Όλα τα προγράμματα επενδύσεων που λήγουν τον Απρίλιο

08-04-2014, 13:48
Όλα τα προγράμματα επενδύσεων που λήγουν τον Απρίλιο

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που κλείνουν πολλά προγράμματα για επενδύσεις στην ύπαιθρο, τα οποία αναφέρονται σε δεκάδες χωριά και τα οποία καλύπτουν τομείς όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση και η εμπορία αγροτικών προϊόντων.

 

Τον τελευταίο καιρό τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προβάλλονται συχνά-πυκνά τα διάφορα προγράμματα επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, τα οποία αν τα εξετάσει κανείς σε βάθος θα διαπιστώσει ότι αυτά δεν απευθύνονται σε όλους και ότι είναι δύσκολο για κάποιον που ξεκινάει τώρα να προχωρήσει. Για τον λόγο αυτό όσοι θέλουν να επενδύσουν καλό θα είναι να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές και πριν ξεκινήσουν να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, ειδικά οι νέοι που βομβαρδίζονται με σχέδια και προτάσεις.

 

Η πρώτη πικρή αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται να ενταχθεί κάποιος σε κάποιο πρόγραμμα εάν δεν έχει ο ίδιος ένα σημαντικό κεφάλαιο. Η δεύτερη είναι ότι οι τράπεζες πλέον δεν δανείζουν όπως πριν και ακόμη χειρότερα δεν δανείζουν εάν δεν υπάρχει προοπτική.

 

Εκτός αυτών, αρνητικό είναι, επίσης, ότι τα περισσότερα προγράμματα αναφέρονται σε επενδύσεις πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ για επενδύσεις στην μεταποίηση κυρίως. Αυτό σημαίνει ότι, στην όποια επένδυση, σημαντικό ρόλο έχει η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων σε ένα κλίμα σκληρού ανταγωνισμού εντός και εκτός Ελλάδος.

 

Συμπερασματικά, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι παρά τις εξαγγελίες ο νέος επενδυτής θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα για τη λύση των οποίων χρειάζονται χρήματα, πολύς χρόνος, αλλά και μια και μια σειρά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι οποίες δεν ξεπερνιούνται εύκολα.

 

Οργάνωση και έρευνα

 

Το μυστικό για να υπάρχει ουσία στα όποια σχέδια, είναι να βρει κάποιος ένα σοβαρό γραφείο για τη σύνταξη της μελέτης και ταυτόχρονα ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος να κάνει τη δική του έρευνα, ώστε να διαπιστώσει πού και πώς θα διαθέσει τα προϊόντα του και βεβαίως εάν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία στην περιοχή επένδυσης.

 

Παρά ταύτα, προγράμματα υπάρχουν και είναι ενεργά για το σύνολο των τομέων δράσεις και μπορεί κάποιος ή κάποιοι να τα αξιοποιήσουν σε περίπτωση που υπάρχει η βάση για επενδύσεις. Βεβαίως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα όποια προγράμματα δεν ισχύουν εφ’ όρου ζωής, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 

Αυτή η περίοδος είναι πλέον κρίσιμη για περίπου 300 χωριά σε όλη τη χώρα, για τα οποία «τρέχουν» προγράμματα σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός. Υπάρχουν, βεβαίως και τα προγράμματα που αναφέρονται στους Νέους Αγρότες, για τα οποία η προθεσμία λήγει στις 15 Μαΐου, αλλά και αυτά της δημιουργίας μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

 

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας μέσα στον οποίο λήγουν οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων ένταξης σε διάφορες περιοχές.Το επόμενο διάστημα θα «ανοίξουν» προγράμματα και σε άλλες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων. Ωστόσο, οι ίδιοι θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε με την ανακοίνωση να έχουν όλα όσα χρειάζονται για να μην υπάρξουν προβλήματα.

 

Αυτόν τον Απρίλιο είναι ανοιχτά, κυρίως, τοπικά προγράμματα, που αφορούν τα χωριά των Νομών Ευβοίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πιερίας και Αιτωλοακαρνανίας.

 

Ποιες δραστηριότητες επιδοτούνται

Τουρισμός:
● Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Μικρά τουριστικά καταλύματα (μέχρι 40 κλίνες).
● Επισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).
● Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές-ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).

