Συνάντηση Τσαυτάρη- Greenpeace για την αλιεία

17-04-2013, 19:08
Συνάντηση Τσαυτάρη- Greenpeace για την αλιεία

Με το ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace κ. Γ. Βερνίκο και το Διευθυντή της κ. Ν. Χαραλαμπίδη συναντήθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Τσαυτάρης ανέπτυξε τις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας, καθώς και για τον τομέα τον υδατοκαλλιεργειών. Πιο αναλυτικά, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στην υλοποίηση του Προγράμματος Συλλογής των Αλιευτικών Δεδομένων το οποίο δεν είχε εφαρμοστεί από το 2007, στη θεσμοθέτηση τοπικών και χρονικών απαγορεύσεων στην αλιεία και στη δημιουργία και παρακολούθηση τεχνητών υφάλων, μία εκ των οποίων μάλιστα είχε εγκαινιάσει ο ίδιος ο κ. Τσαυτάρης το 2005 στην Κάλυμνο κατά την διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

 

Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, με στόχο τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, των αλιευτικών αποθεμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος, με γνώμονα τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας και την προστασία του επαγγέλματος των αλιέων. Ειδικότερα για το θέμα της δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε τα εξής: «Είναι ένα πολύ θετικό μέτρο, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

 

Η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, όμως, θα πρέπει να θεσμοθετείται μετά από την εκπόνηση επιστημονικών μελετών για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη των παραπάνω στόχων, συνυπολογίζοντας βέβαια και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η θεσμοθέτησή τους στους αλιείς».

 

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Greenpeace επεσήμαναν την προτεραιότητα δημιουργίας μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, η οποία θα λειτουργήσει πιλοτικά στον τρόπο δημιουργίας αυτού του νέου θεσμού για τη χώρα, τονίζοντας ότι θα είναι αρωγοί σε μια τέτοια προσπάθεια των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ. Παράλληλα ζήτησαν να ενημερωθούν για τις θέσεις του ΥΠΑΑΤ για τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.10.2021 11:33

Ολοκληρώθηκε η β' φάση μεταφύτευσης ελαιόδεντρων από την ΕΡΓΟΣΕ
Το συνολικό κόστος του περιβαλλοντικού προγράμματος, για τις δύο φάσεις, ξεπέρασε τα 60.000 €.

09.10.2019 17:12

Και πάλι ο Χατζηδάκης για ιδιωτικοποιήσεις στην αγορά ενέργειας
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τις βιομηχανίες και τους πολίτες» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και...

08.05.2019 18:05

Από 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 η νέα κυνηγετική περίοδος
Aπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) για αύξηση κατά...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<