Ημερολόγιο καλλιεργητή 15/12 - 21/12/2012

17-12-2012, 14:30
Ημερολόγιο καλλιεργητή  15/12 - 21/12/2012

Των γεωπόνων:

 

ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

 

ΗΛΙΑΣ ΤΡΑΥΛΟΣ

 

Από τη συλλογή της ελιάς μέχρι και την παραγωγή λαδιού η διαδρομή είναι μικρή, ωστόσο είναι πολλά τα μυστικά για μια ποιοτική παραγωγή λαδιού. Όσο για τα πυρηνόκαρπα, αυτά χρειάζονται καθαρισμό, ενώ σωστές επιλογές απαιτούνται και για τα χειμερινά ψυχανθή.

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 

Είμαστε στην περίοδο της συγκομιδής των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών ελιάς και μερικές χρήσιμες συμβουλές για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου, κρίνονται απαραίτητες:

 

α) Ο ελαιόκαρπος θα πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης και το χρώμα του να είναι μαύρο-ιώδες.

 

β) Οι ελιές που μαζεύονται με δίχτυα θα πρέπει να παραμένουν σ’ αυτά όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα και να ελαιοποιούνται άμεσα μετά τη συλλογή και αν είναι δυνατόν ακόμα και αυθημερόν. Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε κατά τη συγκομιδή να καταβάλλεται προσπάθεια περιορισμού των τραυματισμών του ελαιοκάρπου.

 

γ) Τα μέσα συλλογής και μεταφοράς, όπως τα δίχτυα, τα σακιά, τα τελάρα, θα πρέπει να διατηρούνται οπωσδήποτε καθαρά και στεγνά.

 

δ) Η μεταφορά και η αποθήκευση του ελαιοκάρπου πριν την ελαιοποίηση θα πρέπει να γίνεται σε χώρο δροσερό και καλά αεριζόμενο, η δε μεταφορά του με διάτρητα πλαστικά τελάρα, προτιμάται σε σχέση με αυτή με σάκους. Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται σάκοι θα πρέπει να είναι από ύφασμα και όχι από νάιλον και να τοποθετούνται πάντοτε όρθιοι στην αποθήκη.

 

ε) Πριν την άλεση, ο ελαιόκαρπος πρέπει να αποφυλλωθεί και να πλυθεί με άφθονο καθαρό νερό.

 

στ) Η θερμοκρασία μάλαξης της ελαιοζύμης πρέπει να είναι κάτω των 32οC και για τα ελαιόλαδα ΠΟΠ κάτω των 27οC.

 

ζ) Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται σε χώρο καθαρό, στον οποίο έχουν εξασφαλισθεί οπωσδήποτε χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και σε κατάλληλα μέσα αποθήκευσης που δεν θα είναι εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε κάποια πηγή θέρμανσης και οπωσδήποτε ξεχωριστά για κάθε ποιότητα.

 

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται ώστε να μην μολυνθεί το λάδι από βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή και από άλλες πτητικές ουσίες. Στη συνέχεια και περίπου μετά από 1-2 μήνες, θα πρέπει να γίνεται η μετάγγισή του για την αφαίρεση της «καθούρας». Εφιστάται η προσοχή στα δοχεία συσκευασίας, που πρέπει να είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαφανή, αεροστεγή, κλειστά και πάντοτε γεμάτα, για να περιορίζεται η οξείδωσή του.

 

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

 

Συνιστάται αυτή την περίοδο να επέμβουμε για τον καθαρισμό των δέντρων από τα προσβεβλημένα και τα ξερά κλαδιά τους ,καθώς και για τη συλλογή των σάπιων ή των μουμιοποιημένων καρπών τους, που στη συνέχεια θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τους οπωρώνες ή ακόμα και να καούν.

 

Οι καλλιεργητικές αυτές επεμβάσεις πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια ξερού καιρού.

 

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΨΥΧΑΝΘΗ

 

Η ασκοχύτωση είναι μια συνηθισμένη, μυκητολογική ασθένεια, που προσβάλλει συχνά τα χειμερινά ψυχανθή (βίκος, μπιζέλια κ.ά.) και που αποβαίνει ιδιαίτερα καταστρεπτική σε υγρές περιοχές, καθώς και σε εποχές με υψηλές βροχοπτώσεις. Στη χώρα μας η ασθένεια είναι ευρύτατα διαδεδομένη και χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία ακανόνιστου μεγέθους και σχήματος κηλίδων, σε όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού.

 

Οι κηλίδες έχουν χρώμα που ποικίλει, από μαύρο έως πορφυρό. Σε μερικές περιπτώσεις είναι συνηθισμένο κάποιο μαύρισμα του στελέχους που ξεκινάει από τις ρίζες και φθάνει αρκετά εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, με αποτέλεσμα ορισμένα στελέχη ακόμα και να ξεραθούν. Συνιστάται για την καταπολέμησή της να χρησιμοποιηθεί υγιής σπόρος σποράς, που εξασφαλίζεται συνήθως όταν προέρχεται από περιοχές με λίγες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, καθώς και η πλήρης καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων τους, που συνήθως επιτυγχάνεται με αμειψισπορά 2 ή 3 ετών.

 

Ενδείκνυται, ακόμα, η επιλογή χωραφιών που βρίσκονται αρκετά μακριά από τα προσβεβλημένα χωράφια της προηγούμενης χρονιάς, για την αποφυγή της μόλυνσης της καλλιέργειας από τα πολλαπλασιαστικά όργανα του μύκητα (ασκοσπόρια) που συνήθως μεταφέρονται με τον άνεμο. Τέλος, εφαρμόζονται και ψεκασμοί με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, εφόσον βέβαια συμφέρει οικονομικά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<