ΑΓΝΟστο το μέλλον!(upd)

31-03-2013, 16:05
  ΑΓΝΟστο το μέλλον!(upd)

της Νατάσας Αδαμοπούλου

 

Αναστάτωση και αβεβαιότητα συνολικά στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία προκαλεί η απόρριψη του αιτήματος της ΑΓΝΟ για προσφυγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία φέρνει τη διοίκηση της εταιρείας αντιμέτωπη με το χρόνο, καθώς άμεσα θα πρέπει να επεξεργαστεί και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, οι οποίες θα είναι καταλυτικές για το μέλλον της ίδιας αλλά και όλου του κλάδου.

Εκτιμήσεις από πολλές πλευρές κάνουν λόγο για δικαίωση για τους εργαζόμενους και τους γαλακτοπαραγωγούς και για αιφνιδιασμό για τη διοίκηση της ΑΓΝΟ, μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που απέρριψε το αίτημα της γαλακτοβιομηχανίας για υπαγωγή στο άρθρο 99.

 

Το «όχι» του δικαστηρίου στο σχέδιο της εταιρείας, που προέβλεπε κούρεμα των οφειλών της έως και 60%, αίρει το δίκτυ προστασίας από τους πιστωτές της, ενώ παράλληλα παγώνει τις όποιες διαπραγματεύσεις για την πώλησή της. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας.

 

 3+1 σενάρια

 

Τα σενάρια θέλουν τη διοίκηση της Κολιός να προσανατολίζεται σε τρεις βασικές επιλογές: είτε την κατάθεση έφεσης (για την οποία οι απαραίτητες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν εντός 30 ημερών) είτε την υποβολή νέας αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 σε έτερο χρόνο είτε, στη χειρότερη περίπτωση, την παύση πληρωμών. Ωστόσο, πληροφορίες φέρουν τον κ. Κολιό έτοιμο να μεταβιβάσει την κυριότητα της ΑΓΝΟ σε συγγενικό πρόσωπο, που θα αναλάβει τη διαδικασία νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με πιστωτές και εργαζόμενους. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι επόμενες κινήσεις της διοίκησης, εφόσον απορριφθεί το σενάριο για παύση πληρωμών, εξαρτώνται από την αιτιολογία της απόφασης του Πρωτοδικείου για την απόρριψη του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, έτσι όπως περιγραφόταν στην αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99.

 

Σε περίπτωση που η πρόταση απορρίφθηκε από το δικαστήριο ως «απαράδεκτη», δηλαδή το σχέδιο δεν πληροί βασικές προϋποθέσεις που ορίζει που ο νομοθέτης, η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και να υποβάλει στο Πρωτοδικείο εκ νέου το αίτημα. Όπως σημειώνουν νομικοί, η απόρριψη ως «απαράδεκτη» δεν αφορά «την ουσία», οπότε το σχέδιο μπορεί να εξελιχθεί σε «θεραπευτό». Εάν όμως η δικαστική απόφαση απόρριψης συνοδεύεται από το χαρακτηρισμό «ουσία αβάσιμη», που σημαίνει ότι το σχέδιο δεν είναι βιώσιμο ή ότι το δικαστήριο κρίνει πως η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της ως έχει, τότε η διοίκηση έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε ανώτερο δικαστήριο (εφετείο) προκειμένου να εξεταστεί η πρότασή της.

 

Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, οι επόμενες κινήσεις της εταιρείας θα είναι άμεσες, ώστε να προλάβει αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης πληρωμών από προμηθευτές. Άλλωστε, και οι δύο αυτές περιπτώσεις, αν μη τι άλλο, πιστώνουν εκ νέου την εταιρεία με χρόνο, δεδομένου ότι απαιτούν επιπλέον περίπου δύο με τρεις μήνες για την απόφαση, οπότε θα διατηρηθεί η προσωρινή διαταγή, με την οποία αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της ΑΓΝΟ, εξαιρουμένων των εργαζομένων και των παραγωγών (κτηνοτρόφων). Η τρίτη, μη ευκταία, επιλογή είναι η εταιρεία να προχωρήσει σε παύση πληρωμών, βάζοντας οριστικό λουκέτο στη μακεδονική γαλακτοβιομηχανία, κάτι το οποίο υπενθυμίζεται ότι είχε διατυπωθεί και από τον εκπρόσωπό της κατά την ακροαματική διαδικασία εξέτασης του αιτήματος.

