Ημερολόγιο καλλιεργητή

03-02-2014, 12:24
Ημερολόγιο καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος


Πλησιάζει η εποχή σποράς των ζαχαροτεύτλων, καθώς και η προετοιμασία του εδάφους για τη δημιουργία της κατάλληλης κλίνης του σπόρου. Μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την αντιμετώπιση της ψύλλας και του βακτηριακού καψίματος στην αχλαδιά και των αφίδων, του τετράνυχου και του αλευρώδη στα κηπευτικά του θερμοκηπίου (π.χ. πιπεριά).


ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ

Τα ζαχαρότευτλα είναι το πρώτο, όσον αφορά το χρόνο σποράς, από τα ανοιξιάτικα φυτά της μεγάλης καλλιέργειας στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, κατάλληλη εποχή σποράς τους θεωρείται το χρονικό διάστημα από το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές οι αρχές Μαρτίου μέχρι τις αρχές Απριλίου. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που οι καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο αυτή δεν είναι ευνοϊκές, η σπορά μπορεί να παραταθεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου, ποτέ όμως αργότερα. Όσο πιο πρώιμα γίνεται η σπορά τόσο πιο υψηλές θα είναι οι αναμενόμενες αποδόσεις.

Πρέπει να τονιστεί ότι η προετοιμασία της κλίνης του σπόρου πρέπει να γίνεται λίγο πριν τη σπορά, με ελαφριά καλλιεργητικά μηχανήματα, όπως είναι ο καλλιεργητής και η σιδερένια οδοντωτή σβάρνα.

Συνιστάται, κατά την προετοιμασία του εδάφους που πραγματοποιείται αυτή την εποχή, να αποφεύγεται η βαθιά κατεργασία του εδάφους καθόσον η τελική επιδίωξή μας είναι να δημιουργηθεί ένα επιφανειακό στρώμα εδάφους πάχους 2-3 εκατοστών ψιλοχωματισμένο, κατάλληλο να υποδεχτεί τον σπόρο και να εξασφαλίσει το ομαλό, απρόσκοπτο και γρήγορο φύτρωμά του.

 

ΑΧΛΑΔΙΑ

Σε φυτείες αχλαδιάς που είχαν προσβληθεί από ψύλλα την προηγούμενη χρονιά, υποχρεούνται οι παραγωγοί να πραγματοποιούν ψεκασμούς με το κατάλληλο, εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, ιδιαίτερα στις περιοχές που την περίοδο αυτή μπορεί να εμφανιστούν οι πρώτες ωοτοκίες του εντόμου, που θα ολοκληρωθούν το αργότερο εντός ενός μήνα.

Στις χειμωνιάτικες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις για την προστασία της αχλαδιάς, συμπεριλαμβάνονται και μια σειρά καλλιεργητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του βακτηριακού καψίματος. Στις ενέργειες αυτές πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε το αυστηρό κλάδεμα των τμημάτων της αχλαδιάς που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο, η απολύμανση των τομών, η σχολαστική καθαριότητα, η απολύμανση των εργαλείων κοπής, καθώς και η χρήση χαλκούχων σκευασμάτων πριν από τη διόγκωση των οφθαλμών.

 

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Υποχρεούνται οι παραγωγοί που τα κηπευτικά τους αναπτύσσονται στο θερμοκήπιο (π.χ. πιπεριά) να αντιμετωπίσουν τις αφίδες που προκαλούν σημαντικές ζημιές τόσο με την απομύζηση των χυμών τους όσο και από την καπνιά που εμφανίζεται δευτερογενώς στα φυτά εξαιτίας των μελιτογόνων εκκρίσεών τους. Επισημαίνεται ότι οι τελευταίες περιορίζουν την αφομοιωτική επιφάνεια των φυτών και προκαλούν αντιεμπορικό σημάδεμα των καρπών. Αναφέρεται, επίσης, ότι οι αφίδες μπορεί να μεταδώσουν, αλλά και να βοηθήσουν στην εξάπλωση των ιώσεων και ως εκ τούτου πρέπει να καταπολεμούνται άμεσα χωρίς καμιά καθυστέρηση με τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων, εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (αφιδοκτόνα). Η επιτυχία της καταπολέμησής τους βασίζεται στη δυνατότητα να φτάσει το φάρμακο σε όλες τις θέσεις που βρίσκονται τα ακάρεα και προτείνονται ως καταλληλότεροι μέθοδοι εφαρμογής οι νεφελοψεκασμοί και οι υποκανπισμοί.

Ο τετράνυχος από τη μεριά του προκαλεί στην πιπεριά χαρακτηριστικά συμπτώματα, που είναι μικρές κιτρινόασπρες κηλίδες που εμφανίζονται στα φύλλα της και που αποκτούν στην συνέχεια σκούρο κίτρινο χρώμα. Η αντιμετώπισή του γίνεται με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ακαρεοκτόνα) που πρέπει συνεχώς να εναλλάσσονται, γιατί υπάρχει κίνδυνος το άκαρι να αναπτύξει ανθεκτικότητα. Ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία των φυτών από τον τετράνυχο πρέπει να καταβάλουν οι καλλιεργητές, όταν επικρατούν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες με παράλληλη χαμηλή υγρασία, επειδή οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τον πολλαπλασιασμό του με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα.

Στους τρόπους αντιμετώπισης του τετράνυχου σημαντική είναι και αυτή της βιολογικής του καταπολέμησης που μπορεί να συνδυαστεί με την αντίστοιχη του αλευρώδη και που στην περίπτωση αυτή, ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται ένα εντομοκτόνο παράσιτο ή ένας εντομοκτόνος μύκητας αλλά και ειδικές κολλητικές παγίδες κίτρινου χρώματος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο αλευρώδης είναι έντομο που γεννά τα αυγά του στην κάτω επιφάνεια των φύλλων της πιπεριάς και αναπτύσσεται ή και πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και η σχετική υγρασία χαμηλή, όπως ακριβώς και ο τετράνυχος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<