ΠΑΣΕΓΕΣ: Η απάντηση Σκιαδά για δημοσιεύματα σχετικά με επιδοτήσεις

17-12-2012, 15:01
ΠΑΣΕΓΕΣ: Η απάντηση Σκιαδά για δημοσιεύματα σχετικά με επιδοτήσεις

Σε σχέση με δημοσιεύματα που αφορούσαν τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Κώστα Σκιαδά, για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, ο ίδιος, καθώς τα όσα αναφέρονται δεν απηχούν το πνεύμα των όσων διατύπωσε, διευκρινίζει τα εξής:

 

1. Από το 1981 και μετά, κατά τους ελέγχους που προβλέπεται να πραγματοποιούνται από ελεγκτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις χώρες κράτη μέλη για την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, είχαν εντοπιστεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλα κράτη μέλη, πολλές περιπτώσεις που δεν είχαν τηρηθεί οι κοινοτικές απαιτήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους. Συνέπεια αυτού είναι διαχρονικά να επιβάλλονται δημοσιονομικές διορθώσεις (καταλογισμός προστίμων) τις οποίες η χώρα μας αντέκρουε σε κάθε περίπτωση προκειμένου να περιορίσει ή να μηδενίσει τους παραπάνω καταλογισμούς.

 

2. Το θέμα αυτό έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα την τελευταία τριακονταετία, δεν διατυπώνεται αυτή η άποψή μου για πρώτη φορά, και πρόσφατα τον Νοέμβριο του 2012 υπάρχει απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή η οποία αναφέρει και το συνολικό ύψος των καταλογισθέντων προστίμων.

 

3. Κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατεβλήθη προσπάθεια τόσο από εμένα, όσο και από αρμόδιους χειριστές των θεμάτων αυτών, να συγκεντρωθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, για αποκλίσεις των κοινοτικών προβλέψεων στην καταβολή των επιδοτήσεων, ούτως ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου αυτές οι στρεβλώσεις στο πλαίσιο πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων που αφορούσαν διάφορες καλλιέργειες και διάφορα καθεστώτα κοινοτικών ενισχύσεων, να εξαλειφθούν.

 

Τέλος επισημαίνω εμφαντικά ότι η σαφής εντολή τόσο του τότε Πρωθυπουργού όσο και του εκάστοτε Υπουργού ήταν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό, το οποίο είχε δραματικές επιπτώσεις στη χώρα μας και τούτο κατέστη δυνατό μετά το 2004 με την οργάνωση και αξιοποίηση βάσης δεδομένων ενιαίας ενίσχυσης (που τέθηκε σε ισχύ από το 2006), γεγονός που επιτρέπει σήμερα με δεδομένη την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, την ασφαλή και σύννομη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<