Ημερολόγιο καλλιεργητή

26-11-2013, 11:38
Ημερολόγιο καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Eποχή προετοιμασίας των χωραφιών για τη σπορά του σιταριού, του κριθαριού, της βρώμης, της σίκαλης, του βίκου, των οσπρίων και άλλων σημαντικών φυτών της μεγάλης καλλιέργειας.

Κατάλληλη περίοδος για την εγκατάσταση στο χωράφι της ρίγανης, του φασκόμηλου, του δενδρολίβανου, του θυμαριού, του μελισσόχορτου και άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Ξεκίνησε η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στις ελαιοποιήσιμες και στις βρώσιμες ποικιλίες της ελιάς, ενώ έφτασε το τέλος της συγκομιδής στο βαμβάκι, με την εκκόκκιση να δίνει προτεραιότητα στα βαμβάκια με υγρασία μεγαλύτερη από 10%.

 

 

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΘΗ

Ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η σπορά σε όλη τη χώρα των χειμωνιάτικων σιτηρών (σιτάρι - κριθάρι - βρώμη - σίκαλη), καθώς και των χειμωνιάτικων ψυχανθών (βίκος - όσπρια κ.ά.).

Επισημαίνεται ότι το φύτρωμα και η πρώτη ανάπτυξη των φυτών ευνοήθηκαν από τις φετινές μετεωρολογικές συνθήκες και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, στις περισσότερες δε φυτείες χρειάστηκε πότισμα μιας και υπήρξε μεγάλη έλλειψη βροχών σε σχέση με τις αναμενόμενες αυτή την περίοδο.

Συνιστάται η καλή προετοιμασία της κλίνης του σπόρου, που απαλλάσσει το χωράφι για σημαντικό χρονικό διάστημα από τα ζιζάνια και αποκτούν, έτσι, τα καλλιεργούμενα φυτά προβάδισμα στην ανάπτυξη, πράγμα που προοιωνίζεται υψηλές αποδόσεις. Σημειώνεται με έμφαση ότι η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να γίνεται όταν το χωράφι είναι στο ρώγο του και ότι πριν τη σπορά, η κλίνη του σπόρου πρέπει να είναι ελαφρά βωλώδης.

Επιβάλλεται με τη σπορά συγχρόνως να γίνεται και η βασική λίπανση των καλλιεργειών, που για τα χειμωνιάτικα σιτηρά αναφέρεται στη χορήγηση των τριών κύριων λιπαντικών στοιχείων (άζωτο, φωσφόρος, κάλιο), ενώ τα χειμωνιάτικα ψυχανθή δεν έχουν ανάγκη από άζωτο. Υπενθυμίζεται ότι σε χωράφια με έλλειψη ασβεστίου, αντί της θειικής ή της νιτρικής αμμωνίας για την κάλυψη των αναγκών του φυτού σε άζωτο, χρησιμοποιείται η ασβεστούχος νιτρική αμμωνία.

 

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

Εποχή κατάλληλη για την εγκατάσταση στο χωράφι των κύριων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως η ρίγανη, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, η μέντα, η λεβάντα, το μελισσόχορτο, ο σιδερίτης (τσάι του βουνού) και πολλά άλλα.

Ενδείκνυται π.χ. η εγκατάσταση της φυτείας να γίνεται με έτοιμα φυτάρια που θα μεταφυτευθούν την εποχή αυτή στο χωράφι και αυτό γιατί τα περισσότερα αρωματικά φυτά, που είναι πολυετή, δύσκολα πολλαπλασιάζονται με σπόρο. Τίθεται σε γνώση των παραγωγών ότι τα προς μεταφύτευση φυτάρια πρέπει να έχουν παραχθεί σε κατάλληλο σπορείο και η διαδικασία της παραγωγής τους να έχει ξεκινήσει πριν δύο μήνες. Συνιστάται η μεταφύτευση να γίνεται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 40-80 εκατοστά, ενώ τα φυτά επί της γραμμής να φυτεύονται σε αποστάσεις 20-40 εκατοστών, ανάλογα πάντοτε με την τελική τους ανάπτυξη.

Προσοχή στην προετοιμασία του χωραφιού ενόψει της μεταφύτευσης που πρέπει να είναι επιμελημένη, το χωράφι οπωσδήποτε καθαρό από ζιζάνια και ισοπεδωμένο και να έχει εγκατασταθεί σύστημα στάγδην άρδευσης πριν τη μεταφύτευση.

 

ΕΛΙΑ

Περίοδος συγκομιδής των ελαιοποιήσιμων και των βρώσιμων ποικιλιών της ελιάς. Στις ελαιοποιήσιμες, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται στο στάδιο της μέγιστης ελαιοπεριεκτικότητάς τους, που χαρακτηρίζεται από την αλλαγή του χρώματος του ελαιοκάρπου. Επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση της συγκομιδής, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή λαδιού κατώτερης ποιότητας, καθώς και πιθανή μείωση της συγκομιδής της επόμενης χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι κριτήρια ωρίμανσης στις βρώσιμες ποικιλίες θεωρούνται το χρώμα (αλλαγή του χρώματος), ο εύκολος διαχωρισμός του πυρήνα από τη σάρκα και η εύκολη απόσταση των καρπών από το δέντρο.

 

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, καθώς και οι ασήμαντες ζημιές που υπήρξαν από το πράσινο σκουλήκι στις περισσότερες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ευνόησαν το άνοιγμα των καρυδιών, καθώς και τη συγκομιδή του βαμβακιού. Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Εφιστάται η προσοχή των βαμβακοπαραγωγών, όπως κατά τη συγκομιδή, τα υγρά σύσπορα βαμβάκια και ειδικότερα εκείνα με υγρασία μεγαλύτερη του 10% να μην αποθηκεύονται, αλλά να εκκοκκίζονται αμέσως.

 

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΩΝ

Κατάλληλη εποχή για τη λήψη μοσχευμάτων για τον πολλαπλασιασμό πολλών καλλωπιστικών. Τα μοσχεύματα πρέπει να έχουν μήκος 10-15 εκατοστά, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ορμόνη ριζοβολίας. Υπενθυμίζεται ότι τα μοσχεύματα που τοποθετούνται για ριζοβολία σε γλαστράκια ή κατευθείαν στο χώμα, πρέπει να βρίσκονται σε μέρος προστατευμένο από ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<