Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

12-05-2014, 11:00
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Πλήθος ασθενειών, όπως ο περονόσπορος, το κλαδοσπόριο, ο θρίπας, ο αλευρώδης και ο Tuta absoluta, προσβάλλουν την περίοδο αυτή την τομάτα θερμοκηπίου και η αντιμετώπισή τους με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα εντομοκτόνα κρίνεται αναγκαία. Στο αμπέλι επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζιζάνια και να υπάρχει μεγάλη επιφυλακή για τυχόν προσβολή του από ακάρεα. Οι μυκητολογικές ασθένειες, εξώασκος, κορύνεο και κλαδοσπόριο, μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα στη νεκταρινιά και ροδακινιά και η βαμβακάδα στην τελευταία. Μήνας σποράς του σουσαμιού.

 

 

ΤΟΜΑΤΑ (ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ)

Υπενθυμίζεται ότι ο περονόσπορος που προσβάλλει την τομάτα του θερμοκηπίου, αρχίζει τον σχηματισμό των εξανθήσεών του όταν επικρατούν στην ατμόσφαιρα σχετικά ήπιες θερμοκρασίες (17ο-21οC) σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία (80-95%).

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρώτα συμπτώματα του μύκητα εμφανίζονται, συνήθως, στα κατώτερα φύλλα της τομάτας και στη συνέχεια στα ανώτερα που παρουσιάζουν υποκίτρινες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στην περιφέρεια του ελάσματος, που γρήγορα αποκτούν βαθύ καστανό ή μαύρο χρώμα. Προσοχή πρέπει να δίνεται στον περονόσπορο, που βασικό του σύμπτωμα είναι οι υπόλευκες εξανθήσεις, οι οποίες αναπτύσσονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων της τομάτας.

Συνιστάται ψεκασμός κάλυψης και καλό λούσιμο των φυτών με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα και εκλεκτικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα όταν διαπιστωθούν συμπτώματα προσβολής και επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

Σημειώνεται ότι τα αρχικά συμπτώματα του κλαδοσπόριου είναι κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, που αργότερα γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές, η δε κάτω επιφάνεια στην περιοχή των κηλίδων, καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου που έχει χρώμα ανοικτοκαστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου. Η καταπολέμησή του γίνεται με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα, εκλεκτικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή, ευνοούν την ανάπτυξη του θρίπα που προκαλεί ζημιά στα φυτά με τη διάρρηξη και την απομύζηση των κυττάρων της επιδερμίδας, ενώ είναι και φορέας ιώσεων.

Ενδείκνυται η αντιμετώπιση του θρίπα, που ευνοείται την περίοδο αυτή από τις καιρικές συνθήκες και προκαλεί ζημιά στα φυτά, τόσο με τη διάρρηξη και την απομύζηση των κυττάρων της επιδερμίδας όσο και ότι είναι και αυτός φορέας ιώσεων και η καταπολέμησή του μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση αρπακτικών εντόμων των θριπών (βιολογική αντιμετώπιση) αλλά και με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (συμβατική αντιμετώπιση).

Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι νύμφες και τα ακμαία του αλευρώδη προκαλούν άμεση ζημιά, γιατί απομυζούν το φύλλωμα της τομάτας και επειδή είναι και φορείς πολλών ιώσεων. Το έντομο αντιμετωπίζεται με τους ίδιους δύο τρόπους που αντιμετωπίζεται ο θρίπας και οι ψεκασμοί για τον αλευρώδη πρέπει να γίνονται πολύ πρωί ή μετά τη δύση του ηλίου, γιατί ο μεγαλύτερος πληθυσμός του εντόμου είναι συγκεντρωμένος αυτές τις ώρες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

Η αντιμετώπιση του εντόμου Tuta absoluta επιτυγχάνεται με το κλείσιμο των παραθύρων του θερμοκηπίου με εντομολογικό δίχτυ, με την εγκατάσταση προθάλαμου με διπλές πόρτες στο θερμοκήπιο, με τη χρήση φερομονικών παγίδων για τη μέτρηση του πληθυσμού και, τέλος, με επεμβάσεις με κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

 

ΑΜΠΕΛΙ

Απαιτείται έλεγχος των πρέμνων αυτή την εποχή για την παρουσία ακάρεων στα πρώτα φύλλα τους και στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί σημαντικός πληθυσμός πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται ψεκασμός με το κατάλληλο, εγκεκριμένο ακαρεοκτόνο.

