Το σύμβολο της καλοτυχίας πάει στο χωράφι για να... μείνει

21-12-2012, 18:29
Το σύμβολο της καλοτυχίας πάει στο χωράφι για να... μείνει

του Αλέξανδρου Μπίκα

Θεωρείται το φρούτο της γονιμότητας και της καλής τύχης. Χρόνια κλινικών ερευνών, έδειξαν πως το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στον χυμό του ροδιού προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι σημαντικός σύμμαχος κατά του καρκίνου, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ότι το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή ο χυμός πορτοκαλιού.

 

Στη Δράμα, πάντως, όπου σήμερα οι ροδώνες τον τελευταίο καιρό αναπτύσσονται αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές καλλιέργειες, οι αγρότες θεωρούν το ρόδι και την καλλιέργειά του ευκαιρία για εισόδημα και απασχόληση κι αυτό το αποδεικνύουν στην πράξη κι όχι στα λόγια. Οι καλλιεργητές ροδιού της Δράμας προτίμησαν ποικιλίες της οικογένειας wonderful, ενός υβριδίου που γεννήθηκε στην Αμερική. Οι καρποί της συγκεκριμένης οικογένειας ροδιού έχουν γλυκόπικρη γεύση.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν, κάθε χρόνο καταναλώνονται στην Ελλάδα 2.000 τόνοι ροδιού ως επιτραπέζιο φρούτο, ως χυμό και ως συστατικό μαγειρικής. Από αυτή την ποσότητα, οι 1.500 τόνοι εισάγονται από χώρες με παράδοση στην παραγωγή ροδιού, όπως το Ισραήλ, η Τουρκία και το Πακιστάν. Οι Έλληνες παραγωγοί εκτιμούν ότι η εγχώρια παραγωγή θα εκτιναχθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Με αυτό το δεδομένο, προχωρούν προσεκτικά βήμα - βήμα και κατακτούν σταδιακά το ένα ράφι μετά το άλλο.

 

Έφτιαξαν τη δική τους Ομάδα Παραγωγών

 

Με σκληρή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια κατάφεραν να υλοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις. Έφτιαξαν έτσι την πρώτη ελληνική καθετοποιημένη μονάδα επεξεργασίας ροδιού, με δικό της χυμοποιείο, για να παράγουν τον πρώτο στην Ελλάδα φρεσκοστυμένο χυμό, που καταναλώνεται εκτός συνόρων, σε απαιτητικές αγορές, όπως αυτές της Αυστρίας και του Βελγίου. Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού εμπορεύονται το προϊόν και τα παράγωγά του σε διάφορες συσκευασίες, όπως ρόδια, χυμό, σπόρια ροδιών σε δισκάκια.

 

Πώς γίνεται η παραγωγή

 

Η καλλιέργεια ροδιάς από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας (ΑΣΟΠ) αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καλλιεργητικές προσπάθειες στην Ελλάδα και στη λεκάνη της Μεσογείου. «Αναζητήσαμε νέες εναλλακτικές καλλιέργειες για να αναβαθμίσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής γης, που επί χρόνια υποβαθμίζονταν, παράγοντας συμβατικά και μη ανταγωνιστικά προϊόντα.

 

Εννέα χιλιάδες στρέμματα με εννιακόσιους καλλιεργητές, απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδος, νέοι και παραδοσιακοί, με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας, ενώσαμε τις ικανότητες μας για κάτι νέο, εξασφαλίζοντας καλύτερες προοπτικές για τον τόπο και τα παιδιά μας. Έχουμε ενθουσιασμό, μεράκι, πίστη για αλλαγή στην ελληνική γεωργία», αναφέρουν στην ‘‘ΠαραγωΓή’’ στελέχη του Συνεταιρισμού.

 

Οι ροδιές του ΑΣΟΠ θα προσφέρουν στην αγορά 2.000 τόνους ρόδια

 

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του Συνεταιρισμού «παράγουμε χυμό με τεχνολογία clear juice μόνο από τα σπόρια του ροδιού, αφαιρώντας με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα την εξωτερική και εσωτερική φλούδα. Με την μέθοδο deseeding παίρνουμε άθικτα τα «διαμάντια» του καρπού, τα οποία μπορούμε να συσκευάσουμε φρέσκα σε συσκευασίες 200-2.000 γραμμαρίων».

 

Κίνητρα στους νέους

 

Η μονάδα παραγωγής του ΑΣΟΠ χαρακτηρίζεται από υψηλή τεχνολογία και σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα δίδει ο Συνεταιρισμός σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια.

 

Συγκεκριμένα, ο ΑΣΟΠ προσφέρει σήμερα στους νέους καλλιεργητές που θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα:

 

-Εξαιρετικής ποιότητας πιστοποιημένα δενδρύλλια υψηλής καρποφορίας σε διάφορα μεγέθη και ηλικίες.

 

-Πλήρη εξοπλισμό άρδευσης.

 

-Συμμετοχή στην προμήθεια εξοπλισμού αντιβροχικής – αντιχαλαζικής προστασίας.

 

-Εφαρμοσμένη τεχνογνωσία στην καλλιέργεια. -Βιολογική καλλιέργεια

 

– Ολοκληρωμένη διαχείριση. Πιστοποίηση με έξοδα από τον ΑΣΟΠ.

 

-Γεωπονική υποστήριξη.

 

-Τελάρα - παλετοκιβώτια για τη συγκομιδή.

 

-Συμβόλαια απορρόφησης του συνόλου της παραγωγής από τον πρώτο χρόνο καρποφορίας.

 

-Κάθε μέλος της αειφορικής προσπάθειάς μας, απολαμβάνει επιπλέον προνόμια με την κάρτα I-FOR.

 

-Ασφαλιστική κάλυψη.

 

-Mεγάλη έκπτωση στα διατροφικά προϊόντα του ΑΣΟΠ – Market.

 

-Εκπτώσεις σε εφόδια και υλικά.

 

Επένδυση στην έρευνα

 

Ο ΑΣΟΠ επενδύει σταθερά στην έρευνα, στην αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ εκμεταλλεύεται στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με πρωτοποριακούς μεθόδους τα στερεά υπολείμματα του ροδιού δημιουργώντας την πρώτη ύλη για παραγωγή καύσιμης ύλης Briguettes, οικολογικών καλλυντικών προϊόντων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την συνολική αξιοποίηση των υπολειμμάτων των αγροτικών προϊόντων.

 

Στον ΑΣΟΠ απευθύνονται καθημερινά αρκετοί νέοι που ενδιαφέρονται ν’ ασχοληθούν με την καλλιέργεια απ’ όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ μεγαλώνει και ο αριθμός των συνεργαζόμενων παραγωγών. Τελευταίο επίτευγμα η συνεργασία με επτά αγρότες από την ακριτική Ρόδο, που ξεκίνησαν δυναμικά την εγκατάσταση φυτών σε έκταση μεγαλύτερη των 100 στρεμμάτων. Οι παραγωγοί εντός των προσεχών ημερών θα υπογράψουν σχετική σύμβαση με την οποία ο ΑΣΟΠ θα τους προμηθεύσει δενδρύλια, αρδευτικό σύστημα και ό,τι άλλο απαιτείται καθώς και τεχνική υποστήριξη - τεχνογνωσία. Τέλος, θα αναλάβει την υποχρέωση για την απορρόφηση του προϊόντος, κάνοντας πράξη την έννοια “συμβολαιακή γεωργία”.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<