 

Εστίαση:

● Εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.


Βιοτεχνίες:

● Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων (κοσμήματα, προϊόντα κεραμικής - υφαντουργίας, ξύλινα έπιπλα κ.ά).
● Βιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων (δημητριακά, κρασί, λάδι, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αυγά κ.ά.).
● Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής μετά την α’ μεταποίηση (αρτοποιία, μακαρόνια, μπισκότα, νωπά είδη ζαχαροπλαστικής, αλκοολούχα ποτά κ.ά).


Παροχή υπηρεσιών:

Κομμωτήρια, κουρεία, παντοπωλεία, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών κ.ά).

 

Ανώτατο επενδυτικό κόστος ανά κατηγορία

Ανάλογα με την κατηγορία, στην οποία εντάσσεται η επένδυση, υπάρχει και το αντίστοιχο ανώτατο όριο κόστους, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπεράσει ο επενδυτής κατά την υποβολή του σχεδίου του. Συγκεκριμένα για:

  • Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς επισκέψιμων αγροκτημάτων είναι οι 300.000 € (χωρίς υποδομές διανυκτέρευσης) ή 600.000 € (με υποδομές διανυκτέρευσης, έως 40 κλίνες),
  • Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων οι 500.000 €.
  • Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση, χώρων αναψυχής οι 300.000 €.
  • Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης οι 600.000 € (έως 40 κλίνες).

 

Τί δαπάνες καλύπτονται

  • Κτιριακών εγκαταστάσεων: οικοδομικές, υδραυλικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.
  • Διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου: ισοπεδώσεις, διαμορφώσεις, περιφράξεις, φωτισμός και φυτεύσεις.
  • Αγοράς καινούριου μηχανολογικού εξοπλισμού -συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής.
  • Γενικές: αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, έκδοσης των απαραίτητων αδειών, όπως οικοδομική άδεια. Μέχρι 12% του συνολικού κόστους επένδυσης.
  • Προβολής και προώθησης: έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων, αξιοποίηση του διαδικτύου. Μέχρι 5% του συνολικού κόστους επένδυσης.
  • Κάλυψης του κόστους μελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων.
  • Αγοράς φαξ, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, επίπλων γραφείου και εξοπλισμού για σύνδεση με ευρυζωνικές υποδομές διαδικτύου κ.ά.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία κάθε περιοχής αναλαμβάνει τη διαχείριση των τοπικών προγραμμάτων. Με άλλα λόγια, με βάσει το διαθέσιμο προϋπολογισμό της, βγάζει πρόσκληση που αφορά την επιδότηση συγκεκριμένων δράσεων. Κατά συνέπεια, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές πρέπει να επικοινωνούν με την Αναπτυξιακή Εταιρεία της περιοχής τους ή τουλάχιστον να επισκεφτούν την επίσημη ιστοσελίδα της, με σκοπό να μάθουν τις δράσεις εκείνες που ενισχύονται, τα ποσοστά, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και άλλες πληροφορίες.

 

Σε ποιες περιοχές αναφέρονται τα προγράμματα

 

Αναπτυξιακή Ευβοίας

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έληξε χθες, αλλά καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να δουν εάν έχει δοθεί παράταση για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους.

Περιοχή παρέμβασης:

  • Δήμος Χαλκιδέων

Δημοτική Ενότητα Ανθηδόνος (Τοπική-Δημοτική Ενότητα: Δροσιάς, Λουκισίων)

Δημοτική Ενότητα Αυλίδος (Τοπική-Δημοτική Ενότητα: Βαθέως, Καλοχωρίου-Παντειχίου, Φάρου).

Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων (Τοπική-Δημοτική Ενότητα: Αγίου Νικολάου, Αφρατίου, Φύλλων, Μύτικα).

  • Δήμος Ερέτριας

Δημοτική ενότητα Ερέτριας (Τοπική-Δημοτική Ενότητα Ερέτριας)

Διεύθυνση: Λεωφ. Χαϊνά 93, 1ος όροφος, Χαλκίδα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210/26626 και 22210/89706.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.anevia.gr/www.evialeaderpaa.gr.