Κρίνεται απαραίτητη η αντιμετώπιση των ζιζανίων στους αμπελώνες που μπορεί να γίνει τόσο με μηχανικό σκάλισμα με φρέζα ή καλλιεργητή, όσο και με χορτοκοπή ή με χρησιμοποίηση χημικών μέσων. Σημειώνεται ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, πιο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός διαφορετικών μεθόδων, ενώ η επανειλημμένη χρησιμοποίηση φρέζας πρέπει να αποφεύγεται, ειδικότερα σε εδάφη επικλινή ή φτωχά σε οργανική ουσία και αυτό επειδή κονιορτοποιεί το έδαφος και υποβαθμίζει την εδαφική δομή. Υπενθυμίζεται ως γενικός κανόνας ότι οι καλλιεργητικές παρεμβάσεις που διενεργούνται πρέπει να είναι οι απολύτως απαραίτητες, ούτε λιγότερες, ούτε περισσότερες από τις αναγκαίες. Στις περιπτώσεις που η αντιμετώπιση των ζιζανίων γίνει με χημικά μέσα, ο ψεκασμός να πραγματοποιηθεί σε μέρα που δεν φυσάει, με χαμηλή πίεση ψεκασμού (<3 atm), με μπεκ τύπου σκούπας και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε το ψεκαστικό υγρό να μην έρθει σε επαφή με τα πράσινα μέρη των πρέμνων.

 

ΣΟΥΣΑΜΙ

Οι παραγωγοί πρέπει να θυμούνται ότι το σουσάμι σπέρνεται όλο τον Μάιο, αμέσως μετά το βαμβάκι και συγχρόνως σχεδόν με την αραχίδα και το ρύζι.

Προτείνεται οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών σποράς του να κυμαίνονται από 60-80 εκατ., ενώ η ποσότητα σπόρου που απαιτείται είναι περί τα 1-2 κιλά ανά στρέμμα. Σημειώνεται ότι συνήθως σπέρνεται περισσότερος σπόρος από τον κανονικό, γιατί υπάρχουν δυσκολίες στο φύτρωμα και εάν καλλιεργείται ως επίσπορο να σπέρνεται αρχές Ιουλίου, μετά τη συγκομιδή του προηγηθέντος χειμωνιάτικου σιτηρού ή ψυχανθούς.

Τίθεται στην προσοχή των καλλιεργητών ότι το σουσάμι υποφέρει από τα ζιζάνια, ιδιαίτερα στη νεαρή ηλικία και η καταπολέμησή τους γίνεται σε πρώτο στάδιο με την επιμελημένη προπαρασκευή της κλίνης του σπόρου.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με τη σπορά γίνεται και η βασική λίπανση του φυτού, που είναι παρόμοια με εκείνη του βαμβακιού, όπως έχει αναφερθεί ήδη σε προηγούμενο σημείωμά μας.

 

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

Μυκητολογικές ασθένειες της ροδακινιάς και της νεκταρινιάς, όπως ο εξώασκος, το κορύνεο και το κλαδοσπόριο αντιμετωπίζονται αυτή την εποχή εφόσον η προσβολή είναι σοβαρή, με τα κατάλληλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα και αν δεν προηγήθηκαν φθινοπωρινές ή χειμωνιάτικες επεμβάσεις. Προσοχή στα χαλκούχα σκευάσματα που πρέπει να αποφεύγονται μετά τη διόγκωση των οφθαλμών και αυτό γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν φυτοτοξικότητα.

Ενδεδειγμένη είναι η τοπική και κατευθυνόμενη εφαρμογή στα προσβεβλημένα μόνο δέντρα ή σημεία, με στόχο την προστασία των ωφέλιμων εντόμων για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας της ροδακινιάς, που συνήθως εντοπίζεται στην περίμετρο των κτημάτων τόσο στις κορυφές, όσο και στα χαμηλά των δένδρων. Σημειώνεται, τέλος, ότι ορισμένα από τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας αντιμετωπίζουν συνδυασμένα και τον φυλλοδέτη.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<