Ημερολόγιο καλλιεργητή

27-01-2014, 10:45
Ημερολόγιο καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Εποχή που είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση του βακτηρίου της καρκίνωσης της ελιάς, κυρίως στις ευαίσθητες ποικιλίες της (π.χ. Κορωνέικη) και του εντόμου καλόκορις που προκαλεί την πτώση των ανθέων της. Στα εσπεριδοειδή η κορυφοξήρα και ο περονόσπορος στην πατάτα αποτελούν σημαντικούς εχθρούς, για τους οποίους απαιτείται η λήψη μέτρων. Πλησιάζει ο χρόνος για την προετοιμασία του εδάφους και απαραίτητη είναι η εργασία για τη σπορά των βασικών ανοιξιάτικων φυτών της μεγάλης καλλιέργειας, όπως είναι τα ζαχαρότευτλα, ο αραβόσιτος, ο ηλίανθος, η βιομηχανική τομάτα, το βαμβάκι, το ρύζι κ.ά.

 

ΕΛΙΑ

Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται από τους ελαιοπαραγωγούς για την προστασία των ελαιοδένδρων τους από το βακτήριο της καρκίνωσης. Για να μη μολυνθούν από την ασθένεια οι πληγές του κλαδέματος, συνιστάται ο ψεκασμός των δένδρων που έχουν κλαδευτεί με το κατάλληλο, εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.

Συνιστάται η προσοχή των παραγωγών, ώστε να αντιληφθούν, εγκαίρως, την προσβολή των δένδρων από την καρκίνωση και να επέμβουν άμεσα, με στόχο την προστασία των ευάλωτων και ευαίσθητων ποικιλιών της (π.χ. Κορωνέικη) και βασικά όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της ασθένειας  (υγρές καιρικές συνθήκες).

Σε ορισμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας (π.χ. Κρήτη), οι καλλιεργητές ταλανίζονται από την προσβολή των δένδρων τους από το έντομο καλόκορις, που προκαλεί ανθόπτωση και που πρέπει να αντιμετωπισθεί για τον περιορισμό των ζημιών.

Ιδιαίτερα κρίσιμος και αποφασιστικός παράγοντας για την ικανοποιητική παραγωγή των ελαιοδένδρων μετά από την προσβολή τους από το έντομο, είναι η διατήρηση της φυτικής κάλυψης της επιφάνειας του εδάφους (φυτικό επίστρωμα) από την αυτοφυή βλάστηση μέχρι και το τέλος Μαρτίου στις περιπτώσεις προσβολής τους.

Επιβάλλεται να εφαρμόζεται πάντοτε η παραπάνω καλλιεργητική φροντίδα, επειδή σύμφωνα με το βιολογικό κύκλο του εντόμου, στο στάδιο της νύμφης που συμπίπτει με την άνοιξη, κατέρχεται στην αυτοφυή βλάστηση του εδάφους και ειδικότερα κάτω από την κόμη των δένδρων, με στόχο να βρει τροφή και ως εκ τούτου η προσβολή των δένδρων να μειώνεται σημαντικά από την ασθένεια κατά την ανθοφορία τους.

 

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Η κορυφοξήρα είναι μία από τις πιο σοβαρές μυκητολογικές ασθένειες των εσπεριδοειδών. Ο μύκητας που την προκαλεί, εμφανίζεται αρχικά με χλωρώσεις στις νευρώσεις των φύλλων, ακολουθεί η φυλλόπτωση και τέλος η ξήρανση των αποφυλλωμένων βλαστών.

Συνιστάται ιδιαίτερα στις λεμονιές, τις νερατζιές και τις κιτριές, αμέσως μετά την εμφάνισή της, να εφαρμόζονται τρεις τουλάχιστον ψεκασμοί με βορδιγάλειο πολτό στο διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι και το Φεβρουάριο. Οι ψεκασμοί πρέπει να επαναλαμβάνονται όταν λάβουν χώρα έκτακτα καιρικά φαινόμενα (παγετός ή χαλάζι), επειδή υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να καταστρέψει το φυτικό κεφάλαιο ολοκληρωτικά. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί είναι ότι τα τμήματα των δένδρων που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της ασθένειας, είναι συνήθως οι σχισμές των κλάδων που σχηματίζονται μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σαν αυτά που αναφέρθηκαν.

 

ΠΑΤΑΤΑ

Οι συχνές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που συμβαίνουν αυτή την εποχή σε πολλές περιοχές της χώρας, προκαλούν μεγάλη διύγρανση των φύλλων στις φυτείες της πατάτας που, σε συνδυασμό με τις μέτριες θερμοκρασίες που επικρατούν, εξασφαλίζουν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση του περονόσπορου στα φυτά. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται άμεσος ψεκασμός με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα για την καλλιέργεια της πατάτας μυκητοκτόνα. Ιδιαίτερα επικίνδυνες για προσβολή είναι οι φυτείες που τα φυτά έχουν ύψος περίπου 20 εκατοστών. Στις περιοχές της χώρας που το φύτρωμα της πατάτας έχει ξεκινήσει ή που τα φυτά βρίσκονται σε πολύ μικρό στάδιο ανάπτυξης δεν κρίνεται αναγκαίος ο άμεσος ψεκασμός, επειδή τα φυτά στο στάδιο αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα και δεν διατρέχουν ακόμα σοβαρό κίνδυνο.

Ολοκληρώνοντας, σημειώνεται ότι ο περονόσπορος από τις μυκητολογικές ασθένειες και ο δορυφόρος από τις εντομολογικές αποτελούν δύο από τις σπουδαιότερες ασθένειες της πατάτας.

 

 

ΦΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Πλησιάζει η εποχή σποράς των ανοιξιάτικων φυτών της μεγάλης καλλιέργειας και η σειρά σποράς τους για τις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες με βάση το καλλιεργούμενο είδος και τις απαιτούμενες θερμοκρασίες εδάφους που απαιτούνται για το φύτρωμα. Ξεκινά με τα ζαχαρότευτλα (τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου) και ακολουθούν ο αραβόσιτος, ο ηλίανθος, η βιομηχανική τομάτα, τα φασόλια, το βαμβάκι, το ρύζι, η αραχίδα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους και ενόψει της σποράς απαραίτητο είναι ένα κοινό όργωμα (βάθος 20-25 εκατοστά), που έχει διπλό στόχο: την καταστροφή των μέχρι τότε αναπτυχθέντων ζιζανίων, καθώς και την αύξηση της διηθητικότητας του εδάφους, εργασία απαραίτητη κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων. Επισημαίνεται ότι τα υπάρχοντα ζιζάνια εάν δεν καταπολεμηθούν, θα καταναλώσουν πολύτιμα ποσά εδαφικής υγρασίας, η δε αύξηση της διηθητικότητας του εδάφους θα ευνοήσει τη συγκράτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων από το νερό των βροχοπτώσεων που θα αξιοποιηθεί από τα φυτά που θα σπαρθούν στη συνέχεια στο χωράφι.

Επισημαίνεται ότι το όργωμα πρέπει να γίνεται όταν το έδαφος είναι στο ρώγο του, δηλαδή ούτε υπερβολικά υγρό για να μην δημιουργούνται μεγάλες εδαφικές μάζες (μπλάνες), ούτε υπερβολικά ξηρό, επειδή τότε το έδαφος κονιορτοποιείται και υποβαθμίζεται η εδαφική δομή του.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<