημειώνει στην «Παραγωγή» η κα Δοξανάκη.

 

Η διαδικασία

Όταν κάποιος αποφασίσει να αγοράσει τις υπηρεσίες του xorafaki.gr λαμβάνει στο e-mail του μια σειρά από ερωτήματα. Με αυτά, η ομάδα αντιλαμβάνεται τον τρόπο που θέλει να ασχοληθεί ο πελάτης με το χωραφάκι του, ως κύριο επάγγελμα ή ως συμπληρωματικό εισόδημα, τον χρόνο που διαθέτει, τα χρήματα, τί υπάρχει στη γύρω περιοχή κ.ά.

Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος στέλνει δείγμα εδάφους από το χωράφι του για ανάλυση. Από τη στιγμή που θα βγουν τα αποτελέσματα, μια εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων, που αποτελείται από γεωπόνους, τεχνολόγους τροφίμων, οικονομολόγους, οι οποίοι συζητούν και βρίσκουν τρεις λύσεις καλλιέργειας για την έκταση που εξετάστηκε.

Τότε, φτιάχνουν μια μελέτη που περιλαμβάνει τα πάντα, από τα κόστη που θα προκύψουν, τις καλλιεργητικές εργασίες, τις ενδεδειγμένες πρακτικές, τις πραγματικές αποδόσεις που θα έχει ο ενδιαφερόμενος καλλιεργητής και διάφορες άλλες συμβουλές που κρίνονται απαραίτητες. Ακόμα, το xorafaki.gr φέρνει σε επαφή του καλλιεργητές με ανθρώπους που θα μπορούσαν να αγοράσουν τον καρπό τους, ενώ όπου είναι εφικτό, δίνουν λύσεις για συμβολαιακή γεωργία. Η ομάδα δεν προτείνει κάτι εάν δεν υπάρχει ζήτηση ή αν είναι δύσκολο γι’ αυτούς να το διαχειριστούν.

Όσο για το αν μπορεί να προχωρήσει κάποιος στην καλλιέργεια μόνος του, έχοντας μόνο τις συμβουλές που του δίνει η μελέτη, η κα Δοξανάκη σημειώνει πως μπορεί στην αρχή να αισθάνονται χαμένοι, αλλά μετά αποκτούν αυτοπεποίθηση. «Η μελέτη είναι τόσο λεπτομερής, που του συστήνουμε ακόμα και πότε να πάρει άδεια από τη δουλειά του, σε περίπτωση που αποφασίσει κάποιος να το δουλέψει μόνος του», τονίζει χαρακτηριστικά η εμπνεύστρια του εγχειρήματος, για να προσθέσει πως έχουν τηλεφωνική επαφή με τους καλλιεργητές, για να τους βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστούν.

Επιπλέον, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η εκμετάλλευση, προτείνουν και ανθρώπους που βρίσκονται κοντά, είτε γεωπόνους είτε ανθρώπους που διαθέτουν μηχανήματα, απαραίτητα για την καλλιέργεια.

 

Πόσοι ρωτούν και πόσοι προχωρούν…

«Είναι αρκετοί αυτοί που θέλουν να δουλέψουν τη γη τους. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας περίπου 6.000 άτομα. Άλλοι απλώς έχουν ερωτήσεις και άλλοι ψάχνουν για συγκεκριμένες λύσεις», σημειώνει η κα Δοξανάκη. Το σκέφτονται για μερικούς μήνες ή το συζητούν με την οικογένειά τους για να αγοράσουν την υπηρεσία. Μάλιστα, απ’ όσους έχουν κάνει μια πιο σοβαρή συζήτηση, το 30% αυτών, δηλαδή κάποιες εκατοντάδες, το προχωράει.

 

Η εξέλιξη

Το xorafaki είναι σε διαδικασία διερεύνησης για τα επόμενα στάδια. Θέλουν να σχεδιάσουν και νέες υπηρεσίες, έτσι ώστε να βοηθούν ακόμα περισσότερο με πληροφορίες, τεχνογνωσία κ.ά. Σε αυτό το στάδιο δεν λείπουν οι επαφές με ανθρώπους που έχουν εφαρμόσει την τεχνολογία ακριβείας στη γεωργία και στη φάση του σχεδιασμού που βρίσκονται, εξετάζονται πολλά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.12.2014 11:32

Οι «Δαρνάκων Γεύσεις» ταξιδεύουν στο εξωτερικό
Την ταυτότητά του στους νέους που θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν εδώ, έχει βρει το επιχειρείν του πρωτογενούς...

02.14.2014 14:24

Νέος «καπετάνιος» στο τιμόνι της ΕΑΣ Ρεθύμνης
Τους στόχους του και τις κινήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Συνεταιρισμού Ρεθύμνης αναλύει στην «Παραγωγή» ο νέος πρόεδρός της, κ....

03.25.2013 11:38

Τα «Golden Boys» του ελαιόλαδου
Νέοι, δυναμικοί και με όρεξη επιχειρηματίες επιχειρούν να πετύχουν το αυτονόητο στην Ελλάδα: να παράγουν, να τυποποιήσουν και να...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<