Τροφές που βοηθούν να αποβάλλετε το στρες και την ένταση

04-03-2014, 13:32
Τροφές που βοηθούν να αποβάλλετε το στρες και την ένταση

 

Tης ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΟΓΚΑ

Επ. Τεχνολόγος Τροφίμων MSc

(kogka@paragogi.net)

 

Έχετε μήπως παρατηρήσει ότι όταν νιώθετε πιεσμένοι ή στρεσαρισμένοι, συνήθως καταφεύγετε σε τροφές όπως τα πατατάκια ή τα μπισκότα; Τροφές σαν αυτές είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα και σας βοηθούν να χαλαρώσετε. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι υπάρχουν και τροφές με πολλά λιγότερα λιπαρά, τα οποία μπορούν, επίσης, να σας δημιουργήσουν το αίσθημα χαλάρωσης.

 

 

Είναι γεγονός ότι όταν αισθανόμαστε πιεσμένοι, ο εγκέφαλός μας μάς στέλνει μήνυμα να καταναλώσουμε κάποια τροφή. Έρευνες, επίσης, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών που μας χαλαρώνουν, μπορεί όντως να βοηθήσουν στη δημιουργία κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να σας απαριθμήσουμε μερικές από τις τροφές που έχουν αναφερθεί ως «χαλαρωτικές», ώστε με την κατανάλωσή τους να σας «ανακουφίσουμε» με φυσικό τρόπο, σε περιόδους συσσωρευμένου άγχους.

Τέτοιες τροφές είναι:

  1. Γάλα: Το γάλα, ιδιαίτερα το ζεστό, έχει αναφερθεί για τη γρήγορη ηρεμιστική επίδρασή του στον οργανισμό. Το ζεστό γάλα είναι γνωστό ότι περιέχει τρυπτοφάνη, μία ένωση που βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης (περίπου 43%). Η σεροτονίνη με τη σειρά της μας δημιουργεί το αίσθημα της ευχαρίστησης και βοηθά στη χαλάρωση. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου και του παγωτού με χαμηλή, όμως, περιεκτικότητα σε ζάχαρη. (φωτογραφια 1)
  2. Αυγά: Ακριβώς όπως το γάλα, τα αυγά είναι μια πηγή αμινοξέων γεμάτη με τρυπτοφάνη. (φωτογραφια 2)
  3. Καστανό ρύζι: Ως σύνθετος υδατάνθρακας βοηθά στην «απελευθέρωση» της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη χαλάρωση, αφού τα αμινοξέα εισέρχονται στον εγκέφαλο και εκκρίνουν ουσίες, όπως η μελατονίνη και η σεροτονίνη. Την ίδια λειτουργία έχουν όλοι οι σύνθετοι υδατάνθρακες που συναντάμε στα τρόφιμα, όπως η βρώμη, το σιτάρι ολικής αλέσεως και τα όσπρια. (φωτογραφια 3)
  4. Ξηροί καρποί: Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β. Τα φιστίκια βέβαια, ακόμα και αν είναι πλούσια σε μαγνήσιο, έχουν αρκετό αλάτι, το οποίο δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Από την άλλη, τα αμύγδαλα, το σουσάμι και οι ηλιόσποροι είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, που όπως αναφέραμε βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην ανοικοδόμηση της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από το στρες και το άγχος. Τα καρύδια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, βιταμίνη Β και ψευδάργυρο. Όλα δηλαδή τα απαραίτητα συστατικά χαλάρωσης. (φωτογραφια 4)
  5. Μαύρη σοκολάτα: Είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ενώ είναι γνωστό ότι ενισχύει την ενδορφίνη και την ντοπαμίνη, οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν τη καλή διάθεση. Το κακάο γενικότερα, που βρίσκεται στη σοκολάτα είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών. Αυτά έχουν αναφερθεί για τις ισχυρές ιδιότητες χαλάρωσής τους. Ακόμη περιέχει τη φαιναιθυλαμίνη, χημική ουσία που βελτιώνει τη διάθεση. Καλό είναι, λοιπόν, να επιλέγετε σοκολάτες με 70% ή και περισσότερη περιεκτικότητα σε κακάο. (φωτογραφια 5)
  6. Φρούτα και Λαχανικά: Ορισμένα λαχανικά, όπως το σπανάκι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο έχει χαλαρωτική επίδραση στο σώμα. Το σπανάκι είναι, επίσης, καλή πηγή βιταμίνης C. Το μπρόκολο βοηθά ακόμη στη χαλάρωση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο και βιταμίνη C. Η μέντα δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης, ενώ μειώνει και την καταπόνηση που σχετίζεται με μυϊκές κράμπες και βοηθά στα εντερικά προβλήματα. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά στα φρούτα, αλλά και τα λαχανικά δρουν προστατευτικά ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Φρούτα, όπως η φράουλα, το κεράσι, το πορτοκάλι και το ακτινίδιο, είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών C. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη 1.000 mg βιταμίνης C, μειώνει τα επίπεδα ορμονών που προκαλούν στρες. (φωτογραφια 6)
  7. Σολομός: Εκτός από καλή πηγή πρωτεϊνών, είναι και καλή πηγή ω-ε λιπαρών οξέων. Τα υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών βοηθούν στη χαλάρωση από το άγχος και το στρες. (φωτογραφια 7)

Συμπέρασμα: Σε περιόδους έντονου στρες και άγχους, για να χαλαρώσετε καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και προσθέστε λίγα λιπαρά στο γεύμα σας, αλλά όχι τακτικά (όπως κρέμα γάλακτος, ή βούτυρο).

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.22.2021 13:33

Καταβάλλεται το de minimis στους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης
Την καταβολή της αποζημίωσης μέσω των κονδυλίων του de minimis προς τους βαμαβακοπαραγωγούς της Ροδόπης, ανακοίνωσε ο Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ...

10.21.2020 15:47

Τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα προστατεύουν από τη νόσο Alzheimer
Η μελέτη έδειξε ότι μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε 285 συμμετέχοντες, με υψηλό...

05.19.2020 19:27

Νέα μέτρα από τον Βορίδη για την ανακούφιση του αλιευτικού κλάδου
Παρέχεται η απαραίτητη ευελιξία μέσω της υιοθέτησης διαδικασιών που διευκολύνουν τους επενδυτές στην υλοποίηση των επενδυτικών...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<