Τι σημαίνει για τους καταθέτες και τους μετόχους η αναστολή του deal Εθνικής με Eurobank

08-04-2013, 16:57
 Τι σημαίνει για τους καταθέτες και τους μετόχους η αναστολή του deal Εθνικής με Eurobank

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις της Εθνικής και της Eurobank, παρά την αναστολή της συγχώνευσης μεταξύ των δύο τραπεζών. Τα ανωτέρω δήλωσε ο S. O' Connor, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn, κληθείς να τοποθετηθεί επί των τελευταίων εξελίξεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο ο ίδιος απέφυγε να προχωρήσει σε περισσότερες διευκρινίσεις επί του συγκεκριμένου θέματος. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις της τρόικας στη συγχώνευση της Εθνικής και της Eurobank, o O' Connor απάντησε το εξής: Η αξιολόγηση της τρόικας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.... Και πρόσθεσε: Ως εκ τούτου δεν μπορώ να προβώ σε κάποιο άλλο σχόλιο. Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

 

«Είναι διασφαλισμένες απολύτως οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank», είπε, σημειώνοντας ότι «οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες. Ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να δοθεί παράταση».

 

Την ίδια στιγμή, διαμορφώνονται νέα δεδομένα για τους μετόχους των δύο τραπεζών από το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, αναφορικά με τις οποίες οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank διεμήνυσαν ότι αδυνατούν να καλύψουν το ελάχιστο όριο του 10% και ως εκ τούτου θα κρατικοποιηθούν και θα περάσουν εξ ολοκλήρου στο ΤΧΣ. Εάν κρατικοποιηθούν, όμως, οι τράπεζες, οι νυν μέτοχοι χάνουν, ουσιαστικά, τις μετοχές τους, αφού μηδενίζεται η αξία τους.

 

Τι θα συμβεί για τους καταθέτες της Εθνικής και της Eurobank;

 

Η Εθνική και η Eurobank, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, αξιοποιώντας τμήμα από τα 50 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το ΤΧΣ θα καλύψει πλήρως τις δύο Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν, θα είναι δύο πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, και κατ' επέκταση οι καταθέσεις, τα δάνεια και οι υπόλοιπες τραπεζικές εργασίες τους θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται χωρίς πρόβλημα. Οπως αναφέρουν κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος, η Εθνική και η Eurobank, όπως επίσης, η Πειραιώς και η Alpha Bank θεωρούνται συστημικές τράπεζες, είναι ανακεφαλαιοποιημένες μέσω του ΤΧΣ και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διασπαστούν σε καλή και κακή τράπεζα. Αντίστοιχα, τίποτε δεν αλλάζει για τους δανειολήπτες οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους.

 

Πώς θα γίνει η διαδικασία των δύο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και τι θα συμβεί;

 

Αν και οι διοικήσεις των δύο τραπεζών ανακοίνωσαν σε επιστολή τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αδυνατούν να καλύψουν το ελάχιστο όριο του 10% ώστε να μην κρατικοποιηθούν, η διαδικασία θα γίνει κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι εντός του Απριλίου, τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank θα πρέπει να συγκαλέσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, στις οποίες θα αποφασισθούν οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίο για την καθεμία. Στο ενδιάμεσο διάστημα, ενδέχεται να προχωρήσουν σε μια σειρά από κινήσεις, όπως πωλήσεις παγίων και αναδιάρθρωση ενεργητικού για να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι γενικές συνελεύσεις θα εγκρίνουν το ύψος της αύξησης, την τιμή ανά μετοχή και το χρονοδιάγραμμα. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τη σύγκλησή τους αναμένονται άμεσα προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Τι θα συμβεί με την ολοκλήρωση των αυξήσεων; Από τη στιγμή που οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank ανακοίνωσαν ότι αδυνατούν να καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό του 10% κατά τη διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΧΣ θα δώσει όλα τα χρήματα που απαιτούνται, ώστε να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο τράπεζες κρατικοποιούνται, η διοίκησή τους ασκείται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ουσιαστικά, δημιουργούνται δύο νέοι κρατικοί πυλώνες με κοινό βασικό μέτοχο, ενώ το ΤΧΣ αποκτά κυρίαρχο ρόλο στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

 

Τι θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίσης;

 

Το μέλλον των δύο τραπεζών θα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πλέον το ΤΧΣ θα μπορεί να τοποθετήσει νέα διοίκηση και ως απόλυτος κυρίαρχος να αποφασίσει για το μέλλον της καθεμιάς ξεχωριστά - συγχωνεύοντάς την για παράδειγμα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή με την Proton Bank στις οποίες είναι αποκλειστικός μέτοχος. Επίσης, καθώς θα είναι ο βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα μπορεί να προχωρήσει ή να ακυρώσει πλήρως τη διαδικασία της συγχώνευσής τους, ανάλογα με το τι κρίνει ως συμφερότερο.

 

Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για τους μετόχους;

 

Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν θα καλυφθούν καθώς δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για κάλυψη τουλάχιστον 10% από ιδιώτες μετόχους, οι παλιοί μέτοχοι στην περίπτωση που δεν θα συμμετάσχουν στο ποσοστό που τους αναλογεί θα δουν το ποσοστό τους στην τράπεζα να ελαχιστοποιείται. Αυτό θα συμβεί γιατί εκατομμύρια νέες μετοχές θα διατεθούν αποκλειστικά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή η τιμή ανά μετοχή θα ελαχιστοποιηθεί λόγω υπερπληθωρισμού των μετοχών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.26.2020 17:48

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώνονται σταδιακά 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων
Συγκεκριμένα, πιστώνονται 29.887.590,34 ευρώ άμεσων επιχορηγήσεων στον τομέα Αιγοπροβατοτροφίας σε συνολικά 39.368 δικαιούχους, οι οποίοι...

06.04.2020 14:36

Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων 3,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ
Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 3,1 εκατ. € θα καταβάλλει σήμερα σε 2.777 δικαιούχους παραγωγούς ο ΕΛΓΑ.

09.25.2019 15:26

Πληρωμή 5,7 εκατ. ευρώ σε 5.308 δικαιούχους από τον ΕΛΓΑ
Από αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<