Η νέα ευκαιρία για την Ελλάδα, ευκαιρία για καλές και ασφαλείς επενδύσεις

14-12-2012, 14:19
Η νέα ευκαιρία για την Ελλάδα, ευκαιρία για καλές και ασφαλείς επενδύσεις

Oι αποφάσεις του Eurogroup για την ΕΚΤαμίευση της δόσης, η επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων, η δρομολόγηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τερματίζουν κάθε συζήτηση για άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο της χώρας από το ευρώ και δημιουργούν ένα πιο σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Όμως το ερώτημα για όσους που διαθέτουν σήμερα ρευστότητα είναι ποιες θα μπορούσαν να είναι οι εναλλακτικές μορφές επένδυσης σε μία περίοδο κρίσης όπως αυτή που βιώνει ολόκληρη η ελληνική οικονομία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαχειριστές κεφαλαίων, χρηματιστές και εκπρόσωποι των θεσμικών επενδυτών συμφωνούν ότι αυτή την περίοδο η βασική επένδυση που δίνει υψηλή απόδοση είναι οι προθεσμιακές καταθέσεις τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας για να εκμεταλλευθούμε τα υψηλά επιτόκια (έως και 8,40%) και να έχουμε άμεση πρόσβαση σε ρευστότητα και ακολουθεί η επένδυση σε χρυσό με στόχο την αντιστάθμιση του κινδύνου αποδυνάμωσης των διεθνών νομισμάτων από τις νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών που έχουν αρχίσει να κόβουν χρήμα ενισχύοντας τον πληθωρισμό. Ακολουθεί η επένδυση σε τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με απόδοση, αφορολόγητη, γύρω στο 4%.

Καταθέσεις

 

Όσοι έχουν ακόμη ρευστό, ίσως έχουν την τελευταία ευκαιρία για πάρουν τόσο υψηλές αποδόσεις από τραπεζικές καταθέσεις, καθώς όταν προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και δρομολογηθούν οι αναμενόμενες συγχωνεύσεις, σε λίγους μήνες τα επιτόκια καταθέσεων θα υποχωρήσουν σημαντικά. Η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Ανοιξη του 2013. Οπότε όσοι έχουν ρευστό ένα εξάμηνο για να εκμεταλλευτούν τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες. Καθώς ο κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή φαίνεται να απομακρύνεται, όσοι έχουν ακόμη λεφτά στο… σεντούκι τους, στις θυρίδες και στα στρώματα, μπορεί να πάρουν υψηλές αποδόσεις έως και 8,60%, τοποθετώντας τα λεφτά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις

 

Οι προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν δελεαστικά κλιμακωτά επιτόκια και δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και για μικρά ποσά, 5.000 ή 20.000 ευρώ, να έχουν απόδοση που ξεπερνά το 5%. Άρα, για προθεσμιακή κατάθεση 20.000 ευρώ θα έχει απόδοση έναν… μισθό, περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο. Για κάθε 100.000 ευρώ που αποταμιεύει κάποιος σε ελληνική τράπεζα μπορεί να αποκομίσει μέσω των λογαριασμών προθεσμίας ετήσιο εισόδημα της τάξης των 5.000-7.000 ευρώ ή 400-600 ευρώ το μήνα, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα!

 

Έντοκα γραμμάτια

 

Όσοι έχουν ρευστό μπορούν να πάρουν αφορολόγητη απόδοση γύρω στο 4,0%, συμμετέχοντας στις εκδόσεις τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων, που πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα για να καλυφθεί η έλλειψη ρευστότητας του Δημοσίου. Το επιτόκιο στην τελευταία έκδοση εξάμηνων εντόκων διαμορφώθηκε στο 4,38%. Υπολογίζεται ότι το 2013 το δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων τουλάχιστον ύψους 30 δισ. ευρώ. Έρχεται δηλαδή βροχή… δημοπρασιών στις οποίες και οι ιδιώτες αποταμιευτές μπορούν να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους, από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές υπό την προϋπόθεση, ότι θα διακρατήσουν τα έντοκα μέχρι τη λήξη τους.

