«Σήμα ποιότητας ελληνικής μεσογειακής γαστρονομίας στο εξωτερικό» από την ΕΣΕΕ και τον Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.

07-10-2013, 16:15
 «Σήμα ποιότητας ελληνικής μεσογειακής γαστρονομίας στο εξωτερικό» από την ΕΣΕΕ και τον Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.

«Σήμα ποιότητας ελληνικής μεσογειακής γαστρονομίας στο εξωτερικό» θεσμοθετήθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.) το οποίο θα λαμβάνουν επιχειρήσεις του εξωτερικού, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασίες.

 

Σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια προώθησης, με αποτελεσματικό τρόπο, της ελληνικής παραγωγής στο εξωτερικό και στη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προϊόντων.

 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η ΕΣΕΕ με τον «Σύνδεσμο Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού» (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.) υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των μελών αμφότερων των οργανώσεων, με την πραγματοποίηση μιας κοινής δράσης που θα στοχεύει:

 

- Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και την τόνωση των εξαγωγών.

 

- Στη διεθνή προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων τροφίμων και ποτών.

 

- Στη διεθνή προβολή της ελληνικής γαστρονομίας.

 

- Στην ενθάρρυνση των εστιατορίων σε διεθνές επίπεδο για προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα και συνταγές.

 

- Στην τουριστική προβολή του τόπου προέλευσης των παραδοσιακών προϊόντων και συνταγών.

 

«Η εν λόγω συνεργασία έχει ως στόχο την επέκταση των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών της χώρας μας τόσο στους 45 κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, των Βαλκανίων και την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. Επιπλέον, ευελπιστούμε ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του δείκτη εξαγωγών του εμπορικού και γεωργικού τομέα. Ο δείκτης αυτός, ο οποίος υπολογίζεται από την αξία των εξαγωγών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο έκτασης μιας χώρας, είναι κρίσιμος για τον προσδιορισμό της εξωστρέφειας της γεωργικής παραγωγής μας.

 

Δυστυχώς, οι ελληνικές επιδόσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές με μόνο 16.000 ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γης σε σύγκριση με άλλες χώρες ανάλογης έκτασης (Βέλγιο 508.000 ευρώ, Μάλτα 216.000 ευρώ, Λουξεμβούργο 186.000 ευρώ, Δανία 181.000 ευρώ). Με βάση τη συμφωνία, σε πρώτη φάση, θα επιλεγούν 50 επιχειρήσεις από την Κρήτη και 50 από τη Δυτική Μακεδονία, στις οποίες η ΕΣΕΕ θα παράσχει έναν ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ για την εξαγωγή των προϊόντων τους και ο Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε θα αναζητήσει στις αγορές του εξωτερικού τους υποψήφιους αγοραστές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.22.2021 13:33

Καταβάλλεται το de minimis στους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης
Την καταβολή της αποζημίωσης μέσω των κονδυλίων του de minimis προς τους βαμαβακοπαραγωγούς της Ροδόπης, ανακοίνωσε ο Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ...

10.21.2020 15:47

Τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα προστατεύουν από τη νόσο Alzheimer
Η μελέτη έδειξε ότι μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε 285 συμμετέχοντες, με υψηλό...

05.19.2020 19:27

Νέα μέτρα από τον Βορίδη για την ανακούφιση του αλιευτικού κλάδου
Παρέχεται η απαραίτητη ευελιξία μέσω της υιοθέτησης διαδικασιών που διευκολύνουν τους επενδυτές στην υλοποίηση των επενδυτικών...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<