Ενέργεια απο μινκ!

24-05-2013, 13:46
Ενέργεια απο μινκ!

Τα μινκ είναι γνωστά για τη γούνα τους και τη συμβολή τους στην μεγάλη πρόοδο του τομέα της γουνοποιίας στην Καστοριά. Διεκδικούν όμως πλέον και μια ακόμη καινοτομία για την Ελλάδα: εκείνη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο της κοπριάς τους. Η πρωτοβουλία ανήκει σε εταιρεία από την Καστοριά η οποία αποφάσισε να εκμεταλλευτεί απόβλητα από τις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε ποσοστό 80% αλλά και υπόλοιπα γεωργικών καλλιεργειών σε ποσοστό 20% για την παραγωγή ρεύματος ισχύος 472 ηλεκτρικών Kw και 1,16 θερμικών MW.

 

Η αδειοδότηση του εγχειρήματος έγινε τον περασμένο Ιανουάριο και εντός του 2013 θα αρχίσει η κατασκευή της μονάδας που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2014. «Πρόκειται για μια καινοτομία για τον ελλαδικό χώρο» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Αλεξία Παπαστεργίου εκ μέρους του ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ, με αφορμή σημερινή ημερίδα για τις προοπτικές ανάπτυξης της βιοενέργειας στη Δυτική Μακεδονία.

 

Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν καλά παραδείγματα από κτηνοτροφικές μονάδες με άλλα ζώα ενώ στην Ευρώπη λειτουργούν παρόμοιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδεικτικά η κ. Παπαστεργίου αναφέρει την περίπτωση της Σουηδίας όπου από την κοπριά των χοίρων παράγεται ενέργεια που καλύπτει τις ανάγκες της φάρμας σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και ζεστό νερό. Παράλληλα εξοικονομούνται εκατόν πενήντα κυβικά μέτρα πετρελαίου το χρόνο. Αντίστοιχα, μονάδα στη Γερμανία χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη την κοπριά και το καλαμπόκι για χρήσεις παραγωγής ενέργειας, θέρμανσης ενός σχολικού κτιρίου και μίας κλειστής πισίνας στο κολυμβητήριο και το αθλητικό κέντρο της περιοχής. Για τη συγκεκριμένη μάλιστα μονάδα, η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας φτάνει το 90%. Ευφυείς ενεργειακές λύσεις Στο μεταξύ, τρεις ευφυείς ενεργειακές λύσεις βράβευσε σήμερα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για τη διάδοση νέων καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών.

 

Πρόκειται για εφαρμογές που λειτουργούν ήδη και μπορούν να παράγουν ενέργεια χωρίς να χρησιμοποιούν καθόλου συμβατικά καύσιμα. «Η εφαρμογή ηλιοθερμίας με μεγάλο βαθμό απόδοσης που έλαβε το πρώτο βραβείο έχει κερδίσει δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας και διαφέρει από τα κοινά ηλιοθερμικά συστήματα ως προς το ότι δίνει προτεραιότητα κατ αρχήν στη θέρμανση, μέσω ενδοδαπέδιου συστήματος, και κατά δεύτερο ρόλο στην παροχή ζεστού νερού» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εξωτερικός τεχνικός σύμβουλος του ευρωπαϊκού έργου "Empower" για το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, Νίκος Ντάβος. Ο ίδιος αναφέρει ότι η εφαρμογή που βραβεύτηκε με το δεύτερο βραβείο αξιοποιεί την ηλιοθερμία και τη γεωθερμία και εκείνη που κέρδισε το τρίτο βραβείο ενσωματώνει στο συνολικό ενεργειακό σύστημα ηλιοθερμική λειτουργία, λέβητα πέλλετ, ενεργειακό τζάκι και λειτουργία ψύξης για τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

«Το έργο βρίσκεται στο τέλος του ενώ οι τρεις βραβευθείσες ενεργειακές λύσεις στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν μαζί με εκείνες που βραβεύτηκαν στη Γερμανία, την Ισπανία και την Εσθονία, σε εκδήλωση που θα γίνει στη Σαραγόσα στις αρχές Ιουνίου» σημειώνει από την πλευρά του ο σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων του έργου, Δημήτριος Κούρας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.28.2018 14:44

Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς από τη Δωδώνη
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους...

11.28.2018 14:26

Στους δρόμους της Καρδίτσας αγρότες και κτηνοτρόφοι
Διαδήλωση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

11.23.2018 17:14

Καλαμάτα: Στο επίκεντρο της προσοχής οι 2 παραπληγικοί πιλότοι της Handiflight!
Οι Guillaume Feral και Mike Lomberg προσγείωσαν 2 ειδικά τροποποιημένα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Flight Design CTLS.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<