Τράπεζες κατά του ΟΕΚ για την επιδότηση ενοικίου

21-12-2012, 19:20
Τράπεζες κατά του ΟΕΚ για την επιδότηση ενοικίου

Κατά της περιουσίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας απειλούν να προσφύγουν οι τράπεζες, καθώς ο ΟΕΚ έχει ουσιαστικά σταματήσει να καταβάλλει στις τράπεζες την επιδότηση επιτοκίου των δανείων που έχουν λάβει οι δικαιούχοι, όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές του οργανισμού.

 

Η απόφαση για κατάργηση του ΟΕΚ προτού διευθετηθούν οι εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Το υπουργείο Εργασίας, διαβεβαιώνει ότι στις αρχές του νέου έτους θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για τις δράσεις τόσο της Εργατικής κατοικίας όσο και της Εργατικής Εστίας που επίσης καταργήθηκε, καθώς θα ενταχθούν στον ΟΑΕΔ.

 

Τα προγράμματα του Οργανισμού έχουν παγώσει από το 2009. Οι υποχρεώσεις του Οργανισμού έναντι των δικαιούχων έχουν περιοριστεί στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων πριν το 2009 με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Το ΙΚΑ συνεχίζει να οφείλει πάνω από 3 δις ευρώ στον ΟΕΚ, ενώ τα διαθέσιμα του Οργανισμού που πριν το κούρεμα των κρατικών ομολόγων έφθαναν τα 365 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν σε 97 εκατ. ευρώ ! Την ίδια ώρα στον αέρα βρίσκονται περίπου 100.000 δικαιούχοι του ΟΕΚ που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου. Αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο, που έλαβαν οι χιλιάδες δανειολήπτες από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Κάποιοι μάλιστα μπήκαν στη λίστα των κόκκινων δανείων καθώς αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν ακόμη και τις χαμηλές δόσεις αυτών των δανείων όπου η επιδότηση του επιτοκίου φτάνει ακόμη και το 100%. Την περίοδο 2002-2008 κατεγράφη έκρηξη δανειοδότησης με κόστος περίπου 380 εκ ευρώ για τον Οργανισμό.

 

Πρόκειται για δάνεια 15ετούς διάρκειας με κάλυψη του επιτοκίου μέσω του ΟΕΚ από 50 έως και 100% για 9 χρόνια. Τα δάνεια του ΟΕΚ είχαν εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Κατσέλη» και τώρα τα συναρμόδια υπουργεία μελετούν το ενδεχόμενο να ισχύσουν με τον νέο νόμο οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τα κοινά στεγαστικά δάνεια, ενώ αναζητείται φόρμουλα ώστε να μην θιγεί η δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου. Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών ανέρχεται στα 380 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας τα αποθεματικά του ΟΕΚ επαρκούν για την κάλυψή του. Οι δικαιούχοι ζητούν από τις τράπεζες την ρύθμιση των δανείων τους μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ. Από την πλευρά τους τα πιστωτικά ιδρύματα, για να αποδεχτούν την πρόταση των δανειοληπτών, τους ζητούν να παραιτηθούν από την επιδότηση του επιτοκίου από τον ΟΕΚ.

 

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να εξετάσει το θέμα. Ο νομικός σύμβουλος του ΕΚΠΟΙΖΩ, Β. Τσιαφούτης εκτιμά ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία όπως λέει, θα προβλέπει ότι η επιδότηση θα πρέπει να διατηρείται ακόμη και αν τα δάνεια ρυθμίζονται.

 

Η μοναδική διέξοδος;

 

Όσοι πήραν επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ τρέχουν και δεν φτάνουν, καθώς οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια και προτείνουν στους δικαιούχους νέες συμβάσεις στις οποίες δεν προβλέπεται δικαίωμα επιδότησης του επιτοκίου.

 

Η μοναδική διέξοδος για τους δανειολήπτες που έχουν πάρει επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ είναι να απαρνηθούν την επιδότηση. Ως γνωστόν, τα δάνεια της κατηγορίας, δίνονταν με 15ετή διάρκεια. Για τα εννέα πρώτα χρόνια, οι δανειολήπτες έπαιρναν την επιδότηση η οποία αντιστοιχούσε στο 50% ή ακόμη και στο 100% των τόκων.

 

Τα περισσότερα δάνεια, έχουν δοθεί μετά το 2005 οπότε η περίοδος της επιδότησης δεν έχει λήξει ακόμη. Βέβαια, παρά την επιδότηση, οι μηνιαίες δόσεις που βγάζουν τα δάνεια του ΟΕΚ είναι πολύ υψηλές επειδή η διάρκεια του δανείου είναι μόλις 15 έτη. Κι όμως, οι τράπεζες δεν δέχονται καν να αυξήσουν τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου ακόμη και αν η περίοδος της επιδότησης παραμείνει στα 9 χρόνια. Προτείνουν στους δανειολήπτες να «απορρίψουν» την επιδότηση έτσι ώστε το στεγαστικό να μετατραπεί από δάνειο του ΟΕΚ σε δάνειο της τράπεζας, και δίνουν διάρκεια αποπληρωμής του δανείου που επιθυμούν οι δανειολήπτες. Όμως οι δανειολήπτες που θα εξετάσουν έναν τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η επιμήκυνση του δανείου πληρώνετε, πολλές φορές και ακριβά.

 

Π.χ. δάνειο 100.000 ευρώ με 15ετή περίοδο εξόφλησης και επιτόκιο 3,5% έχει μηνιαία δόση 720 ευρώ. Μέχρι την πλήρη εξόφληση, πρέπει να καταβληθούν 29.742 ευρώ σε τόκους. Αν η διάρκεια του δανείου αυξηθεί στα 25 χρόνια και το επιτόκιο στο 4%, ναι μεν η δόση θα μειωθεί στα 534 ευρώ αλλά το σύνολο των τόκων θα διπλασιαστεί φτάνοντας στα 60.345 ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.26.2020 17:48

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώνονται σταδιακά 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων
Συγκεκριμένα, πιστώνονται 29.887.590,34 ευρώ άμεσων επιχορηγήσεων στον τομέα Αιγοπροβατοτροφίας σε συνολικά 39.368 δικαιούχους, οι οποίοι...

06.04.2020 14:36

Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων 3,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ
Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 3,1 εκατ. € θα καταβάλλει σήμερα σε 2.777 δικαιούχους παραγωγούς ο ΕΛΓΑ.

09.25.2019 15:26

Πληρωμή 5,7 εκατ. ευρώ σε 5.308 δικαιούχους από τον ΕΛΓΑ
Από αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<