ΠΑΣΕΓΕΣ, Σκιαδάς: Χοντρά παιχνίδια και υπόγειες διαδρομές με τη ζάζαρη

14-12-2012, 16:40
ΠΑΣΕΓΕΣ, Σκιαδάς: Χοντρά παιχνίδια και υπόγειες διαδρομές με τη ζάζαρη

«Χοντρά παιχνίδια και υπόγειες διαδρομές» στην υπόθεση τής προγραμματισμένης ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) κατήγγειλε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κωνσταντίνος Σκιαδάς.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι προσπαθούν να ιδιοποιηθούν μια εταιρεία με τζίρο τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ ετησίως, από τη ζάχαρη, τη μελάσα και τα υποπροϊόντα τους, προσφέροντας «ψίχουλα», της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ. Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ.Σκιαδάς, πίσω από τα «παιχνίδια», που -όπως ισχυρίστηκε- αφορούν την ιδιωτικοποίηση (σ.σ. πριν από τα Χριστούγεννα λήγει η προθεσμία κατάθεσης οικονομικών προσφορών για το 82,33% της εταιρείας), κρύβονται οι μεγάλοι του κλάδου, οι οποίοι ελέγχουν την ευρωπαϊκή σακχαροβιομηχανία.

 

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο κ.Σκιαδάς, ο οποίος έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άσκησε επίσης αυστηρή κριτική στο υπουργείο, σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις, που σημειώθηκαν στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την ολοκληρωμένη διαχείριση της τευτλοκαλλιέργειας. Όπως ισχυρίστηκε, κατόπιν διαδοχικών καθυστερήσεων, που έφτασαν να μετρούν τρία χρόνια, η ΚΥΑ για την ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης (ΣΟΔ) υπεγράφη τελικά ...μετά τη φετινή συγκομιδή των τεύτλων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κινδυνέψουν να χάσουν την πρόσθετη ενίσχυση των 30 ευρώ/στρέμμα για τις ποσότητες, που είχαν ήδη συγκομισθεί το 2012.

 

Ο κ.Σκιαδάς πρόσθεσε ότι η ΚΥΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση έχει ασθενή σημεία,τα οποία επιβάλλεται να τροποποιηθούν, όπως αυτό που αφορά την πενταετή διάρκεια του προγράμματος (που κατά τον ίδιο πρέπει να μειωθεί, καθώς επίκειται η ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ και ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του μελλοντικού αγοραστή), αλλά και την αμειψισπορά (σ.σ. εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι, κάτι πολύ δύσκολο με τους μικρούς κλήρους των Ελλήνων παραγωγών).

 

Τόνισε δε, ότι η εθνική ποσόστωση των περίπου 158.000 τόνων ετησίως, που δικαιούται η Ελλάδα, θα πρέπει να αφορά ζάχαρη, που θα παράγεται στη χώρα μας, από ελληνικά τεύτλα και προς τούτο θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις και να γίνουν παρεμβάσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις αγροτικές οργανώσεις.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<