 

Ουσιαστικά, οι εξελίξεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι ραγδαίες, δεδομένου ότι η εταιρεία υπάγεται σε καθεστώς πτώχευσης, οπότε το Δημόσιο ορίζει εκπρόσωπο που θα αναλάβει την εκκαθάριση της εταιρείας. Οι συνήθεις διαδικασίες αφορούν κυρίως απολύσεις προσωπικού, ρευστοποίηση της περιουσίας της εταιρείας, ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές της σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, και, ακολούθως, υποχρεώσεις σε τράπεζες και προμηθευτές, εφόσον υπάρξει υπόλοιπο. Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή της γαλακτοβιομηχανίας Θέμη Κωστόπουλου σε δημόσιο μέσο, «μελετώνται όλα τα δεδομένα και τις επόμενες μέρες θα παρθούν οι αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει, με στόχο πάντα το καλύτερο δυνατό για την εταιρεία». Μάλιστα, σε ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΑΓΝΟ σε παύση πληρωμών, επισήμανε πως «ως πιθανότητα σαφώς και υπάρχει, αλλά στόχος μας είναι να γίνει το καλύτερο για την εταιρεία».

 

Το τρίτο πρόσωπο…

 

Παρά τις δηλώσεις περί αιφνιδιασμού της διοίκησης, πληροφορίες φέρουν την ΑΓΝΟ να είχε επιδοθεί σε ασκήσεις επί χάρτου ενόσω ανέμενε τη δικαστική απόφαση, προκειμένου να βρει λύσεις, εκτός από τις ανωτέρω και προφανείς, απέναντι στο ενδεχόμενο να απορριφθεί το αίτημα (όπως και έγινε εντέλει). Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες φέρουν τον κ. Κολιό να έχει προετοιμάσει τη μεταβίβαση της ΑΓΝΟ σε συγγενικό πρόσωπο, το οποίο θα θέσει σε νέα βάση τη λειτουργία της εταιρείας. Πρακτικά, αυτό σημάνει ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη νέα ιδιοκτησία και τους προμηθευτές, όπου και θα επιχειρηθεί συμβιβαστική λύση για τις οφειλές. Αναλόγως θα κινηθεί με τους γαλακτοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της πρώτης ύλης και του προσωπικού και να επαναλειτουργήσει η εταιρεία. Πληροφορίες μάλιστα φέρουν να έχει συμφωνηθεί η μεταβίβαση έναντι του ποσού των 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο επίδοξος ενδιάμεσος φέρεται να είναι επιχειρηματίας με μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων στη Β. Ελλάδα.

 

Πιστωτές

 

Από το χώρο των πιστωτών της εταιρείας αναμένουν με κομμένη την ανάσα την επόμενη μέρα. Συνολικά τα χρέη της γαλακτοβιομηχανίας προς τους προμηθευτές της διαμορφώνονται σε 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2,5 εκατ. σε κτηνοτρόφους/γαλακτοπαραγωγούς. Αν και το αίτημα της ΕΚΟ ΑΒΕΕ για πτώχευση της ΑΓΝΟ απορρίφθηκε από το δικαστήριο, οι προμηθευτές εμφανίζονται έτοιμοι να προσφύγουν με όλα τα μέσα προκειμένου να εξοφληθούν. Από την άλλη, κρατούν μικρό καλάθι, καθώς, όπως σημειώνουν, τα πάντα εξαρτώνται από τις κινήσεις της γαλακτοβιομηχανίας στο εξής. Πάντως, βρίσκονται σε επιφυλακή, έτοιμοι να προχωρήσουν και σε κατασχέσεις, διεκδικώντας τα χρήματά τους, αλλά και σε καταγγελία για «δόλια χρεοκοπία», σε περίπτωση που η ΑΓΝΟ προχωρήσει σε παύση πληρωμών.

