ΘΕΣΓΗ: Συνέργεια και ανάπτυξη στην πράξη

25-02-2014, 11:26
ΘΕΣΓΗ: Συνέργεια και ανάπτυξη στην πράξη

Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Συνέργειες, συμβολαιακή γεωργία, έλεγχος της ποιότητας, συμπίεση του κόστους παραγωγής και έρευνα είναι εκ των ουκ άνευ στον ΘΕΣΓΗ, τον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας. Αυτές, άλλωστε, οι αρχές είναι που ώθησαν τον Συνεταιρισμό να κάνει τεράστια βήματα μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας.

 

«Η ισχύς εν τη ενώσει» είναι το μότο που πιστεύουν και ακολουθούν στον ΘΕΣΓΗ, τον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας. Στα τέλη Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος λειτουργίας του Συνεταιρισμού, ο οποίος είναι ζωντανή απόδειξη πως το νέο μοντέλο στη γεωργία, που βασίζεται στις συνέργειες, μπορεί να είναι επιτυχές.

 

Το «κλειδί» ήταν η συνεργασία με τον ΘΕΣγάλα. Περίπου στο 2012, μεμονωμένα κάποιοι παραγωγοί συνεργάστηκαν με τον Συνεταιρισμό των γαλακτοπαραγωγών, μέσω συμβολαιακής γεωργίας, για την παροχή ζωοτροφών και αφού είδαν τα αποτελέσματα αποφάσισαν να συνεταιριστούν. Στην αρχή, τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν μόλις 10 μέλη για να φτάσουν σήμερα τα 53 με 13.000 στρέμματα. Προσπαθούν να αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευσή τους ως επιχείρηση και μέχρι τώρα αυτή η επιχείρηση ασχολείται, ταράζοντας τα… λιμνάζοντα νερά της γεωργίας, με δημητριακά, βαμβάκι, ψυχανθή και κηπευτικά.

 

Άλλωστε, το μήνυμα του προέδρου του ΘΕΣΓΗ, Παναγιώτη Καλφούντζου, είναι «συνέργειες για την επιβίωση και την ανάπτυξη». Ο 30χρονος γεωπόνος και αγρότης, ταυτόχρονα, ηγείται της προσπάθειας αυτής, αναγνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά ξεκαθαρίζει πως στόχος τους είναι να πετύχουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο επίτευγμά τους είναι πως κατάφεραν να αλλάξουν τη νοοτροπία των παραγωγών. Μέσα από συχνές συγκεντρώσεις των παραγωγών, όπου ο καθένας έχει «φωνή» και προάγεται ο υγιής διάλογος και μαζί με άτομα ικανά, που γνωρίζουν τη δουλειά τους και βοηθούν, «κυνηγούν» κάτι καλύτερο για το μέλλον. «Θέλουμε να οργανώσουμε καλύτερα τις παραγωγές μας, να δείξουμε στους αγρότες πως γίνεται η σωστή παραγωγή για ποιοτικά προϊόντα και να γίνουν οι παραγωγοί περισσότερο επιχειρηματίες», τονίζει ο κ. Καλφούντζος.

 

Η μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και τα ποιοτικότερα προϊόντα είναι πρώτα στη λίστα τους, αλλά εφόσον όλα τα παραπάνω πετύχουν, τότε ανοίγει ο «δρόμος» για τη μεταποίηση των προϊόντων που παράγουν.

 

Δημητριακά, βαμβάκι, ψυχανθή και κηπευτικά είναι οι κύριες ασχολίες των μελών του ΘΕΣΓΗ και το καθένα αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για τον Συνεταιρισμό.

 

Δημητριακά

 

Καλαμπόκι και κριθάρι καλλιεργούν με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας για τον ΘΕΣγάλα, με τον οποίο μάλιστα έχουν προχωρήσει και σε ανταλλαγή μερίδων.

 

Μέχρι στιγμής οι καλλιέργειες αυτές αντιστοιχούν σε 8.000 στρέμματα, τα οποία πολύ σύντομα θα αυξηθούν, καθώς αναμένεται να κλείσουν νέα συμφωνία με Συνεταιρισμό αιγοπροβατοτρόφων. Τα δύο μέρη βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τις απαιτούμενες ποσότητες. Για το σιτάρι που παράγουν, συνεργάζονται με τη «Δημητριακή».


Σύστημα διαχείρισης υψηλών αποδόσεων

 

Στον ΘΕΣΓΗ είναι οι μόνοι που έχουν θέσει σε εφαρμογή το σύστημα διαχείρισης υψηλών αποδόσεων. Στην ουσία είναι ένα πρόγραμμα, κατά το οποίο παρακολουθούν όλο το φάσμα της καλλιέργειας, με στόχο να αυξήσουν τις πρωτεΐνες και να επιτύχουν ένα καλύτερο προϊόν. Στα δεκατρία αγροκτήματα που συμμετέχουν, παρακολουθούνται οι καλλιέργειες σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και γίνονται στοχευμένες λιπάνσεις και αρδεύσεις, όταν πρέπει. Αν και ο καιρός δεν βοηθά, είναι πολύ ξηρικός, τα πρώτα αποτελέσματα τα περιμένουν τον Ιούνιο.