 

Αναπτυξιακή Ηπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Παρασκευή 11 Απριλίου

Περιοχή παρέμβασης:

Νομός Θεσπρωτίας

  • Δήμος Ηγουμενίτσας

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Αγίας Μαρίνης, Αγίου Βλασίου, Γραικοχωρίου, Καστρίου, Κρυόβρυσης, Λαδοχωρίου, Μαυρουδίου, Νέας Σελευκείας.

  • Δήμος Παραποτάμου

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Παραποτάμου, Γεροπλάτανος, Δρίμιτσας, Κορίτιανης.

  • Δήμος Συβότων

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Πλαταριάς, Αργυροτόπου, Συβότων, Φασκομηλιάς.

  • Κοινότητα Πέρδικας

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Πέρδικας.

Νομός Ιωαννίνων

  • Δήμος Ιωαννιτών

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Μαρμάρων.

  • Δήμος Ανατολής

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Ανατολής (περιλαμβάνεται η εκτός σχεδίου περιοχή του Δ.Δ., καθώς ο πληθυσμός του είναι μεγαλύτερος από 5.000 κατοίκους), Μπάφρας, Νεοκαισαρείας,

  • Δήμος Κόνιτσας

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Κονίτσης, Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής, Αετόπετρα Κονίτσης, Αηδονοχωρίου, Αμαράντου, Αρμάτων, Γαναδιού, Ελευθέρου, Εξοχής, Ηλιορράχης, Καλλιθέας, Κλειδωνιάς, Καβασίλων, Μαζίου, Μελισσόπετρας, Μολίστης, Πύργου, Πάδων, Μολυβδοσκεπάστου, Νικάνορος, Παλαιοσελλίου, Πηγής, Πουρνιάς, Μοναστηρίου,

  • Δήμος Μαστοροχωρίων

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Πυρσόγιαννης, Ασημοχωρίου, Βούρμπιανης, Γοργοποτάμου, Δροσοπηγής, Καστανέας, Χιονάδων, Λαγκάδας, Οξυάς, Πλαγιάς, Πληκατίου, Κεφαλοχωρίου,

  • Δήμος Μπιζανίου

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Πεδινής, Αμπελείας, Ασβεστοχωρίου, Μπιζανίου, Κοσμηράς, Μανολιάσης, Κόντσικας,

  • Δήμος Παμβώτιδας

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Κατσικάς, Ανατολικής, Βασιλικής, Δαφνούλας, Δροσοχωρίου, Ηλιοκάλης, Καστρίτσης, Κουτσελιού, Κράψης, Λογγάδων,

Μουζακαίων, Πλατανιάς, Χαροκόπιον, Πλάτανος.

  • Δήμος Περάματος

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Αμφιθέας, Κρανούλας, Σπόθων, Κρυόβρυση,

Λιγκιάδων, Μάζιας, Περιβλέπτου, Κρύας.

  • Κοινότητα Αετομηλίτσης

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Αετομηλίτσης.

  • Κοινότητα Νήσου Ιωαννίνων

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Νήσου Ιωαννίνων.

  • Κοινότητα Φούρκας

Δημοτικό-Κοινοτικό Διαμέρισμα: Φούρκας.

Διεύθυνση: Πλατεία Πύρρου και Μιχαήλ Αγγέλου 1, Ιωάννινα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510/36686 και 26510/83087.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.epirussa.gr

 

Πιερική Αναπτυξιακή

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Τετάρτη, 30 Απριλίου

Περιοχή παρέμβασης:

  • Δήμος Δίου-Ολύμπου

(πρ. Ανατολικού Ολύμπου)

Δημοτικό Διαμέρισμα: Λεπτοκαρυάς, Παντελεήμονος, Πόρων, Σκοτίνης, Πλαταμώνος.

  • Δήμος Πύνδνας - Κολινδρού (πρ. Αιγινίου)

Δημοτικό Διαμέρισμα: Αιγινίου, Καταχά.

  • Δήμος Κατερίνης

Δημοτικό Διαμέρισμα: Άνω Αγίου Ιωάννου, Γανοχώρας, Νεοκαισαρείας, Σβορώνου

  • Δήμος Πύνδνας – Κολινδρού (πρ. Κολινδρού)

Δημοτικό Διαμέρισμα: Κολινδρού, Καστανέας, Λιβαδίου, Ρυακίων.

