ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 30/3 - 4/4/2013

01-04-2013, 13:31
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 30/3 - 4/4/2013

Γράφουν οι γεωπόνοι


ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

ΗΛΙΑΣ ΤΡΑΥΛΟΣ


Καιρός για ηλίανθο, βιομηχανική ντομάτα, αμυγδαλιά και κηπευτικά. Τι πρέπει να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε για καλύτερα αποτελέσματα.

 

ΗΛΙΑΝΘΟΣ

Εποχή σποράς του ηλιάνθου, που συνιστάται να ξεκινήσει όταν η θερμοκρασία του εδάφους σε βάθος 5 εκατοστών είναι 8οC. Οι απαραίτητες καιρικές συνθήκες στις περιοχές που καλλιεργείται ο ηλίανθος, εξασφαλίζονται από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

 

Η σπορά του ηλιάνθου που πραγματοποιείται από τα μέσα Μαρτίου έως και τις αρχές Απριλίου κρίνεται ως η καταλληλότερη και από πλευράς κατάστασης υγρασίας των χωραφιών, πράγμα που πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα ο παραγωγός.

 

Οι εφαρμοζόμενες επεμβάσεις πριν τη σπορά έχουν ως σκοπό:

  • τη δημιουργία της κατάλληλης κλίνης του σπόρου για την επίτευξη πιο γρήγορου φυτρώματος
  • τη βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους για την ανάπτυξη των ριζών στο κατάλληλο βάθος (ο ηλίανθος είναι χαρακτηριστικά βαθύρριζο φυτό)
  • την αντιμετώπιση των ζιζανίων.

 

Συνιστάται όπως οι επεμβάσεις που θα γίνουν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες και να πραγματοποιούνται με ελαφρά μηχανήματα, με στόχο να επιτευχθεί η άριστη δομή του χωραφιού. Επισημαίνεται ότι για να δεχθεί το έδαφος καλύτερα το σπόρο, το ανώτερο στρώμα του πρέπει να είναι καλά ψιλοχωματισμένο, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας «κρούστας». Το αμέσως επόμενο στρώμα και μέχρι βάθος 6 εκατοστά να είναι επίσης καλά ψιλοχωματισμένο και κάτω των 6 εκατοστών να μην είναι πολύ συνεκτικό.

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ


Η μεταφύτευση των φυταρίων βιομηχανικής ντομάτας που έχουν παραχθεί σε θερμό σπορείο (σπορείο με κάλυψη) εγκαθίστανται στο χωράφι και στην οριστική τους θέση από 1-15 Απριλίου, με στόχο να δώσουν πρώιμη παραγωγή.

 

Απαραίτητη κρίνεται η καλή προπαρασκευή του εδάφους ενόψει της μεταφύτευσης, που απαιτεί ψιλοχωμάτισμα και επιτυγχάνεται με τη χρήση ελαφρών γεωργικών μηχανημάτων. Κατά την τελική κατεργασία του εδάφους γίνεται η ενσωμάτωση των ανόργανων λιπασμάτων (βασική λίπανση) και η ισοπέδωση της εδαφικής επιφάνειας, που είναι απαραίτητη όταν πρόκειται να εφαρμοσθεί μηχανική συγκομιδή. Η τελευταία καλλιεργητική παρέμβαση γίνεται με καλλιεργητή τις παραμονές της ημερομηνίας μεταφύτευσης.

 

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Εποχή που ευνοείται η εμφάνιση μονίλιας, μιας ασθένειας που θεωρείται η σοβαρότερη της αμυγδαλιάς. Ο βροχερός και νεφοσκεπής καιρός της εποχής σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία ανάπτυξης που κυμαίνεται μεταξύ 10-15οC ευνοούν την προσβολή που εμφανίζεται στα άνθη και στους βλαστούς της αμυγδαλιάς και μοιάζουν σαν ζεματισμένοι ή καμένοι. Συνιστώνται τρεις ψεκασμοί, με τα κατάλληλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, κατά τα στάδια της λευκής κορυφής, της πλήρους άνθησης, καθώς και της πτώσης των πετάλων.

 

Το κορύνεο και ο εξώασκος είναι δύο μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν με τη σειρά τους τα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς των δέντρων. Το κορύνεο είναι μια αρρώστια που προκαλεί νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα και τους καρπούς και μικρά έλκη στους βλαστούς και τους κλάδους, ο δε εξώασκος προσβάλλει τα ακραία νεαρά φύλλα την άνοιξη, τα οποία και παραμορφώνει.

 

Συνιστώνται ψεκασμοί στο τελικό στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών των δέντρων και επανάληψή τους μετά την πτώση των πετάλων με τα κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα.

 

Η εμφάνιση της προσβολής της αμυγδαλιάς από την πολυστίγμωση γίνεται εντονότερα αισθητή όταν η βροχή και η υγρασία διαρκούν περισσότερο από 2-3 ημέρες. Η μόλυνση αρχίζει με την εμφάνιση των πρώτων φύλλων και συνεχίζεται μέχρι και τα μέσα Ιουνίου που ο μύκητας καταστρέφει τα φύλλα προκαλώντας πρώιμη φυλλόπτωση.

 

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με προληπτικούς ψεκασμούς, με εγκεκριμένα κατάλληλα μυκητοκτόνα, που διενεργούνται από το στάδιο της έκπτυξης των πρώτων φύλλων μέχρι το τέλος Μαΐου. Οι ψεκασμοί επαναλαμβάνονται στις περιπτώσεις που ο καιρός είναι βροχερός.

 

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής των παραγωγών ότι για την καταπολέμηση του ευρύτομου της αμυγδαλιάς, πρέπει να μαζεύουν την περίοδο αυτή τους προσβεβλημένους καρπούς, να τους τοποθετούν σε μεγάλα διαφανή βάζα που τα καλύπτουν στη συνέχεια με τουλουπάνι ή άλλο λεπτό ύφασμα. Τα βάζα τοποθετούνται μέσα στους αμυγδαλεώνες και ελέγχονται κάθε μέρα μέχρι την εμφάνιση των ακμαίων του εντόμου.

 

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Εποχή κατάλληλη για την προετοιμασία υπαίθριων (ψυχρών) σπορείων των διάφορων ανοιξιάτικων κηπευτικών, όπως είναι η ντομάτα, η μελιτζάνα, η πιπεριά κ.ά. Τα φυτά θα παραμείνουν στα σπορεία για περίπου 2 μήνες πριν τη μεταφύτευσή τους στην οριστική τους θέση που είναι ο λαχανόκηπος ή το θερμοκήπιο. Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να δοθεί στις προληπτικές επεμβάσεις φυτοπροστασίας, κατά την παραμονή των φυταρίων στο σπορείο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μυκητολογικών προσβολών. Επισημαίνεται ότι για την αποφυγή του κινδύνου προσβολής των σπορείων από τις επικίνδυνες μυκητολογικές ασθένειες πρέπει να αλλάζει το έδαφος ή η θέση του σπορείου από χρονιά σε χρονιά.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<