Κάνε εμπορικότερο τoν αμπελώνα σου

23-07-2013, 13:13
Κάνε εμπορικότερο τoν αμπελώνα σου

Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Με το πρόγραμμα αυτό δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν με επιδότηση σε ποικιλιακή μετατροπή ή επαναφύτευση αμπελώνων και βελτίωση υποστύλωσης ή και κατασκευή αναβαθμίδων. Σύμφωνα με την Kοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπογράφουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, η ανανέωση αμπελώνων που βρίσκονται στο τέλος της φυσικής τους ζωής δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Η εγκατάσταση της νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται:


α) Στην ίδια θέση με αυτήν που εκριζώθηκε ή σε διαφορετική τοποθεσία της ίδιας εκμετάλλευσης και σε έκταση ισοδύναμη με αυτήν που εκριζώθηκε.


β) Σύμφωνα με τα σύγχρονα συστήματα αμπελοκαλλιέργειας, με υποστύλωση ή μη.


γ) Με ελάχιστο αριθμό πρέμνων 250 ανά στρέμμα και για τα νησιά του Αιγαίου πελάγους 200 πρέμνα ανά στρέμμα.


δ) Με τη χρήση αντιφυλλοξηρικών υποκειμένων αμπέλου για όλη την επικράτεια, εκτός των νησιών Θήρας και Θηρασίας, όπου λόγω ειδικών εδαφοκλιματικών συνθηκών μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόριζα υποκείμενα.

 

Όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής ολοκληρώνονται το αργότερο εντός τριών αμπελοοινικών περιόδων, αρχής γενομένης από την αμπελοοινική περίοδο υποβολής της αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα, εκτός της περίπτωσης ανωτέρας βίας, όπου τα προβλεπόμενα μέτρα μπορούν να ολοκληρωθούν σε πέντε αμπελοοινικές περιόδους.

Διατηρείται μεν ο περιορισμός ότι δεν γίνεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα γηρασμένα αμπέλια, που δεν παράγουν, όμως καταργείται το ανώτερο όριο ηλικίας (1998).

 

Στα κριτήρια προτεραιότητας, εκτός από τα βιολογικά αμπέλια και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση (Agro 1,2) μπορούν να ενταχθούν και τα αμπέλια ΠΟΠ (Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης)/ΠΓΕ (Προϊόντων Γεωργικής Ένδειξης) υπό την προϋπόθεση ότι παρέδιδαν και προηγουμένως σε οινοποιεία ΠΟΠ/ΠΓΕ.

 

Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για μία 8ετία, αντί της 5ετίας που όριζε προηγουμένως η σχετική ΚΥΑ.

ικαιούχοι

 

Δικαίωμα ένταξης, μετά από αίτηση, στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οινοποιητικές επιχειρήσεις που ασκούν παράλληλα αμπελουργική εκμετάλλευση, ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών και αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις που προβαίνουν στην καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για παραγωγή οίνων.

 

Επιλέξιμες εκτάσεις:

 

α) Φυτευμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου.

 

β) Όσες εκτάσεις έχουν δηλωθεί με:

i. ∆ήλωση αμπελοκαλλιέργειας για το Αμπελουργικό Μητρώο.

ii. ∆ήλωση συγκομιδής σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κανονισμού (ΕΚ) 436/2009 της Επιτροπής, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα.

iii. ∆ήλωση εκμετάλλευσης στο πλαίσιο της ενιαίας ενίσχυσης.

 

Περίοδος εφαρμογής

 

Η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων στη χώρα μας αρχίζει την αμπελοοινική περίοδο 2013-2014 και λήγει την αμπελοοινική περίοδο 2017-2018, σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2014-2018». Κατά την έννοια εφαρμογής των μέτρων της κοινής οργάνωσης της αμπελοοινικής αγοράς, η αμπελοοινική περίοδος αρχίζει την 1η Αυγούστου κάθε έτους και λήγει την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους, ενώ το οικονομικό έτος αρχίζει τη 16η Οκτωβρίου κάθε έτους και λήγει τη 15η Οκτωβρίου του επόμενου έτους.

Τι καλύπτει

 

Το πρόγραμμα καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δράσεις:

 

α) Την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του επανεμβολιασμού.

β) Την επαναφύτευση των αμπελώνων.

γ) Τις βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων που συνδέονται με το στόχο του προγράμματος.

 

Οι ανωτέρω αναφερόμενες δράσεις περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

α) i. εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους,

ii. αναφύτευση (δικαίωμα σύμφωνα με το άρθρο 85θ του Καν(ΕΚ) 1234/2007 του Συμβουλίου), συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής επανατοποθέτησης των αμπελώνων για ποιοτική βελτίωση.

β) Φύτευση αμπελώνων: Με βάσει δικαιώματος φύτευσης που έχει ήδη αποκτηθεί σύμφωνα με τα άρθρα 85ι και 85ια του Καν(ΕΚ) 1234/2007, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής επανατοποθέτησής των αμπελώνων για λόγους ποιοτικής βελτίωσης.

γ) Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).

δ) Βελτίωση ορισμένων τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων που αναλύονται σε:

i. υποστύλωση,

ii. κατασκευή αναβαθμίδων.


Ανανέωση

 

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής δεν καλύπτει την κανονική ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής. Ως κανονική ανανέωση των αμπελώνων που προσεγγίζουν το τέλος της φυσικής τους ζωής, νοείται η αναφύτευση του ίδιου αγροτεμαχίου με την ίδια ποικιλία, σύμφωνα με το ίδιο σύστημα αμπελοκαλλιέργειας.


Οι ενισχύσεις του προηγούμενου προγράμματος

 

Στο προηγούμενο πενταετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των αμπελώνων, 2008-2013, η δαπάνη που καλύπτονταν έφτανε για τις λεγόμενες περιφέρειες σύγκλισης (εξαιρούνται η Στερεά και το Νότιο Αιγαίο) το 75% και για τις εξαιρέσεις το 50%. Το ποσό για την εκρίζωση-αναφύτευση κινούνταν στα 840 ευρώ/στρέμμα, από 672 ευρώ/στρέμμα, για τις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές και επίσης 722 ευρώ/στρέμμα από 584 ευρώ/στρέμμα στις λοιπές περιοχές, που και στις δύο περιπτώσεις ανήκουν στις περιφέρειες σύγκλισης.

 

Η ενίσχυση για τη φύτευση γίνεται 615 ευρώ/στρέμμα και 497 ευρώ/στρέμμα από 458 ευρώ/στρέμμα και 370 ευρώ/στρέμμα, αντίστοιχα. Για τις περιφέρειες που εξαιρούνται, το ποσό για εκρίζωση - αναφύτευση γίνεται 560 ευρώ/στρέμμα για τις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές και 482 ευρώ/στρέμμα για τις λοιπές περιοχές, από 448 ευρώ/στρέμμα και 390 ευρώ/στρέμμα, αντίστοιχα. 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.26.2020 17:48

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώνονται σταδιακά 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων
Συγκεκριμένα, πιστώνονται 29.887.590,34 ευρώ άμεσων επιχορηγήσεων στον τομέα Αιγοπροβατοτροφίας σε συνολικά 39.368 δικαιούχους, οι οποίοι...

06.04.2020 14:36

Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων 3,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ
Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 3,1 εκατ. € θα καταβάλλει σήμερα σε 2.777 δικαιούχους παραγωγούς ο ΕΛΓΑ.

09.25.2019 15:26

Πληρωμή 5,7 εκατ. ευρώ σε 5.308 δικαιούχους από τον ΕΛΓΑ
Από αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<