 

Ο χρυσός

 

Μία διασφάλιση των διαθεσίμων σας είναι η αγορα χρυσου ή χρυσών λιρών, που αποτελούν ιστορικά το πιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου το τελευταίο διάστημα έχει ανακάμψει πάνω από τα 1.700 δολ. η ουγγιά, αλλά έχει ακόμη… πολύ δρόμο. Εάν σπάσει το «φράγμα των 1.800 δολαρίων, μερίδα αναλυτών εκτιμά πως η τιμή του χρυσού θα ανέλθει στα 2.400 δολ. και στα 3.400 δολ. τα επόμενα έτη.! Με τις Κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας να «τυπώνουν» νέο χρήμα, κάτι που αργά ή γρήγορα θα κάνει και η ΕΚΤ, ενισχύεται ο φόβος για αύξηση του πληθωρισμού διεθνώς και καταφύγιο σε περιόδους ανόδου του πληθωρισμού παραδοσιακά αποτελεί ο χρυσός.

 

 

Υπάρχει και η χρυσή λίρα. Όμως η τοποθέτηση σε χρυσή λίρα δεν δίνει υψηλές αποδόσεις όπως η επένδυση σε παράγωγα προϊόντα που εξαρτώνται από την πορεία της τιμής του χρυσού διεθνώς. Κάποιος εάν θέλει να αποκτήσει υψηλά κέρδη, αναλαμβάνοντας βεβαίως και υψηλό ρίσκο μπορεί να επενδύσει σε προϊόντα (παράγωγα και αμοιβαία κεφάλαια, που επενδύουν στην πορεία του πολύτιμου μετάλλου ή εξαρτώνται από την τρέχουσα τιμή του στις διεθνείς αγορές) που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια. Τα προϊόντα αυτά διατίθενται μέσω των τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

 

Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου- Αμοιβαία εξωτερικού

 

Αυξημένη ζήτηση έχουν και τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου που διαθέτουν ελληνικές τράπεζες ή ξένες τράπεζες στην Ελλάδα. Τα προϊόντα αυτά έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, τοποθετούνται συνήθως σε χρηματιστηριακούς δείκτες ξένων αγορών και εγγυώνται το αρχικό κεφάλαιο, ενώ η απόδοση μπορεί να φτάσει μέχρι σε συγκεκριμένα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τα εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια, μπορεί οι αποδόσεις των μετοχικών, μεικτών και ομολογιακών α/κ εσωτερικού να βυθίζονται λόγω της «ελληνικής» κρίσης, ωστόσο οι ΑΕΔΑΚ προσφέρουν αμοιβαία εξωτερικού, που επενδύουν στις μεγαλύτερες αγορές κεφαλαίων και εμπορευμάτων, όπως για παράδειγμα σε μετοχές του Dow Jones και του S&P 500 για την Αμερική και σε μετοχές του Eurostoxx στην Ευρώπη.

 

Σε ό,τι αφορά τα εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια, μπορεί οι αποδόσεις των μετοχικών, μεικτών και ομολογιακών α/κ εσωτερικού να βυθίζονται λόγω της «ελληνικής» κρίσης, ωστόσο οι ΑΕΔΑΚ προσφέρουν αμοιβαία εξωτερικού, που επενδύουν στις μεγαλύτερες αγορές κεφαλαίων και εμπορευμάτων. Θα πρέπει να τονισθεί ότι σε όλα τα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στο εξωτερικό υπάρχουν ξένοι οίκοι θεματοφυλακής, γεγονός που καθιστά τις επενδύσεις αυτές αυξημένης ασφάλειας έναντι πιστωτικής κατάρρευσης.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επένδυση σε αμοιβαία εξωτερικού αποτελεί και ένα τρόπο «μετανάστευσης» των κεφαλαίων σας για προστασία έναντι… ατυχήματος χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή και μάλιστα αφορολόγητη, αφού το Α/Κ αποτελούν επένδυση και όχι εξαγωγή κεφαλαίων. Πολλές, επίσης, τράπεζες έχουν συστήσει αμοιβαία κεφάλαια με έδρα το Λουξεμβούργο και μπορεί να σπάσει τις… επενδυτικές του επιλογές σε συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού (ευρώ, δολάριο, λίρα), μοιράζοντας τον επενδυτικό κίνδυνο.

