Ημερολόγιο καλλιεργητή

18-11-2013, 10:51
Ημερολόγιο καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Κατάλληλη περίοδος για την αντιμετώπιση του φουζικλάδιου στη μουσμουλιά, με τα απαραίτητα καλλιεργητικά και φυτοπροστατευτικά μέτρα.


Στους ελαιώνες απαιτείται ιδιαίτερη επαγρύπνηση για την καταπολέμηση της κερκόσπορας, της καρκίνωσης, του γλοιοσπορίου και του κυκλοκόνιου, με την πρόληψη πάντα να είναι η διαχρονικά καλύτερη μέθοδος για την ελαχιστοποίηση των ζημιών.

 

Τα εσπεριδοειδή μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την κομμίωση του λαιμού, στα δε μηλοειδή πονοκεφάλους μπορεί να δημιουργήσουν τα έντομα σέζια και ψύλλα, καθώς και τα κοκκοειδή Σαν-Ζοζέ και παρλατόρια.

 

ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ (ΔΕΣΠΟΛΙΑ)

 

Το φουζικλάδιο είναι μια ασθένεια που προσβάλλει τα άνθη, τα φύλλα και τους καρπούς της μουσμουλιάς, στους δε αναπτυγμένους καρπούς εμφανίζονται ελαιοκαστανές κηλίδες σκούρου χρώματος, που ανάλογα με την ένταση της προσβολής, μπορεί να καλύπτουν και ολόκληρο τον καρπό.

 

Σημειώνεται ότι οι βροχές και οι δροσιές που λαμβάνουν χώρα λίγο πριν την άνθηση και μέχρι δύο εβδομάδες μετά την καρπόδεση, είναι καθοριστικές για την εκδήλωση και εξέλιξη της ασθένειας.

 

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικά και φυτοπροστατευτικά  μέτρα, με σπουδαιότερο, στα πρώτα, την απομάκρυνση των προσβεβλημένων από την ασθένεια καρπών της προηγούμενης περιόδου, που μπορεί να βρίσκονται πάνω στο δέντρο ή και στο έδαφος, στα δε φυτοπροστατευτικά -εάν απαιτηθούν- πραγματοποιείται ένας ψεκασμός λίγο πριν την άνθηση ή μετά την πτώση των πετάλων ή ακόμη και 15 ημέρες μετά τον προηγούμενο, με σκευάσματα κατάλληλα, εγκεκριμένα για την ασθένεια. Συνιστάται στο ψεκαστικό υγρό να προστίθεται προσκολητική - διαβρεκτική ουσία για την καλύτερη αποτελεσματικότητα του μυκητοκτόνου.

 

ΕΛΙΑ

 

Η καρκίνωση της ελιάς που οφείλεται στο βακτήριο Pseudomonas savastanoi, προκαλεί μικρά εξογκώματα (καρκινώματα) στα κλαδιά, στους βραχίονες και τον κορμό. Αντιμετωπίζεται προληπτικά, με την αποφυγή ραβδίσματος και κλαδέματος των δέντρων με βροχερό καιρό, την αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών κατά την ξηρή περίοδο και τον ψεκασμό με χαλκούχο σκεύασμα αμέσως μετά από παγετό, χαλάζι, ράβδισμα και κλάδεμα. Ενδείκνυται κατά τη φύτευση του νέου ελαιώνα να χρησιμοποιούνται υγιή δενδρύλλια, από φυτώρια απαλλαγμένα από την ασθένεια.

 

Εφιστάται η προσοχή των ελαιοκαλλιεργητών για τη σωστή αντιμετώπιση της κερκόσπορας που προσβάλλει τα φύλλα, τους ανώριμους και ώριμους καρπούς καθώς και της σκουριάς που καλύπτει τα φύλλα, τους βλαστούς και τους κλάδους, εξαιτίας δευτερογενούς προσβολής από κοκκοειδή, που στη συνέχεια προκαλούν την ανάπτυξη μυκήτων. Προτείνεται η αντιμετώπιση να γίνεται με ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα (βορδιγάλειος πολτός, οξυχλωριούχος χαλκός, υδροξείδιο του χαλκού), που θα εφαρμόζονται κατά την αλλαγή του χρώματος του καρπού και την ωρίμανσή του και που προστατεύουν τον ελαιόκαρπο και από το γλοιοσπόριο, που τον προσβάλλει όταν πλησιάζει στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμος και τον σαπίζει. Τίθεται σε γνώση των παραγωγών ότι με τους ίδιους ψεκασμούς μπορεί να αντιμετωπιστεί και το κυκλοκόνιο. Επισημαίνεται ότι στα καλλιεργητικά, προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης των παραπάνω ασθενειών, σημαντικό θεωρείται το κατάλληλο κλάδεμα, που με το αραίωμα της κόμης των δέντρων που γίνεται συμβάλλει στον καλύτερο αερισμό τους.

 

ΜΗΛΙΑ - ΑΧΛΑΔΙΑ

 

Συνιστάται στα μηλοειδή (μηλιά - αχλαδιά) και σε οπωρώνες που παρατηρήθηκαν έντονες προσβολές από κοκκοειδή (Σαν-Ζοζέ και Παρλατόρια), να γίνει ένας ψεκασμός με μείγμα ορυκτελαίου και ενός κατάλληλου, εγκεκριμένου εντομοκτόνου, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ειδικότερα κατά την πτώση των φύλλων και πριν από το φούσκωμα των οφθαλμών.

 

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο αυτή, πρέπει να γίνει η αντιμετώπιση της ψύλλας της αχλαδιάς σε οπωρώνες στους οποίους είχαν σημειωθεί έντονες προσβολές από υψηλούς πληθυσμούς του εντόμου, αργά το καλοκαίρι, εφαρμόζοντας ένα ψεκασμό με το κατάλληλο, εγκεκριμένο για την καλλιέργεια και το έντομο εντομοκτόνο που πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια μιας ζεστής και ηλιόλουστης ημέρας.

 

Η αντιμετώπιση της σέζιας πραγματοποιείται όταν οι προσβολές εντοπίζονται στον κορμό και στη βάση των βραχιόνων των δέντρων, με το κατάλληλο εντομοκτόνο μεγάλης υπολειμματικής διάρκειας ή με μείγμα θερινού ορυκτελαίου και ενός εγκεκριμένου για την καλλιέργεια οργανοφωσφορικού εντομοκτόνου.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

 

Επισημαίνεται ότι η κομμίωση του λαιμού των εσπεριδοειδών, που εκδηλώνεται λόγω του ψυχρού και υγρού καιρού, αντιμετωπίζεται με την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης, με στόχο τη μείωση της εδαφικής υγρασίας, αλλά και με την προστασία των κορμών από τις πληγές με την επάλειψή τους με βορδιγάλεια πάστα 5% και μέχρι το ύψος του ενός μέτρου.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<