 

Συνεργασία με τη Barilla

 

Πάνω στην προσπάθεια αυτή βασίζεται και η συνεργασία με τη Barilla Hellas. Συνεταιρισμός και επιχείρηση συνεργάζονται, μέσω ενός προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος, φιλικού προς το περιβάλλον.

 

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις εποπτεύονται και από το Πανεπιστήμιο. Το Μάρτιο θα γίνουν προβλέψεις και τον Ιούνιο θα προκύψουν τα τελικά αποτελέσματα. Εάν όλα πάνε καλά, τότε ο Συνεταιρισμός θα διαπραγματευτεί με την εταιρεία για περαιτέρω συνεργασία.

 

Κηπευτικά

 

Πρόσφατα, ο ΘΕΣΓΗ αποφάσισε να ασχοληθεί και με το σκόρδο. Η Ομάδα Παραγωγών «στήθηκε», καθώς διαπιστώθηκε μεγάλο κενό στον τομέα αυτό. Δεκαπέντε παραγωγοί για φέτος από την περιοχή του Πλατύκαμπου, με περίπου 10 στρέμματα ο καθένας, «καταπιάστηκαν» με το σκόρδο.

 

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για αρκετά δαπανηρή καλλιέργεια, έγιναν εξ’ αρχής κάποιες κινήσεις για τη μείωση του κόστους. Συγκεκριμένα, αγόρασαν το σπόρο πολύ νωρίς, πετυχαίνοντας πολύ καλή τιμή, στα 200 ευρώ τον τόνο, μειωμένη κατά 50%. Το κόστος παραγωγής για το κάθε στρέμμα της νέας καλλιέργειας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 800 ευρώ.

 

Αν και είναι νωρίς, καθώς είναι η πρώτη χρονιά της καλλιέργειας, τα μηνύματα που λαμβάνουν είναι πολύ θετικά. Παράλληλα, κάνουν κινήσεις για να εκμεταλλευτούν την πρωιμότητα της περιοχής, με τη συγκομιδή να ξεκινά στις 25 Μαΐου.

 

Μελλοντικά, υπάρχουν σχέδια για την καλλιέργεια οσπρίων. Μέχρι στιγμής, 15 μέλη του συνεταιρισμού ασχολούνται μεμονωμένα με τα όσπρια και θέλουν τα προϊόντα να ενταχθούν στον Συνεταιρισμό.

 

Βαμβάκι

 

Αλλαγές έρχονται φέτος και στην καλλιέργεια του βαμβακιού. Την πρώτη τους σοδειά τη διέθεσαν στα εκκοκκιστήρια Πηλέας και τώρα είναι σε διαβουλεύσεις με όλα τα εκκοκκιστήρια. Στόχος τους είναι μια συμφωνία για συμβολαιακή γεωργία και στο βαμβάκι και υπολογίζεται πως μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν επιλέξει το συνεργάτη τους. Θέλουν Η νέα τους συνεργασία να βασίζεται στην ποιότητα, καθώς θα καλλιεργήσουν λίγες και συγκεκριμένες ποικιλίες.

 

Ψυχανθή

 

Στους Συνεταιρισμούς «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» και «Γάλα-ελαss» διατέθηκε το τριφύλλι που καλλιέργησαν στον ΘΕΣΓΗ και για την επόμενη σοδειά το ενδιαφέρον μεγαλώνει. Καλλιεργήθηκαν περί τα 900 στρέμματα και εφόσον υπάρξουν νέες συμφωνίες, πιθανότατα στα τέλη του Φεβρουαρίου, οι εκτάσεις σχεδόν θα διπλασιαστούν. Πάντως, την επόμενη εβδομάδα φεύγουν για εργαστήρια της Αμερικής, για να ελεγχθούν ποιοτικά, δείγματα τριφυλλιού, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες ζωοτροφές.

 

Ανταλλαγή εργασίας

 

Μέσα στη χρονιά ο Συνεταιρισμός θα ξεκινήσει ένα νέο πρότζεκτ, αυτό της ανταλλαγής εργασίας. Οι παραγωγοί είναι ιδιαιτέρως θετικοί, καθώς θα τους λύσει… τα χέρια σε ορισμένα ζητήματα. Παραδείγματος χάρη, ένας παραγωγός που διαθέτει μηχανήματα, θα τα παρέχει σε κάποιον που δεν έχει -γλιτώνοντας του χρήματα από μια επένδυση- αποκομίζοντας και ο ίδιος πρόσθετο κέρδος από τη χρήση του μηχανήματος, που όταν δεν το χρησιμοποιεί, απλώς «κάθεται».

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<