Χωρίς τρύγο λόγω περονόσπορου

16-06-2014, 11:05
 Χωρίς τρύγο λόγω περονόσπορου

Χωρίς τρύγο κινδυνεύουν να μείνουν σημαντικές περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης, καθώς τεράστιες εκτάσεις με σταφίδα και αμπέλια έχουν «χτυπηθεί» από τον περονόσπορο.

 

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
(filippidis@paragogi.net)

 

Οι παραγωγοί, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις για την ίδια αιτία από το 2011, κρούουν έγκαιρα των κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη μέσω ΕΛΓΑ. 

 

Το πρόβλημα έχει λάβει διαστάσεις στους Νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Ηρακλείου στην Κρήτη, με τους αμπελουργούς να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν και πάλι χωρίς εισόδημα.

 

Οι παραγωγοί, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την εξέλιξη του μύκητα (περονόσπορος), έχουν ήδη επιβαρύνει το κοστολόγιο με 2 έως 5 επιπλέον ψεκασμούς και με πολύ ακριβότερα φυτοφάρμακα ή με συνδυασμούς φυτοπροστατευτικών αλλά, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς αποτέλεσμα. Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς, διότι είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο. Οι πρώτες εκτιμήσεις ωστόσο κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη ζημιά σε αμπέλια (με αποκορύφωμα τον ροδίτη), αλλά και σε πολλές σταφίδες, παρότι θεωρούνται αρκετά πιο ανθεκτικές. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις -και δεν είναι λίγες- παραγωγών που δεν θα τρυγήσουν καθόλου τη φετινή χρονιά. Επιπλέον, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και για την επόμενη χρονιά, καθώς οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να κλαδέψουν τις κληματίδες που αφήνονται ως βάση για την καρποφορία της νέας χρονιάς.

 

Σύμφωνα με το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, η εμφάνιση του περονόσπορου έχει διαπιστωθεί σε πολλές θέσεις σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας αμπελιού, ιδιαίτερα της Βόρειας και Κεντρικής Κρήτης. Μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, εξαπλώνουν περαιτέρω την ασθένεια και της δίνουν τα στοιχεία επιδημίας, ενώ προβλέπεται και αύξηση της επιμόλυνσης.

 

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, καλεί τους αμπελουργούς να προβούν σε προληπτικό ψεκασμό μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, να επαναλάβουν τον ψεκασμό, που πιθανόν έχουν κάνει πριν από 5-7 ημέρες και σε περίπτωση βροχής, να γίνει ψεκασμός αμέσως μετά με συστηματικά ή διελασματικά σκευάσματα.


Στην Ηλεία

 

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ηλεία. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας, Γεράσιμος Καλιμώρος, «τους μήνες Απρίλιο - Μάιο, είχαμε συνεχόμενες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ο μύκητας Plasmopara Viticola, κοινώς περονόσπορος του αμπελιού. Ο περονόσπορος αποτελεί το σπουδαιότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι είναι δυνατό να προκαλέσει ολική καταστροφή της παραγωγής.

 

Ειδικά στην περιοχή μας (Νομός Ηλείας) και λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, έχουμε ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα. Κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη της ασθένειας θεωρείται ο μήνας Μάιος, διότι ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο μύκητας συμπληρώνει το βιολογικό του κύκλο συντομότερα και προκαλεί πολυάριθμες προσβολές. Επιπλέον, την ίδια περίοδο η βλαστική ανάπτυξη της αμπέλου είναι ταχύτατη, με αποτέλεσμα να σχηματίζει συνεχώς νέους ιστούς, οι οποίοι είναι ευπαθείς στις μολύνσεις. Ο συνδυασμός των παραπάνω και με δεδομένο ότι οι παραγωγοί ήταν σχεδόν αδύνατον να ψεκάζουν στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, διότι έβρεχε συνεχώς, δημιούργησε συνθήκες «επιθετικού» - ταχύτατου περονόσπορου, ο οποίος πρόσβαλε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα σταφύλια, με αποτέλεσμα να χαθεί και να συνεχίζει να χάνεται μεγάλο μέρος της παραγωγής, τόσο στα αμπέλια όσο και στις σταφίδες της περιοχής μας».

 

Σύμφωνα με τον κ. Καλιμώρο, «αντιλαμβάνεται, λοιπόν, ο καθένας ότι η οικονομική καταστροφή σε επίπεδο Νομού για την καλλιέργεια είναι πολύ μεγάλη και με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την εξέλιξη της ασθένειας, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Ζητάμε από τα αρμόδια όργανα τόσο σε τοπικό επίπεδο (Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης) όσο και σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας (ΕΛΓΑ – ΥπΑΑΤ), να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξει, ασφαλιστική κάλυψη μέσω ΕΛΓΑ».

 

Στη Μεσσηνία

 

Ο περονόσπορος «χτύπησε» αμπέλια και σταφίδες στην Κορώνη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας πολύ σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς που έστειλε ο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορώνης, Θεμιστοκλής Αποστολίδης.

 

Ο ίδιος επισήμανε ότι «οι αγρότες μας προσπάθησαν και πάλεψαν για να προλάβουν ή να καταπολεμήσουν, το καταστροφικό αίτιο και δεν μπόρεσαν, εξαιτίας τόσο των συνεχών ψιλόβροχων του Απριλίου-Μαΐου 2014, αλλά και από την έλλειψη καθοδήγησης των κρατικών γεωπόνων των Διευθύνσεων Γεωργίας της Περιφέρειας και του ΕΛΓΑ. Έτσι ‘‘χαρατσωθήκαμε’’ υπερβολικά, γιατί οι τιμές των φυτοφαρμάκων είναι μεγάλες και απαγορευτικές, λόγω της κρίσης. Ήδη τα σταφιδάμπελα της περιοχής που προσβλήθηκαν, έχουν εγκαταλειφθεί, μετά από τόσους κόπους και η οικονομική καταστροφή των καλλιεργητών είναι ορατή και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο προς τις οικογένειές τους όσο και προς την πολιτεία».

 

Ο κ. Αποστολίδης με την επιστολή του ζητά:

 

- Ο περονόσπορος του Απριλίου-Μαΐου 2014, που έπληξε τα σταφιδάμπελα της Κορώνης και της ευρύτερης περιοχής, να χαρακτηριστεί ως ζημιογόνο αίτιο, κατ' εξαίρεση για φέτος, λόγω των κρατούντων δυσμενών καιρικών συνθηκών και να κληθούν οι αγρότες να υποβάλουν δήλωση ζημιάς, στον ΕΛΓΑ.
- Να σταλούν γεωπόνοι, τόσο της Δ/νσης Γεωργίας Μεσσηνίας όσο και του ΕΛΓΑ, να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής και οι παρατηρήσεις τους να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές μέσω των ΠΣΕΑ.
- Να «παγώσουν» όλες οι οφειλές, όσων καταστράφηκαν από τη θεομηνία του περονόσπορου, τόσο στις τράπεζες όσο και προς την πολιτεία και να χορηγηθούν άτοκα δάνεια στους ζημιωθέντες με ευθύνη του κράτους.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<