Ο οινοτουρισμός βρίσκει τη θέση του στην Κρήτη

24-09-2013, 14:43
Ο οινοτουρισμός βρίσκει τη θέση του στην Κρήτη

 της Άννας Αραμπατζή

 

Στη χώρα που ο τουρισμός χαρακτηρίζεται ως η βαριά βιομηχανία της και ο πρωτογενής τομέας ως ο «άσος στο μανίκι της», τρεις άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να συνδέσουν τα δυο πλεονεκτήματα. Το εγχείρημα είναι στα πρώτα στάδια και τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά.

 

Το κρασί αναδεικνύει την Κρήτη ή η Κρήτη το κρασί της; Όπως και να ’χει, είναι μια υπόθεση από την οποία όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Αυτό σκέφτηκαν τρεις «ανήσυχοι» επιχειρηματίες στο Ηράκλειο της Κρήτης και αποφάσισαν να στήσουν την πρώτη εταιρεία που ασχολείται αποκλειστικά με τον οινοτουρισμό. «Είναι μια νέα προσπάθεια να δώσουμε στους επισκέπτες του νησιού την ευκαιρία να γνωρίσουν μια διαφορετική πλευρά της Κρήτης, την ενδοχώρα της, με κέντρο το κρασί και τη γαστρονομία», τονίζει στην «Παραγωγή» ο κ. Γιώργος Μαστρακούλης, ένας από τους τρεις ιδρυτές της εταιρείας «Vintage Routes Crete». Μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε, οι κ.κ. Γιώργος Μαστρακούλης και Κάρολος Ατσαλάκης, με πείρα στα τουριστικά, μαζί με τον κ. Νίκο Μηλιαράκη, οινοποιό, ξεκίνησαν το στήσιμο της επιχείρησής τους.

 

Η πρώτη προσπάθεια

 

Οι πρώτες εκδρομές έγιναν την περασμένη εβδομάδα και, σύμφωνα με τον κ. Μαστρακούλη, οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές. «Θα συνεχίσουμε τις εκδρομές το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και ίσως και το Νοέμβριο, εάν όντως διατηρηθεί η τουριστική κίνηση», σημειώνει ο κ. Μαστρακούλης. Τί περιλαμβάνουν αυτές οι εκδρομές; Το γκρουπ είναι το ανώτερο δεκαεννέα ατόμων, όπου συνοδεύεται από εξειδικευμένο οδηγό. Ένα μικρό λεωφορείο παραλαμβάνει τους τουρίστες από το κατάλυμά τους. Στη συνέχεια επισκέπτονται τρία οινοποιεία.

 

Εκεί, μπορούν να δοκιμάσουν περίπου 14 διαφορετικά κρασιά, να αγοράσουν κρασί αν θέλουν, ενώ προσφέρεται και γεύμα. Οι επισκέψεις στα οινοποιεία μπορεί να διαρκέσουν και όλη την ημέρα, καθώς οι αποστάσεις στην Κρήτη είναι μεγάλες. Επιπλέον, κατόπιν συνεννόησης, υπάρχει και η δυνατότητα ιδιωτικής ξενάγησης στα οινοποιεία. Μέχρι τώρα, οι επισκέπτες, ως επί το πλείστον, ήταν ξένοι. Εντοπίζουν το πρόγραμμα σε διάφορα σημεία πώλησης στο νησί, ή μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Δεν χρειάζεται να κλείσει κάποιος θέση πριν ξεκινήσει τις διακοπές του στο νησί, το κάνει όντας εκεί.

 

Το χειμώνα

 

Μετά από αυτήν την πρώτη δοκιμαστική περίοδο, υπάρχουν σχέδια για το χειμώνα. Σκοπός τους είναι να συνεργάζονται με όλα τα οινοποιεία. Πρώτες στη λίστα τους για τη χειμερινή σεζόν είναι οι επαφές με tour operators. Οι τρεις επιχειρηματίες θέλουν να κλείσουν πακέτα διακοπών αργότερα, αλλά και να επεκταθούν σε όλο το νησί. «Σκοπός μας είναι να κάνουμε κάτι ποιοτικό και σωστά. Να αποκτήσει μια μοναδική εμπειρία ο επισκέπτης, να γνωρίσει το κρητικό κρασί», σημειώνει ο κ. Μαστρακούλης.

 

Τα οφέλη

 

Το κρασί δεν είναι από τα πιο γνωστά προϊόντα της Κρήτης. Μια ευκαιρία ανάδειξής του, προκειμένου να το γνωρίσει ο κόσμος, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, αλλά και θα ωφελήσει πολύ και τους εμπόρους, όπως τονίζει ο κ. Μαστρακούλης. Πάντως, στα οινοποιεία που εντάσσονται στις οινοτουριστικές εκδρομές υπάρχει ενθουσιασμός. Επιπλέον, σε τέτοιες εκδρομές μπορούν να ενταχθούν κι άλλα προϊόντα της Κρήτης.

 

Το τυρί, το λάδι και το μέλι θα μπορούσαν να ενταχθούν στην περιήγηση, αν και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι επισκέψιμος ο χώρος που παράγονται. «Ο οινοτουρισμός έχει μέλλον στην Κρήτη, αρκεί να γίνουν τα πράγματα σωστά», εκτιμά ο κ. Μαστρακούλης, ενώ σημειώνει πως όσο το κρητικό κρασί μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη, οι προσπάθειες αυτές θα εντείνονται.

 

Ο οινοτουρισμός ανά τον κόσμο

 

Ο οινοτουρισμός είναι μια σχετικά νέα μορφή τουρισμού και ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Π.χ. στην κοιλάδα της Νάπα στις ΗΠΑ, κατάλαβαν τις δυνατότητές του και τον προωθούν από το 1975. Η βιομηχανία του οινοτουρισμού ενισχύθηκε σημαντικά κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

 

Στις ΗΠΑ, περίπου 27 εκατ. τουρίστες ή αλλιώς το 17% των ταξιδιωτών, επέλεξαν δραστηριότητες που σχετίζονται με το κρασί και τη γαστρονομία. Στην Ιταλία, αυτή η κατηγορία τουριστών ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια, αποφέροντας έσοδα 2,5 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα τουριστικά πρακτορεία βλέπουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τον οινοτουρισμό και σημειώνουν πως σε αρκετές περιοχές δεν λειτουργεί, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές του.  

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.28.2018 14:44

Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς από τη Δωδώνη
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους...

11.28.2018 14:26

Στους δρόμους της Καρδίτσας αγρότες και κτηνοτρόφοι
Διαδήλωση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

11.23.2018 17:14

Καλαμάτα: Στο επίκεντρο της προσοχής οι 2 παραπληγικοί πιλότοι της Handiflight!
Οι Guillaume Feral και Mike Lomberg προσγείωσαν 2 ειδικά τροποποιημένα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Flight Design CTLS.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<