Μετράει πληγές το ελληνικό κρασί από το αντιντάμπινγκ

04-04-2014, 14:34
Μετράει πληγές το ελληνικό κρασί από το αντιντάμπινγκ

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Σε περίπτωση που οι έλεγχοι προχωρούσαν και εντόπιζαν οτιδήποτε, θα επιδεινωνόταν η θέση του ελληνικού κρασιού ακόμα περισσότερο, τη στιγμή που τα αργεντίνικα και τα αυστραλιανά κρασιά επιβαρύνονται με πολύ χαμηλότερους δασμούς κατά την εισαγωγή τους στην Κίνα.

 

Σαμπάνιες άνοιξαν οι Ευρωπαίοι οινοπαραγωγοί στα τέλη του Μαρτίου, όταν και ανακοινώθηκε το τέλος του κινέζικου αντιντάμπιγκ στα ευρωπαϊκά κρασιά. Οι κινεζικές αρχές κατέληξαν σε συμφωνία με την ΕΕ στα θέματα ανταγωνισμού που είχαν ανακύψει με αφορμή την επιβολή δασμών στα κινέζικα φωτοβολταϊκά, κάτι που έφερε στο τέλος τους, τους ελέγχους επιδοτήσεων για τα ευρωπαϊκά κρασιά που εισάγονταν στην ασιατική χώρα.

 

Ε.Ε. και Κίνα υπέγραψαν µνηµόνιο συνεργασίας, το οποίο αποτελείται από µια δέσµευση από την κινεζική βιοµηχανία να αποσύρει την έρευνα κατά των επιδοτήσεων και την καταγγελία αντιντάµπινγκ κατά των εισαγωγών οίνου της ΕΕ, καθώς και µια συµφωνία για την παροχή τεχνικής βοήθειας της ΕΕ, η οποία θα προσφέρει µια σειρά από πακέτα τεχνικής βοήθειας προς την κινεζική πλευρά σε τοµείς όπως: αµπελοκαλλιέργεια, οινοποίηση, ελέγχους ποιότητας, µάρκετινγκ και σύστηµα προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων.


Ωστόσο, μέσα σ’ αυτό το προβληματικό επτάμηνο, το ελληνικό κρασί έχασε πολύτιμες συμφωνίες. Από τους τέσσερις πελάτες που είχε στην Κίνα ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Vaeni Νάουσα, έχασε τον κυριότερο. Η μεγάλη συμφωνία που είχε κλείσει προ ετών ο Συνεταιρισμός για εξαγωγή εκατομμυρίων φιαλών ελληνικού κρασιού χάθηκε και ο πελάτης αυτός, μη μπορώντας να περιμένει να έρθουν σε συμφωνία Ε.Ε. - Κίνα, στράφηκε προς τις αγορές της Χιλής και της Αυστραλίας. Όσο για τη φιάλη των 600 ευρώ με τη χρυσή ετικέτα, δεν δείχνει να προχωρά σε όγκους, αλλά οι αποστολές συνεχίζονται.

 

«Δυστυχώς, η μπάλα παίζεται σε άλλα γήπεδα, μεταξύ Γερμανίας και Κίνας. Πάμε ξανά απ’ την αρχή να αναθερμάνουμε σχέσεις και με λίγη προσπάθεια θα ανακάμψουμε», σημειώνει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Vaeni Νάουσα, κ. Γιώργος Φουντούλης. Από το Φεβρουάριο έχουν γίνει κάποιες επαφές και έτσι, μέσα στον Απρίλιο θα στείλουν στην Κίνα τέσσερα κοντέινερς. Και μέσα στη δύσκολη κατάσταση αυτή, υπάρχουν και καλά νέα. Ο Συνεταιρισμός είναι σε συζητήσεις με νέο επιχειρηματία, ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα κρασιά του και τα δύο μέρη βρίσκονται σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών.

 

Ανακούφιση στην ΚΕΟΣΟΕ

 

Καταρχήν θετικό γεγονός χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΣΟΕ), κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, την άρση των αιτίων της έρευνας. «Απελευθερώνει από κάθε κακή προοπτική τους οινοποιούς, καθώς αν προχωρούσε και προέκυπτε οτιδήποτε έστω και για έναν, τότε θα επωμίζονταν όλοι τις συνέπειες», τονίζει στην «Παραγωγή» ο κ. Κορδοπάτης και σπεύδει να χαρακτηρίσει το σενάριο καταστροφικό.

 

Και αυτό γιατί θα επιδείνωνε τη θέση του ελληνικού κρασιού ακόμα περισσότερο, τη στιγμή που τα αργεντίνικα και τα αυστραλιανά κρασιά επιβαρύνονται με πολύ χαμηλότερους δασμούς κατά την εισαγωγή τους στην Κίνα.

 

«Τους μήνες που διήρκεσε η έρευνα υπήρχε μια παγωμάρα», ελληνικό κρασί πήγαινε στην Κίνα, αλλά με πολύ χαμηλούς ρυθμούς, σημειώνει ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ και εξηγεί πως όταν ένας αγοραστής στην Κίνα φοβάται, τότε «παγώνει» το ρυθμό ροής των παραγγελιών.

 

Τα ακριβά κρασιά την πλήρωσαν το 2012

 

Επιπλέον, είχε προηγηθεί του 2013 μια κακή χρονιά. Το 2012 σημειώθηκε κάμψη στις εξαγωγές ελληνικού κρασιού στην Κίνα. Υπήρξαν προβλήματα και εμπόδια κατά τους ελέγχους στα τελωνεία, ενώ η κινέζικη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς. Έτσι, οι πλούσιοι Κινέζοι που αγόραζαν κρασί, άρχισαν να… χάνονται από την αγορά. Το 2013 οι ποσότητες που εξήχθησαν στην Κίνα ήταν σχεδόν ίδιες με της προηγούμενης χρονιάς, αλλά αυτό που άλλαξε ήταν η αξία. «Τα ακριβά κρασιά την πλήρωσαν περισσότερο», σημείωσε ο κ. Κορδοπάτης.


Η Γαλλία η πρώτη εξαγωγός κρασιού της ΕΕ στην Κίνα

 

Η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα, όσον αφορά το κρασί. Μάλιστα, το 2013, η Γαλλία πρώτη εξαγωγός οίνων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ απέστειλε 1,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου, με κύκλο εργασιών 464.500.000 ευρώ (-13 και -15% αντίστοιχα σε σχέση με το 2012). Τα γαλλικά κρασιά εξακολουθούν να κυριαρχούν στις εισαγωγές οίνων της Κίνας, στο 46% της εισαγόμενης αξίας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<