«Στην Ελλάδα τα αυτονόητα θέλουν τρία χρόνια για να γίνουν»

14-12-2012, 16:43
«Στην Ελλάδα τα αυτονόητα θέλουν τρία χρόνια για να γίνουν»

«Στην Ελλάδα τα αυτονόητα θέλουν τρία χρόνια για να γίνουν», είπε όσον αφορά το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ο πρόεδρος της ΕΒΖ ΑΕ, Χρυσόστομος Γερούκης.

 

Όπως υποστήριξε σε ημερίδα, παρότι η ΕΒΖ εφάρμοζε ουσιαστικά ένα άτυπο ΣΟΔ', οι προσπάθειες που έκανε επί 3ετία για να εντάξει την τευτλοκαλλιέργεια στην ολοκληρωμένη διαχείριση 'σκόνταψαν' στην απροθυμία της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα, κατήγγειλε πρώην υπουργούς Γεωργίας για υποσχέσεις -σε ό,τι αφορά την ΕΒΖ- «που έμειναν στο χρονοντούλαπο».

 

Χρειάστηκε, όπως πρόσθεσε, να φτάσει η υπόθεση στον υπηρεσιακό υπουργό, Ναπολέοντα Μαραβέγια, που ευτυχώς υπέγραψε τη σχετική ΚΥΑ, η οποία όμως δεν πρόλαβε να υπογραφεί από τους τότε υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης. Ευτυχώς, όπως είπε ο κ.Γερούκης, ο σημερινός υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, κινήθηκε γρήγορα και «έσωσε την κατάσταση», με αποτέλεσμα η πρόσκληση προς τους παραγωγούς να βγει στον "αέρα'' τον Νοέμβριο.

 

Ο ίδιος εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι η καλλιεργητική περίοδος του 2012 δεν θα χαθεί, ενώ πρόσθεσε: «Όσο είμαστε εμείς διοίκηση την ΕΒΖ, οι τιμές των τεύτλων δεν πρόκειται να πέσουν».

 

Άλμα στην ολοκληρωμένη διαχείριση

 

Στο μεταξύ, με αλματώδεις ρυθμούς εξελίσσονται γενικότερα τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Ελλάδα, καθώς πέρυσι καλλιεργούνταν με αυτόν τον τρόπο πάνω από 5,2 εκατ. στρέμματα γης, έναντι μόλις 1,37 εκατ. στρεμμάτων το 2000, τόνισε στην εκδήλωση το στέλεχος του φορέα πιστοποίησης ΠΑΣΕΓΕΣ-CERT, Γιάννης Μπακάλης.

Τα οφέλη της εφαρμογής των ΣΟΔ είναι πολλά, καθώς επιτυγχάνονται μείωση κόστους παραγωγής και ποιοτικότερα προϊόντα, με "ταυτότητα".

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<