Ημερολόγιο 8/12 - 14/12/2012

10-12-2012, 16:40

Γράφουν οι γεωπόνοι:

ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ – ΑΥΓΟΥΛΑ ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΑΪΡΗΣ

 

H εποχή είναι κατάλληλη για τη σπορά σιταριού αλλά και χειμερινών ψυχανθών με την ανάλογη προετοιμασία των χωραφιών. Παράλληλα, θα πρέπει οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες της εποχής στις ελιές, τα αμπέλια, τα ροδάκινα και τα αχλάδια.

 

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΙΤΗΡΑ - ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΨΥΧΑΝΘΗ

 

Εποχή κατάλληλη για όψιμες σπορές σιταριού. Απαραίτητη η βασική λίπανση με θειική αμμωνία. Σε χωράφια με έλλειψη ασβεστίου (εφόσον έχει προηγηθεί ανάλυση του εδάφους) αντί θειικής αμμωνίας, συνιστάται η εφαρμογή ασβεστούχου νιτρικής αμμωνίας. Σε χωράφια φτωχά, που απαιτούν την ενίσχυση της γονιμότητας και τη βελτίωση της εδαφικής δομής, συνιστάται η καλλιέργεια χειμερινών ψυχανθών με στόχο τη χλωρή λίπανση των εδαφών.

 

Κατάλληλα φυτά χλωρής λίπανσης είναι τα κτηνοτροφικά κουκιά, ο βίκος, το κτηνοτροφικό μπιζέλι, το λαθούρι κ.ά. Η καλλιέργεια των συγκεκριμένων φυτών και η ενσωμάτωση της βιομάζας τους στο έδαφος αργότερα την άνοιξη, στο στάδιο της άνθησης θα συμβάλλει στην αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους και στη βελτίωση της γονιμότητάς του, με πολύ θετικό αντίκτυπο στις αποδόσεις των φυτών που θα καλλιεργηθούν στη συνέχεια. Η τεχνική της χλωρής λίπανσης εντάσσεται στους κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής, αποτελεί σημαντικό κρίκο της αλυσίδας της αειφόρου ανάπτυξης και γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζεται όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

 

ΕΛΙΑ

 

Για την καταπολέμηση της καρκίνωσης (φυματίωσης) που προκαλεί τους χαρακτηριστικούς όγκους στους κλάδους των δέντρων συνιστάται να αποφεύγεται η συλλογή του καρπού με ράβδισμα ή με χτένια και γενικά να αποφεύγεται η δημιουργία πληγών στα δένδρα. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί ράβδισμα, θα πρέπει να γίνεται με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση με πληγές στο δέντρο (ρύθμιση των χτενών του ραβδιστικού σε χαμηλή ένταση).

 

Αμέσως μετά το κλάδεμα ή καθάρισμα των δένδρων, μετά από χαλάζι ή παγετό, καθώς και μετά από κάθε περίπτωση δημιουργίας πληγών θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα (όπως βορδιγάλειο πολτό, οξυχλωριούχο χαλκό ή υδροξείδιο του χαλκού).

 

ΑΜΠΕΛΙ

 

Για την αντιμετώπιση της ίσκας προτείνεται ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης που περιλαμβάνει:

α) Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων πρέμνων ή τμημάτων αυτών.

β) Περιορισμό -κατά το κλάδεμα- όσο το δυνατό του αριθμού και του μεγέθους των τομών.

γ) Αποφυγή κλαδέματος στις βροχερές περιόδους.

δ) Εφαρμογή κλαδέματος όσο πιο αργά γίνεται, κοντά στο φούσκωμα των οφθαλμών.

ε) Ψεκασμό με βορδιγάλειο πολτό (με θειικό χαλκό) στον πλήρη λήθαργο τουλάχιστον 15 ημέρες μετά το κλάδεμα, πριν φουσκώσουν οι οφθαλμοί, με ξηρό και ήπιο καιρό.

 

Για την αντιμετώπιση της ευτυπίωσης συνιστάται αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων τμημάτων των πρέμνων, καθώς και των ξύλων ηλικίας μεγαλύτερης των 2-3 ετών. Ακολουθεί επάλειψη ή ψεκασμός των τομών του κλαδέματος με τα κατάλληλα σκευάσματα το πολύ μέσα σε 24 ώρες από το κλάδεμα. Για τη φόμοψη προτείνεται ψεκασμός στον πλήρη λήθαργο, τουλάχιστον 15 ημέρες μετά το κλάδεμα, πριν φουσκώσουν οι οφθαλμοί, με ξηρό και ήπιο καιρό και με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ-ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

 

Για την καταπολέμηση του εξώασκου συνιστάται ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα (βορδιγάλειος πολτός, οξυκινολεϊνικός χαλκός, οξυχλωριούχος χαλκός, υδροξείδιο του χαλκού), τώρα που τα δέντρα βρίσκονται στο στάδιο του λήθαργου ή ακόμη καλύτερα λίγες ημέρες πριν από το φούσκωμα των οφθαλμών. Κατάλληλη εποχή και για την καταπολέμηση της βαμβακάδας (άσπρης ψώρας) και των άλλων κοκκοειδών με ψεκασμό με τα κατάλληλα σκευάσματα στον πλήρη λήθαργο, με καλό καιρό, χωρίς βροχή, άνεμο ή παγετό.

 

ΑΧΛΑΔΙΑ

 

Για την αντιμετώπιση της ψύλλας στην αχλαδιά συνιστάται να γίνει αμέσως ένας ψεκασμός με χειμερινούς πολτούς ή λάδια στη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας (οι ελάχιστες θερμοκρασίες να μην πέφτουν κάτω από 0oC και οι μέγιστες για δύο τουλάχιστον συνεχείς ημέρες να ξεπερνούν τους 12oC).

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<