Φροντίζουμε για την υγεία της καρδιάς μας

12-02-2014, 15:32
Φροντίζουμε για την υγεία της καρδιάς μας

Της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΟΓΚΑ

Επ. Τεχνολόγος Τροφίμων MSc

(kogka@paragogi.net)

 

Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στην καρδιά, όχι βέβαια λόγω της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου αλλά, κυρίως, λόγω της προσπάθειας που γίνεται από την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association) να ευαισθητοποιήσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ιδίως τον γυναικείο πληθυσμό, απέναντι σε θέματα που αφορούν την υγεία της καρδιάς. Δείτε το λοιπόν και εσείς σαν μια ευκαιρία και για τον μήνα Φεβρουάριο προσπαθήστε, με βάση τις τροφές που θα σας παρουσιάσουμε, να περιορίσετε εκείνες που φθείρουν τις αρτηρίες και να αυξήσετε την κατανάλωση εκείνων που έχουν χαρακτηριστεί ως ωφέλιμες.


Η ισορροπημένη διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, αφού θωρακίζει την υγεία της καρδιάς και προφυλάσσει τα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών από την αρτηριοσκλήρυνση, με αποτέλεσμα το αίμα να κυκλοφορεί ομαλά. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, βέβαια, δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της επικινδυνότητας της ασθένειας. Αξίζει, λοιπόν, να αναφέρουμε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν χαρακτηριστεί ως η κυριότερη αίτια θανάτου στις γυναίκες, με περισσότερες αναφορές από οποιοδήποτε τύπου καρκίνου, σύμφωνα πάντα με την Αμερικάνικη Ένωση για την Καρδιά. Μάλιστα, η Ένωση, σε πρόσφατες αναφορές για το θέμα αυτό, τόνισε ότι κάθε χρόνο περισσότερες από 9.000 γυναίκες κάτω των 45 χρονών υπόκεινται καρδιακή προσβολή. Βέβαια, σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τον τρόπο ζωής μας και τη διατροφή μας με αυτή των Αμερικανών, αλλά θα μπορούσαμε να γίνουμε πιο υποψιασμένοι στο τί καταναλώνουμε και στο ότι η καρδιά μας είναι το σημαντικότερο όργανο του οργανισμού μας και πρέπει να φροντίζουμε γι’ αυτή.

Η περίσσεια των κορεσμένων λιπαρών, τα «κακά» λιπαρά, η μειωμένη πρόσληψη σε ω-3 λιπαρά οξέα και προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και το πολύ αλάτι, είναι οι διατροφικοί παράγοντες που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως απ’ όσους υποφέρουν από προβλήματα καρδιάς.

Η μεσογειακή διατροφή είναι το πρότυπο της δίαιτας για την πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων και πολύ σπουδαίο ρόλο σε αυτό παίζει και το ελαιόλαδο, το οποίο μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL), ενώ αυξάνει εκείνα της «καλής» χοληστερίνης (HDL). Προσπαθήστε, λοιπόν, να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα λιπαρά με μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως οι ξηροί καρποί, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι ξηροί καρποί μάλιστα, εκτός από πολυακόρεστα λιπαρά, είναι και καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία με τη σειρά τους δρουν ευεργετικά στα επίπεδα τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.

Οι φυτικές ίνες έχουν, επίσης, βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των ερευνών, γι’ αυτό, σύμφωνα με αυτές, η πρόσληψη δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Επίσης, η πρόσληψη καλίου μέσω τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, ή ειδικά προϊόντα με εμπλουτισμένο κάλιο, μειώνουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Πιο συγκεκριμένα, τροφές που έχουν χαρακτηριστεί ως ωφέλιμες για την καλή υγεία της καρδιάς είναι οι εξής:

  • Ψάρι (ω-3 λιπαρά οξέα)
  • Ελαιόλαδο
  • Ξηροί Καρποί (πλούσιες σε φυτικές ίνες)
  • Λαχανικά και φρούτα
  • Κρεμμύδι (βοηθά στην αύξηση της καλής χοληστερόλης)
  • Σκόρδο (πλούσιο σε αντιοξειδωτικά)
  • Κουάκερ (χαμηλή χοληστερόλη)

 

Αντίθετα, οι τροφές εκείνες που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είναι οι εξής:

  • Κόκκινο κρέας
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Αβγά. Μην ξεχνάτε ότι τα αβγά «κρύβονται» πολλές φορές και σε έτοιμα προϊόντα. Διαβάστε, λοιπόν, την ετικέτα των προϊόντων που προτίθεστε να αγοράσετε, προκειμένου να προφυλάξετε την υγεία της καρδιάς σας.
  • Προτηγανισμένα τρόφιμα. Ανεβάζουν την «κακή» χοληστερίνη.

 

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η καρδιακή νόσος μπορεί πολλές φορές να αποτραπεί, ιδιαίτερα αν κάποιος βελτιώσει τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του (π.χ. περισσότερη άσκηση) και αφού ενημερωθείτε εσείς πρώτα, από ειδικούς σε θέματα υγείας και διατροφής, ενημερώστε την οικογένειά σας και τους πιο κοντινούς σας φίλους και δώστε τους την ευκαιρία να προβούν και εκείνοι σε πιο υγιεινές επιλογές.

 

 

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.22.2021 13:33

Καταβάλλεται το de minimis στους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης
Την καταβολή της αποζημίωσης μέσω των κονδυλίων του de minimis προς τους βαμαβακοπαραγωγούς της Ροδόπης, ανακοίνωσε ο Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ...

10.21.2020 15:47

Τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα προστατεύουν από τη νόσο Alzheimer
Η μελέτη έδειξε ότι μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε 285 συμμετέχοντες, με υψηλό...

05.19.2020 19:27

Νέα μέτρα από τον Βορίδη για την ανακούφιση του αλιευτικού κλάδου
Παρέχεται η απαραίτητη ευελιξία μέσω της υιοθέτησης διαδικασιών που διευκολύνουν τους επενδυτές στην υλοποίηση των επενδυτικών...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<