Η «Γαία» θα πάει κρουαζιέρα (;)

20-12-2012, 18:37
Η «Γαία» θα πάει κρουαζιέρα (;)

της Άννας Αραμπατζή

 

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί αυτό ακριβώς προσφέρουν, δίνουν στις γυναίκες που ζουν στα χωριά μια διέξοδο από το σπίτι και τις αγροτικές δουλειές- χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι τις αφήνουν- ενώ τους προσφέρει και την ευκαιρία να βγάλουν ένα μικρό εισόδημα.

 

Με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία το ρεύμα είναι ισχυρό, καθώς το 1999 υπήρχαν περίπου 90 συνεταιρισμοί και σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 120. Τρανό παράδειγμα ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου Έβρου.  Από το 1998, με δέκα ενεργά μέλη, φτιάχνουν τραχανά, ιφκάδια, τοπικές χειροποίητες χυλοπίτες, κους- κους, ουματς ή τριφτάρια ή βρασνίτσα ή ψιρούκι που είναι χυλός με γάλα αυγά και αλεύρι, πίτες κατεψυγμένες, φύλλο, μπιμπιρίτσα, ένα είδος καρυκεύματος που τρώγεται με ψωμί ή συνοδεύει κρέατα, μαρμελάδες, ριτσέλι τοπικό γλυκό με κολοκύθι και μέλι, σάλτσες-ορεκτικά και γλυκά του κουταλιού. Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο, ενώ μέρος των πρώτων υλών τους καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο σε ιδιόκτητες εκτάσεις του Συνεταιρισμού ή των μελών του.

 

Τα ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού δελεάστηκαν μέσα από ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για τον αγροτουρισμό και αποφάσισαν να το δουν πιο.. ζεστά. Καθηγήτρια στο σεμινάριο ήταν η τωρινή πρόεδρος του Συνεταιρισμού, η κα Ζωή Φραγκούδη. Η ίδια αισθάνθηκε την ευθύνη να συμμετάσχει και να στηρίξει το εγχείρημα όπως μπορεί. Και φυσικά δεν έλειψαν και τα εμπόδια, με δεδομένο πως οι γυναίκες δεν είχαν καμία επαφή με τη δουλειά και την παραγωγή. Όπως μας εξηγεί, όλοι οι συνεταιρισμοί είναι δύσκολη υπόθεση, απαιτούν την εργασία των μελών τους και κάποιοι απογοητεύονται εύκολα. Όσες είναι αποφασισμένες, προχωρούν και αν και 45-70 ετών, τα μέλη του συνεταιρισμού εργάζονται εκεί περί τις 8 με 10 ώρες την ημέρα, ενώ όταν υπάρχει ανάγκη, παίρνουν μερικές γυναίκες να τις βοηθήσουν.


Το catering και οι πωλήσεις

 

Η Γαία καταπιάνεται από τα πρώτα της βήματα με υπηρεσίες μαζικής εστίασης-catering-από γάμους και βαφτίσεις μέχρι συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, αυτό είναι ένα από τα ατού του συνεταιρισμού και υπάρχουν συζητήσεις για να υποστηρίζουν με το catering τους ακόμα και κρουαζιερόπλοια. Μπορεί να στέλνουν τα προϊόντα τους και εκτός νομού, αλλά από τις αρχές μέχρι και σήμερα τους στηρίζει η τοπική κοινωνία. Βασίζονται πολύ σε τοπικές εκδηλώσεις και δίκτυα τοπικών παραγωγών. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς εύκολα και από το site του συνεταιρισμού(www.gaia-evros.gr), στο κεφάλαιο Συνεργάτες. Εκεί, πάνω στον χάρτη της χώρας αποτυπώνεται η «συνέργεια» καθώς οι περιοχές δραστηριοποίησης των συνεργατών τους είναι ως επί το πλείστον στους νομούς Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, ενώ υπάρχουν κάποιοι στη Θεσσαλονίκη και το Λασίθι.  Μέρος των πωλήσεων γίνεται και μέσω ίντερνετ, ενώ μέσω μεταφορικών, τα προϊόντα τους φτάνουν μέχρι και τη Γερμανία.   

 

Επιπλέον, σύντομα είναι προγραμματισμένη να γίνει μια μεγάλη εκδήλωση στις από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, τα «Βαλκανικά Μαγειρέματα στο Τρίγωνο Έβρου». Θα είναι προσκεκλημένοι σεφ της ευρύτερης περιοχής, από τις γειτονικές χώρες. Θα ανοίξουν φύλλο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ενώ θα υπάρχουν μουσικές κ.α.  Να σημειωθεί ότι, για την ώρα, λένε όχι σε επέκταση των δραστηριοτήτων τους, όπως την λειτουργία ξενώνα, καθώς «υπάρχει δουλειά για όλους», ενώ πλέον τώρα έχουν μάθει την παραγωγή.


Leader και χρηματοδότηση

 

Η εμπειρία τους από την υπαγωγή στο πρόγραμμα Leader δεν ήταν και η καλύτερη, σύμφωνα με την κα Φραγκούδη, η οποία διαπιστώνει έλλειμμα πρωτοβουλιών από πλευράς κράτους. Μάλιστα, εκτιμά ότι ίσως και να μην θέλουν να μπουν στη διαδικασία των πρωτοβουλιών. Από την άλλη, η τραπεζική χρηματοδότηση, είναι και αυτή δύσκολη υπόθεση, προϋποθέτει και ίδια συμμετοχή. Έτσι, ό,τι έκαναν, το έκαναν μόνες τους. Η κρίση και τα σημάδια της εμφανίστηκαν πιο έντονα φέτος, αν και μέσα από αυτή τη διαδικασία ωριμάζουν και γίνονται πιο ευέλικτες. 

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<