Συμβουλές για ένα σωστό διατροφικά «Τσίκνισμα»

18-02-2014, 11:21
Συμβουλές για ένα σωστό διατροφικά «Τσίκνισμα»

Της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΟΓΚΑ

Επ. Τεχνολόγος Τροφίμων MSc

(kogka@paragogi.net)

 

Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις «Τσίκνα», δηλαδή τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος και την ημέρα «Πέμπτη». Σύμφωνα λοιπόν με το έθιμο αυτό, για να απολαύσει κανείς την ημέρα αυτή, σε γεύση και σε συνταγές, θα πρέπει πρώτα να «ξεχάσει» τις καλές διατροφικές συνήθειες και χωρίς ενοχές να παρασυρθεί από τις μυρωδιές. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε γι’ αυτή την ημέρα είναι ότι υπάρχουν απλοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε το φαγητό σας, αλλά να επιβαρύνουν και λιγότερο την υγεία σας και αυτούς θα σας παρουσιάσουμε.

Η κατανάλωση κρέατος την ημέρα της Τσικνοπέμπτης και συγκεκριμένα «τσικνισμένου κρέατος» δεν είναι τυχαία αφού σηματοδοτεί την αρχή της νηστείας. Επειδή είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κανείς εμείς σας παρουσιάζουμε τις κυριότερες διατροφικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλούσιο πρωινό. Το πλήρες και ισορροπημένο πρωινό θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια και θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας. (φωτογραφια 2)
  • Φροντίστε να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ενδιάμεσα σνακς. Θα «κρατήσετε» έτσι το στομάχι σας μακριά από τις περιττές θερμίδες του δείπνου. (φωτογραφια 3)
  • Αν είστε εσείς οι οικοδεσπότες, τότε φροντίστε από την προηγούμενη ημέρα για ένα «καλό» μαρινάρισμα στο κρέας σας. Θα δώσετε ταυτόχρονα πλούσια γεύση στο κρέας και οι καλεσμένοι σας θα αρκεστούν σε αυτό και θα αποφύγουν τα περιττά νρέσινγκς.
  • Επιλέξτε το κρέας που θα καταναλώσετε. Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής, προτιμήστε τα παϊδάκια κοτόπουλου ή μια χοιρινή μπριζόλα και όχι αρνίσια παϊδάκια που έχουν περισσότερα λιπαρά. Για να γίνει πιο κατανοητή η αντιστοιχία, αρκεί να σας αναφέρουμε ότι τα 100 γρ. αρνίσια παϊδάκια αποδίδουν 350 θερμίδες, ενώ αντίστοιχα τα 100 γρ. κοτόπουλου έχουν μόνο 165 θερμίδες. (φωτογραφια 4)
  • Προτιμήστε το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα.
  • Ξεκινήστε το δείπνο με λαχανικά και σαλάτες. Λόγω του ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε τελικά λιγότερη ποσότητα κρέατος. (φωτογραφια 5)
  • Προσέξτε τα ορεκτικά. Αφού δεν μπορεί κανείς τελικά να αντισταθεί σε κρεατικά, τουλάχιστον μην παρασυρθείτε από την ποικιλία σε τηγανιτά, όπως πατάτες, τυροκροκέτες, κολοκυθάκια κ.ά., αλλά προτιμήστε τα βραστά ή ψητά λαχανικά (τύπου σουβλάκι λαχανικών). (φωτογραφια 6)
  • Προτιμήστε να δώσετε γεύση στο φαγητό σας με μουστάρδα αντί μαγιονέζας ή κάποιου άλλου έτοιμου ντιπ, όπως η μπάρμπεκιου σως κ.ά.
  • Περιορίστε το βούτημα του ψωμιού στις σαλάτες, αλλά και σε κάθε ίχνος λαδιού που υπάρχει στο τραπέζι.
  • Περιορίστε την κατανάλωση μπύρας και κρασιού. Μπορεί η ημέρα να το επιβάλλει, αλλά ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας μπορεί να φτάσει και τις 150 θερμίδες, αντίστοιχα και ένα ποτήρι κρασιού τις 100 ή και λιγότερα, ανάλογα την ποικιλία και το είδος του.
  • Αποφύγετε την προσθήκη αλατιού στις τροφές.
  • Δώστε προσοχή στο επιδόρπιο. Προτιμήστε να «τελειώσετε» το δείπνο σας με το γλυκό εκείνο που έχει τα λιγότερα λιπαρά, όπως το γιαούρτι ή τα φρούτα ή το γλυκό κουταλιού ή τον συνδυασμό τους. Αποφύγετε τις πάστες και τις λιπαρές τούρτες, αφού το μόνο που θα σας αφήσουν είναι αρκετή ποσότητα κορεσμένου λίπους. (φωτογραφια 7)

Επειδή η άσκηση είναι ένας βασικός παράγοντας στην καλή υγεία, σε συνδυασμό με τη διατροφή, είστε δεν είστε χορευτικό τύπος, δείτε το σαν μια ευκαιρία να κάψετε θερμίδες. Βέβαια, αν τελικά δεν καταφέρετε να συγκρατηθείτε την ημέρα αυτή, φροντίστε τουλάχιστον το δείπνο της επόμενης ημέρας να είναι πιο επιλεκτικό

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.22.2021 13:33

Καταβάλλεται το de minimis στους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης
Την καταβολή της αποζημίωσης μέσω των κονδυλίων του de minimis προς τους βαμαβακοπαραγωγούς της Ροδόπης, ανακοίνωσε ο Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ...

10.21.2020 15:47

Τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα προστατεύουν από τη νόσο Alzheimer
Η μελέτη έδειξε ότι μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε 285 συμμετέχοντες, με υψηλό...

05.19.2020 19:27

Νέα μέτρα από τον Βορίδη για την ανακούφιση του αλιευτικού κλάδου
Παρέχεται η απαραίτητη ευελιξία μέσω της υιοθέτησης διαδικασιών που διευκολύνουν τους επενδυτές στην υλοποίηση των επενδυτικών...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<