 

Ομόλογα εξωτερικού

 

Όσο… εξωτικό και αν ηχεί στα αυτιά σας το ενδεχόμενο να δανείσετε και εσείς μια χώρα όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία με τις αποταμιεύσεις σας, τόσο εύκολο είναι στην πράξη. Η δουλειά γίνεται μέσω τράπεζας ή χρηματιστηριακής εταιρείας και αυτές αναλαμβάνουν να κάνει την αγορά για λογαριασμό σας. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα πάρετε στα χέρια σας ένα πινακίδιο το οποίο θα πιστοποιεί ότι είστε κάτοχος των τάδε ομολογιών.

 

Μπορεί πολλοί να την θεωρούν ριψοκίνδυνη επένδυση, αλλά σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, εάν έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα (πάνω από 5 έτη) δημιουργεί ασφάλεια. Βεβαίως αγοράζουμε ομόλογα χωρών με αξιολόγησης ΑΑΑ από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Εάν κάποιος έχει για παράδειγμα ομόλογα της Γερμανίας, στη λήξη τους θα λάβει από τον εκδότη, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το γερμανικό δημόσιο, το κεφάλαιό του σε ευρώ. Άρα δεν διατρέχει κίνδυνο σε περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή.

 

Για να αγοραστούν ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας απαιτούνται κεφάλαια άνω των 50.000 ευρώ. Ιδιαίτερα αυξημένο εμφανίζεται τελευταία το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις σε χρεόγραφα των ΗΠΑ, καθώς παρουσιάζονται ιδιαίτερα ελκυστικά.

 

Μεικτή απόδοση έως και 25%

 

Επενδυτικά προϊόντα «νέας εσοδείας», τα οποία ποντάρουν είτε στα διεθνή χρηματιστήρια, είτε στις αγορές συναλλάγματος είτε στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων διαθέτουν οι τράπεζες. Με υψηλές προσδοκώμενες αποδόσεις –που συχνά αγγίζουν το 10% κατ’ έτος- αλλά και προστασία κεφαλαίου στη λήξη, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προωθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα ως εναλλακτική πρόταση στις προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά και στις μετοχές του εσωτερικού.

 

Και αυτό γιατί πλέον οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι το ενδιαφέρον των πελατών τους για την εγχώρια χρηματαγορά είναι περιορισμένο, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με «δεσμούς» στο εξωτερικό αξιοποιούν τις διεθνείς συνέργειες τους, προκειμένου να διαθέσουν και στην Ελλάδα εξειδικευμένα επενδυτικά προϊόντα.

 

Σε αντίθεση μάλιστα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, τα επενδυτικά αυτά προϊόντα απευθύνονται σε χαμηλότερα βαλάντια, ξεκινώντας από τα 3.000 ευρώ και πωλούνται από το γκισέ των τραπεζικών καταστημάτων αντί για εξειδικευμένες μονάδες του private banking. Για παράδειγμα η HSBC δημιούργησε τη νέα Κατάθεση Εγγυημένου Κεφαλαίου στη λήξη “Wireless” με μέγιστη δυνατή μεικτή συνολική απόδοση που αγγίζει το 25% για καταθέσεις σε Ευρώ και σε δολάριο ΗΠΑ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.26.2020 17:48

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώνονται σταδιακά 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων
Συγκεκριμένα, πιστώνονται 29.887.590,34 ευρώ άμεσων επιχορηγήσεων στον τομέα Αιγοπροβατοτροφίας σε συνολικά 39.368 δικαιούχους, οι οποίοι...

06.04.2020 14:36

Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων 3,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ
Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 3,1 εκατ. € θα καταβάλλει σήμερα σε 2.777 δικαιούχους παραγωγούς ο ΕΛΓΑ.

09.25.2019 15:26

Πληρωμή 5,7 εκατ. ευρώ σε 5.308 δικαιούχους από τον ΕΛΓΑ
Από αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<