  • Δήμος Κατερίνης (πρ. Κορινού)

Δημοτικό Διαμέρισμα: Κάτω Αγίου Ιωάννου, Κούκκου, Νέας Τραπεζούντος, Σεβαστής.

  • Δήμος Πύνδνας - Κορίνδρου (πρ. Μεθώνης)

Δημοτικό Διαμέρισμα: Παλαιού Ελευθεροχωρίου.

  • Δήμος Κατερίνης (πρ. Παραλίας)

Δημοτικό Διαμέρισμα: Καλλιθέας, Περιστάσεως.

  • Δήμος Πύδνας – Κορίνδρου (πρ. Πύδνας)

Δημοτικό Διαμέρισμα: Αλωνίων, Παλαιόστανης, Σφενδαμίου.

  • Δήμος Δίου- Ολύμπου (πρ. Λιτοχώρου)

Δημοτικό Διαμέρισμα: Λιτοχώρου

Διεύθυνση: 16ης Οκτωβρίου 17Β, Κατερίνη, Τ.Κ. 60100.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23510/27541.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.pieriki-anaptixiaki.gr.

 

Αναπτυξιακή Αιτωλίας

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Παρασκευή 25 Απριλίου

Περιοχή παρέμβασης:

  • Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

Δημοτική Ενότητα Ι.Π. Μεσολογγίου: Άγιος Γεώργιος, Άγιος Θωμάς, Άνω Κουδούνι,, Ελληνικά, Ευηνοχώρι, Μούσουρα, Ρέτσινα.

Δημοτική Ενότητα Οινιαδών: Νεοχώρι, Γουριά, Κατοχή, Λεσίνι, Μάστρο, Πεντάλοφο.

  • Δήμος Ναυπακτίας

Δημοτική Ενότητα Ναυπάκτου: Αφροξυλιά, Βελβίνα, Βλαχομάνδρα, Βομβοκού, Δάφνη, Λυγιά, Μαμουλάδα, Νεόκαστρο, Ξηροπήγαδο, Παλαιοχωράκι, Πιστιναίικα, Ριγάνι, Σκάλα.

Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου: Αντίρριο, Μακύνεια, Μολύκρειο.

Δημοτική Ενότητα Αποδοτίας: Άνω Χώρα, Αμπελακιώτισσα, Ελατού, Κάτω Χώρα, Κρυονέρια, Πόδος.

Δημοτική Ενότητα Πλατάνου: Πλάτανος, Δενδροχώρι, Κλεπά, Λιβαδάκι, Περδικόβρυση, Περίστα, Χόμορη.

Δημοτική Ενότητα Πυλήνης: Ανθόφυτο, Γάβρος, Ελευθέριανη, Μηλέα, Παλαιόπυργος, Ποκίστα.

Δημοτική Ενότητα Χάλκειας: Τρίκορφο, Άνω Βασιλική, Βασιλική, Γαβρολίμνη, Γαλατάς, Καλαβρούζα, Περιθώρι.

  • Δήμος Καρπενησίου

Δημοτική Ενότητα Δομνίστας: Κρίκελλο, Άμπλιανη, Δομνίστα, Μεσοκώμη, Ροσκά, Στάβλοι, Ψιανά.

Διεύθυνση: Εθνική οδός Αντιρρίου – Ναυπάκτου (κόμβος περιφερειακού), Τ.Κ. 30020, Πλατανίτης Αντιρρίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26340/38110 και 26340/29926

Επίσημη ιστοσελίδα: www.aitoliki.gr.

 

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.20.2020 15:16

Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 39,6 εκατ. ευρώ για παραγωγούς λαχανικών
Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών "Kαλαμών", πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης και εαρινή πατάτα.

04.10.2018 11:57

Πληρωμή εντός 30 ημερών προβλέπει το σχέδιο εμπορίας της ΕΕ
Προθεσμία πληρωμής 30 ημερών, ακυρώσεις τελευταίας στιγμής παραγγελιών φθαρτών αγαθών, μονομερείς και αναδρομικές αλλαγές στις...

02.21.2017 15:07

Παράταση ημερομηνίας υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το Μέτρο 11 "Βιολογικές καλλιέργειες"
Για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ),...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<