Ημερολόγιο καλλιεργητή

07-10-2013, 14:00
Ημερολόγιο καλλιεργητή

Ημερολόγιο 5/10 – 11/10/2013

Στις πρώιμες φυτείες βαμβακιού (νότια Ελλάδα) πρόκειται να αρχίσει η συγκομιδή του σύσπορου βαμβακιού, ενώ το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι δεν φαίνεται να αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Στα εσπεριδοειδή πρόβλημα μπορούν να αποτελέσουν οι αφίδες, ο διαλευρώδης και ο εριώδης αλευρώδης. Στην πατάτα υπάρχει κίνδυνος προσβολής από τον περονόσπορο και ενδείκνυται η προληπτική αντιμετώπισή του και στην τομάτα (βιομηχανική και επιτραπέζια) χρειάζεται επαγρύπνηση για πιθανή προσβολή από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Στις πρώιμες φυτείες της νότιας Ελλάδας, το ποσοστό ανοίγματος των καρυδιών ξεπερνά ήδη το 70% και τα βαμβακοχώραφα είναι έτοιμα για το πρώτο χέρι της συγκομιδής. Στις όψιμες φυτείες και στη βόρεια Ελλάδα το ποσοστό ανοιγμένων καρυδιών είναι πολύ μικρότερο και εκεί φτάνει η ώρα της εφαρμογής των αποφυλλωτικών. Με την αποφύλλωση η συγκομιδή επιταχύνεται γιατί αυξάνει το ποσοστό των ανοιγμένων καρυδιών, γίνεται πιο εύκολη με λιγότερες απώλειες και παράγεται καλύτερης ποιότητας βαμβάκι.

Στις όψιμες φυτείες καλό θα είναι να γίνει εφαρμογή με ωριμαντικό, που θα επιταχύνει το άνοιγμα των καρυδιών και θα πρωιμήσει την παραγωγή, γεγονός πολύ σημαντικό στην προσπάθεια του παραγωγού να συλλέξει προβροχικό βαμβάκι.

Το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι δεν φαίνεται να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα εφέτος στις βαμβακοφυτείες.

Το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει στο έδαφος σε βάθος 5-10 εκατοστών με τη μορφή νύμφης, ενώ το ρόδινο σκουλήκι διαχειμάζει στα στελέχη των βαμβακοφύτων και σε ρωγμές του εδάφους. Γι’ αυτό και για να μειωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο πληθυσμός της πρώτης γενιάς την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, απαιτείται μετά τη συγκομιδή να γίνει στελεχοκοπή και ψιλοθρυμματισμός των υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων και ενσωμάτωσή τους με ένα κοινό όργωμα σε βάθος 20-25 εκατοστών, σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι, ανεξάρτητα από την καλλιέργεια που θα ακολουθήσει.

Οι καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν ότι η χρήση υπεδαφοκαλλιεργητή - ρίπερ δεν ενσωματώνει τα υπολείμματα και δεν καταστρέφει τις διαχειμάζουσες μορφές του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Αυτή την εποχή παρατηρείται έντονη φθινοπωρινή δραστηριότητα αφίδων στη νέα βλάστηση. Επισημαίνεται ότι ορισμένα είδη αφίδων είναι φορείς του ιού της Τριστέτσας και αυτός είναι ο πιο σοβαρός λόγος που πρέπει να προστατεύονται τα δέντρα και ιδιαίτερα τα φυτώρια πολλαπλασιαστικού υλικού και οι νεαρές φυτείες. Έντονες επίσης είναι οι προσβολές του φυλλώματος στην τρυφερή βλάστηση από τον φυλλοκνίστη, γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστεί η προστασία σε νεαρά δέντρα, εμβόλια και φυτώρια.

Σε περιοχές υγρές και σε δέντρα που έχουν πυκνό φύλλωμα συνήθως παρουσιάζονται πυκνοί και επιζήμιοι πληθυσμοί από τον διαλευρώδη. Η ανάπτυξή του αποτρέπεται με την αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών και τον περιορισμό των όψιμων λιπάνσεων και αρδεύσεων. Πάντως, στα προσβεβλημένα δέντρα είναι απαραίτητος ένας ψεκασμός με θερινό πολτό.

Αυξημένες προσβολές μπορεί να παρατηρούνται και από τον εριώδη αλευρώδη σε δέντρα με τρυφερή βλάστηση. Για τον περιορισμό του πρέπει να αποφεύγονται άσκοποι ψεκασμοί που διαταράσσουν τη δράση του ωφέλιμου παρασιτοειδούς υμειόπτερου Cales noacki, που αναπτύσσεται αποκλειστικά πάνω στους πληθυσμούς του εριώδη. Όπου χρειάζεται αντιμετώπιση προτιμούνται οι θερινοί πολτοί, όπως και στον διαλευρώδη.

 

ΠΑΤΑΤΑ

Στις περισσότερες περιοχές καλλιέργειας της φθινοπωρινής πατάτας υπάρχει αυτή την εποχή κίνδυνος προσβολής από περονόσπορο. Συνιστώνται μέτρα ιδιαίτερης προστασίας από την ασθένεια, με τη χρήση των κατάλληλων, εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών, αφού η καταπολέμησή της γίνεται προληπτικά, πριν την ανάπτυξη του παθογόνου, όταν επικρατήσουν κατάλληλες συνθήκες. Η ασθένεια ευνοείται από βροχοπτώσεις, σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλο χρόνο διΰγρανσης των φύλλων. Η αντιμετώπιση του περονόσπορου μπορεί να συνδυάζεται με αυτήν της φθοριμαίας.

 

ΤΟΜΑΤΑ

Σε πολλές περιοχές καλλιέργειας της τομάτας (επιτραπέζιας και βιομηχανικής) διαπιστώνονται αυτή την περίοδο προσβολές από διάφορες ασθένειες. Σε περιπτώσεις σοβαρών προσβολών από αλτερνάρια (καστανές κηλίδες με ομόκεντρους δακτύλους), περονόσπορου (υποκίτρινες αρχικά και καστανές ή μαύρες στη συνέχεια κηλίδες μη κανονικού σχήματος), κλαδοσπόριου (κιτρινοπράσινες αρχικά και κιτρινοκαστανές κηλίδες στη συνέχεια) και ωιδίου (κίτρινες κηλίδες στην πάνω επιφάνεια του φύλλου με αντίστοιχες λευκές εξανθήσεις στην κάτω επιφάνεια) συνιστώνται ψεκασμοί κάλυψης, με κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<