 

Κτηνοτρόφοι

 

Στο ίδιο μήκος κύματος προετοιμάζονται να κινηθούν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δηλώνουν δικαιωμένοι από την απόφαση απόρριψης του δικαστηρίου. Όπως σημειώνουν οι γαλακτοπαραγωγοί, όλες οι προσπάθειες, ακόμα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου, για συμβιβασμό που από τη μια θα επέτρεπε να εισπραχθεί ένα μέρος των οφειλών και από την άλλη να βρεθεί λύση που θα επιτρέψει την επανέναρξη της λειτουργίας της ΑΓΝΟ έπεσαν στο κενό. Όπως υπογράμμιζε στην «Παραγωγή» ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γαλακτοπαραγωγός προμηθευτής της ΑΓΝΟ, «είμαστε έτοιμοι να εξασκήσουμε το δικαίωμά μας. Φυσικά και θα προχωρήσουμε σε αναγκαστικές διαταγές πληρωμών προκειμένου να εξοφληθούμε από την εταιρεία». Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι δύσκολα θα αποπληρωθούν στο σύνολό τους οι οφειλές προς τους παραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. «Θα κάνουμε ό,τι ορίζει ο νόμος και ό,τι προλάβουμε» σημειώνει, τονίζοντας πως «ζούμε στην αυτοκρατορία του νόμου, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει για όλους».

 

Οι εργαζόμενοι

 

Την ίδια ώρα οξύνονται κάθε μέρα περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης. Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι για τους μήνες Δεκέμβριο 2012 έως Φεβρουάριο 2013, προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία με τη διοίκηση για την καταβολή των δεδουλευμένων. Στην απέναντι όχθη, η διοίκηση θεωρεί υπεύθυνους τους εργαζόμενους για την απόφαση του δικαστηρίου. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο διευθυντής της εταιρείας, «η υπέρμετρη συνδικαλιστική δράση και η τοποθέτηση των εργαζομένων εναντίον της αίτησης επηρέασε κατά απόλυτο τρόπο την απόφαση του δικαστηρίου». Τη μέρα που εκδόθηκε η απόφαση, σε συνάντησή τους με τον κ. Κολιό, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να καταβληθεί τουλάχιστον ένας μισθός άμεσα και να δεσμευθεί η εταιρεία για την ακριβή ημερομηνία και των υπόλοιπων δεδουλευμένων.

 

Ταυτόχρονα, κάλεσαν τον πρόεδρο της εταιρείας να πάρει πίσω τις 109 διαθεσιμότητες εργαζομένων που τέθηκαν σε ισχύ τις τελευταίες βδομάδες. Από την πλευρά του, ο κ. Κολιός απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση, ενώ, σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, η αντιπρόταση του προέδρου ήταν η καταβολή 100 ευρώ (!) για βενζίνες, προκειμένου να πηγαινοέρχονται στη δουλειά. Μάλιστα, το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 200 ευρώ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η οποία και πάλι κρίθηκε απαράδεκτη και προσβλητική από τους εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι σταμάτησαν την απεργία τους (8-19 Μαρτίου), ύστερα από διαβεβαιώσεις ότι θα τους καταβαλλόταν έστω μέρος των οφειλών. Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ παραμένει κλειστό από την Τρίτη το απόγευμα, καθώς αποφασίστηκαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των εργαζομένων. Η απόρριψη, πάντως, της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 δίνει το δικαίωμα στους περίπου 395 εργαζομένους να προσφύγουν στο δικαστήριο, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, τα οποία ανέρχονται σε 800.000 ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<