Ημερολόγιο καλλιεργητή

23-12-2013, 13:06
Ημερολόγιο καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή του ελαιοκάρπου για την παραγωγή λαδιού και είναι απαραίτητη η λήψη διαφόρων μέτρων για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητάς του.

Στα εσπεριδοειδή οι καρποί πρέπει να διακινούνται χωρίς φύλλα και ποδίσκους, για να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες διάδοσης της τριστέτσας.

Στα πυρηνόκαρπα μπορεί να γίνει συνδυασμένη χημική αντιμετώπιση του ανθονόμου και του ρυγχίτη.

 

ΕΛΙΑ - ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Η περίοδος συγκομιδής των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών ελιάς έχει ξεκινήσει και γι’ αυτό μερικές χρήσιμες συμβουλές για την παραγωγή ελαιολάδου καλής ποιότητας κρίνονται απαραίτητες.

α) Ο ελαιόκαρπος θα πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο ολοκλήρωσης της ωρίμανσής του και το χρώμα του να είναι μαυρο-ιώδες.

β) Οι ελιές που μαζεύονται με δίχτυα πρέπει να παραμένουν σ’ αυτά για όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα και να ελαιοποιούνται αμέσως μετά τη συλλογή τους και αν είναι δυνατόν αυθημερόν. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συγκομιδή, ώστε να περιορίζονται και αν είναι δυνατόν να μηδενίζονται οι τραυματισμοί του ελαιοκάρπου.

γ) Τα μέσα συλλογής και μεταφοράς, όπως είναι τα δίχτυα, τα σακιά και τα τελάρα, θα πρέπει να διατηρούνται καθαρά και στεγνά.

δ) Η μεταφορά για την αποθήκευση του ελαιοκάρπου πριν την ελαιοποίηση, θα πρέπει να γίνεται με διάτρητα πλαστικά τελάρα και όχι με σάκους, σε χώρο δροσερό (με ήπιες θερμοκρασίες) και καλά αεριζόμενο. Στις περιπτώσεις που αντί για τελάρα χρησιμοποιούνται σάκοι, θα πρέπει να είναι από ύφασμα και όχι από νάιλον και να τοποθετούνται στην αποθήκη πάντοτε όρθιοι.

ε) Ο ελαιόκαρπος πρέπει να αποφυλλωθεί και να πλυθεί με άφθονο καθαρό νερό πριν την άλεση.

στ) Η θερμοκρασία μάλαξης της ελαιοζύμης ενδείκνυται να είναι μικρότερη από 32οC, για δε τα ΠΟΠ ελαιόλαδα μικρότερη από 27οC.

ζ) Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται σε χώρο καθαρό, που έχουν εξασφαλισθεί οπωσδήποτε χαμηλές θερμοκρασίες, σε κατάλληλα μέσα αποθήκευσης, έτσι ώστε να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε κάποια πηγή θέρμανσης και ξεχωριστά για κάθε ποιότητα. Απαιτείται, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μη μολυνθεί το λάδι από βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο και άλλες πτητικές ουσίες και η μετάγγισή του να γίνεται κάθε 1-2 μήνες για την αφαίρεση της «καθούρας». Εφιστάται η προσοχή των ελαιοπαραγωγών, στη χρησιμοποίηση των δοχείων συσκευασίας, που πρέπει να είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαφανή, αεροστεγή, κλειστά και πάντα γεμάτα λάδι, ώστε να περιορίζεται η οξείδωσή του.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πολύ υψηλής ποιότητας, αφού το 80% του προϊόντος κάθε χρόνο είναι έξτρα - παρθένο και γι’ αυτό χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή απ’ όλους μας, ώστε να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια όλοι οι κανόνες της ποιοτικής παραγωγής του.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ) οι καρποί πρέπει να διακινούνται στο εμπόριο χωρίς φύλλα και ποδίσκους, για να αποφευχθεί η διάδοση μιας πολύ σοβαρής ασθένειας, που είναι γνωστή ως «τριστέτσα» των εσπεριδοειδών. Απαγορεύεται η διακίνησή τους με φύλλα και ποδίσκους, ακόμα και στις λαϊκές αγορές ή και κατά τη μεταφορά τους στα συσκευαστήρια. Επισημαίνεται ότι η συλλογή των καρπών πρέπει να γίνεται (που δε γίνεται πάντα) με τομή στο αστέρι, ώστε τα φύλλα να μένουν στο χωράφι.

Οι παραγωγοί και οι έμποροι εσπεριδοειδών πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι η διακίνηση των καρπών χωρίς φύλλα και ποδίσκους είναι υποχρεωτική για λόγους φυτοπροστασίας και απορρέει από τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία. Η πληροφόρηση αυτή κρίνεται απαραίτητη, για να μη θεωρούνται οι συγκεκριμένοι καρποί, ότι δεν είναι φρέσκοι ή ότι είναι εισαγωγής.

 

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

Για την αντιμετώπισή του ανθονόμου των πυρηνοκάρπων που η ωοτοκία των ακμαίων τους γίνεται στους ανθοφόρους οφθαλμούς τους από τον Δεκέμβριο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, απαιτείται η χρήση ενός κατάλληλου, εγκεκριμένου εντομοκτόνου, που να τα θανατώνει πριν την ωοτοκία. Σημειώνεται ότι το εντομοκτόνο που θα χρησιμοποιηθεί, εάν είναι το κατάλληλο, μπορεί να αντιμετωπίσει συνδυαστικά και τον ρυγχίτη, που και αυτός καταστρέφει τους οφθαλμούς των πυρηνοκάρπων, χωρίς να είναι πάντοτε εύκολο να διαπιστωθεί σε ποιον από τους δύο εχθρούς οφείλεται η καταστροφή.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<