Συμβολαιακή γεωργία και στον καπνό

04-02-2014, 20:21
Συμβολαιακή γεωργία και στον καπνό

Η υποχρεωτική σύναψη συμβάσεων καλλιέργειας και πώλησης ακατέργαστου καπνού μεταξύ των Οργανώσεων Παραγωγών καπνού ή μεμονωμένων καλλιεργητών και των επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης, θεσπίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

 

Με την απόφαση καθορίζονται επίσης τα απαραίτητα μέτρα για την καλή λειτουργία της αγοράς και συγκεκριμένα ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων σε συμβάσεις καλλιέργειας, δημιουργία συστήματος καταγραφής της καλλιέργειας με σκοπό την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνού και κυρώσεις σε καπνοπαραγωγούς και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

 

Οι καπνοπαραγωγοί υποχρεούνται να δηλώνουν τα αγροτεμάχιά τους είτε με την υποβολή αίτησης ενιαίας ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε αν δεν είναι δικαιούχοι, με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στον Οργανισμό. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις πρώτης μεταποίησης καπνού υποχρεούνται να εγγράφονται στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών, για να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με τους καπνοπαραγωγούς.

 

Οι επιχειρήσεις, επίσης, υποχρεούνται να εξοφλούν τους παραγωγούς για τον καπνό που παραλαμβάνουν είτε τοις μετρητοίς είτε με πίστωση το πολύ εντός 30 ημερών, με έκδοση ισόποσης επιταγής, από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της παραλαβής του προϊόντος. «Για πρώτη φορά η συμβολαιακή γεωργία στον καπνό καθίσταται υποχρεωτική. Στόχος μας είναι η προστασία του παραγωγού και του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε σχετικά ο κ. Χαρακόπουλος.

 

«Καθορίζουμε», συμπλήρωσε, «με σαφήνεια τους όρους της αγοραπωλησίας χωρικών καπνών και ταυτόχρονα δημιουργούμε σύστημα καταγραφής της καλλιέργειας. Θέλουμε οι αγρότες να παράγουν και να πληρώνονται στην ώρα τους, αλλά και το δημόσιο να μην στερείται σημαντικά έσοδα εξαιτίας της παράνομης εμπορίας».

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<