Δωδώνη: Φεύγουν οι συνεταιρισμοί-Αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο

04-04-2014, 14:38
Δωδώνη: Φεύγουν οι συνεταιρισμοί-Αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Την αποχώρησή της από το μετοχικό κεφάλαιο της «Δωδώνη» εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η άλλοτε ΕΑΣ Ιωαννίνων -η οποία έχει μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων-, πουλώντας το ποσοστό της τάξεως 27%, στον απόηχο σεναρίων που θέλουν την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία να προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Αυτή είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, τονίζουν στην «Παραγωγή» κτηνοτρόφοι από τα Ιωάννινα, πόσω μάλλον την ώρα που τα «παρατράγουδα» με τις καθυστερήσεις στην καταβολή πληρωμών για παραδόσεις γάλακτος, που κυμαίνονται από δύο έως πέντε μήνες, συνεχίζονται.

 

Οι φήμες περί επικείμενης ΑΜΚ της «Δωδώνη», η οποία τελεί υπό τη νέα διοίκηση της Strategic Initiatives Foods, μετά τη μεταβίβαση από την υπό εκκαθάριση ATEbank, άναψαν… φωτιές στην ΕΑΣ Ιωαννίνων, καθώς μεταφράστηκαν ως πρόθεση της γαλακτοβιομηχανίας να περάσει σε… νέα χέρια.

 

Από την ΕΑΣΙ τονίζεται πως μία ενδεχόμενη ΑΜΚ θα μείωνε πολύ τη συμμετοχή του Συνεταιρισμού έναντι του επενδυτή, που θα κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

 

Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με πληροφορίες, η παλιά ΕΑΣ Ιωαννίνων αδυνατεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της σε πιθανή ΑΜΚ της γαλακτοβιομηχανίας.

 

Συνεπώς, σε γενική συνέλευση που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, ελήφθη η απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού να ερευνήσει την αποχώρησή του από το κεφάλαιο της «Δωδώνη». Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι η ΕΑΣΙ έχει ήδη «πλευρίσει» τη Strategic Initiatives, η οποία σήμερα αποτελεί το βασικό μέτοχο της εταιρείας.

 

Η πρόθεση, όμως, του Συνεταιρισμού να εγκαταλείψει την ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία πυροδοτήθηκε, ύστερα και από μία αλλαγή που επήλθε στο καταστατικό της εταιρείας.

 

Ποιά ήταν αυτή; Καταργήθηκε το άρθρο 8, σύμφωνα με το οποίο, αν ποτέ η παλιά ΑΤΕ αποφάσιζε να πουλήσει τη συμμετοχή της στη Δωδώνη, τότε οι μετοχές θα μεταβιβάζονταν στους Συνεταιρισμούς. Άρθρο, το οποίο έχει καταστρατηγηθεί και γι’ αυτό οι τελευταίοι βρίσκονται στα δικαστήρια με την παλιά διοίκηση της Τράπεζας.

 

Σιγή ιχθύος από τη Δωδώνη

Σε όσα ακούγονται μέχρι στιγμής, κάνοντας το γύρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Δωδώνη δεν έχει ακόμη δώσει απάντηση. Τουναντίον, διοίκηση και στελέχη φέρονται να κρατούν σιγή ιχθύος ως προς το ζήτημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με το πότε θα γίνει και ποιό θα είναι το ποσό που θα ζητηθεί.

 

Την ίδια στιγμή, η υπόθεση εξελίσσεται σε «γαϊτανάκι» και αυτό διότι οι μεν, μέλη της άλλοτε ΕΑΣ Ιωαννίνων δηλώνουν πως έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεση του Συνεταιρισμού να αποχωρήσει από τη γαλακτοβιομηχανία στη νυν διοίκησή της, ενώ οι δε, στελέχη της Strategic Initiatives δηλώνουν άγνοια, επισημαίνοντας πως η ΕΑΣΙ δεν τους έχει κάνει ουδεμία κρούση σχετικά με το ζήτημα.

 

Το τίμημα

Όπως συμβαίνει σε κάθε πώληση ποσοστού, το ερώτημα που «καίει» το μεγαλομέτοχο της Δωδώνη, δεν είναι άλλο, παρά με ποιό τίμημα θα αποκτήσει τις μετοχές της ΕΑΣΙ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συνεταιρισμός φέρεται να ζητά την καταβολή ποσού αναλογικά με αυτό που καταβλήθηκε για την εξαγορά του ποσοστού της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο ανέρχεται κοντά στα 8 εκατ. ευρώ.

 

Προς το παρόν συζητήσεις με την ηγεσία της «Δωδώνη» ως προς το τίμημα που θα καταβληθεί, σε αντάλλαγμα με την πώληση του μετοχικού πακέτου της ΕΑΣΙ, δεν έχουν ακόμη γίνει, ωστόσο, πληροφορίες λένε, πως στα… σκαριά βρίσκεται ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα.

 


Ο ιδιώτης

Η άρνηση της διοίκησης της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας να απαντήσει στα όποια σενάρια, καθώς και να δώσει πληροφορίες σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είναι αναμενόμενη, αναφέρουν κτηνοτρόφοι από τα Ιωάννινα.

 

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι μέσα στο δίμηνο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την υπόθεση.

 

Το σενάριο του νέου ιδιώτη, υπό τον έλεγχο του οποίου θα περάσει η ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία, από τη στιγμή που οι Ρώσοι δεν φαίνεται να προτίθενται να ρίξουν ούτε ένα ευρώ, φαντάζει επίκαιρο… Η εταιρεία πάσχει από έλλειψη ρευστότητας, που σημαίνει πως αν οι Συνεταιρισμοί την εγκαταλείψουν, τότε πώς η γαλακτοβιομηχανία θα καταβάλλει το όποιο τίμημα;

 

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν πως εάν η ΑΜΚ υλοποιηθεί, τότε ο επενδυτής που θα ρίξει το περισσότερο ρευστό, θα ζητήσει να πάρει την εταιρεία υπό τον 100% δικό του έλεγχο.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<