Πάνε για "γάμο" Δίας-Σελόντα;

28-03-2013, 12:48
Πάνε για

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Όπως είχε γράψει σε παλαιότερο δημοσίευμά της η «Παραγωγή», το 2013 θα είναι χρονιά ορόσημο για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ψαριών.

 

Και αυτό, διότι, τη φετινή χρονιά αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα τραπεζικά δάνεια και το μέτωπο των… συγχωνεύσεων.

 

Ως προς το πρώτο σκέλος, παράγοντες από την εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας κάνουν λόγο για σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα που αφορά τις κλειστές «κάνουλες» αναχρηματοδότησης, εξαιτίας των οποίων ο λόγω κλάδος βρέθηκε σε κατάσταση αδιεξόδου.

 

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος, σημειώνεται πως, σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες, που είχε αποκαλύψει η «Παραγωγή», συζητούνταν έντονα το ενδεχόμενο ενός τριπλού «γάμου», Δίας-Σελόντα-Νηρέας, που θα οδηγούσε στην ανάδειξη ενός γιγαντιαίου σχήματος στην ελληνική αγορά των ιχθυρών.

 

Όπως είχε γράψει πριν λίγους μήνες η «Παραγωγή», ο Γεωργιανός επιχειρηματίας Kahka Bendukidz, που κινεί τα νήματα στην αγορά, «πάγωσε» τα σχέδια περί τριπλής συγχώνευσης.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως από τότε που ο Kahka Bendukidz απόκτησε ποσοστό συμμετοχής και στις τρεις κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου, Δίας, Σελόντα και Νηρέας, η αγορά κάνει λόγο για συνένωση των τριών αυτών δυνάμεων.

 

Τα σχετικά σενάρια χρονολογούνται από το 2010 και ενώ λίγες μέρες πριν τα περασμένα Χριστούγεννα πληροφορίες ήθελαν τον Δία να βρίσκεται ένα «βήμα» πριν τις υπογραφές για συγχώνευση με μία εκ των δύο εισηγμένων, οι επαφές δεν ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

 

Το χαρακτηριστικό αυτής της τριετίας είναι πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν μιλήσει όλοι με όλους, χωρίς ωστόσο οι συζητήσεις να έχουν καταλήξει σε κάποια συνεργασία.

 

Αρμόδιοι κύκλοι που πρόσκεινται κοντά στις εν λόγω διαπραγματεύσεις ανέφεραν τότε πως οι ηγεσίες και των τριών εισηγμένων εταιρειών έδειχναν προθυμία για τη μεταξύ τους συγχώνευση, υποστηρίζοντας  πως εκτός της ανανέωσης χρηματοδότησης από τις πιστώτριες τράπεζες, η επιλογή των συνενώσεων αποτελεί λύση-κλειδί για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

 

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως τo Linnaeus Fund, που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και σημαντικά μειοψηφικά ποσοστά στους δύο άλλους μεγάλους παίκτες της αγοράς, φάνηκε εγκλωβισμένο, καθώς είχε τοποθετήσει κάμποσες δεκάδες εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ευοδωθεί ο στόχος του για την τριπλή συγχώνευση Νηρέα, Δία και Σελόντα.

 

Λίγους μήνες αργότερα τα πλάνα του Γεωργιανού επιχειρηματία αλλάζουν βάση και τα σενάρια κάνουν λόγο για συγχώνευση Δία-Σελόντα και μάλιστα με εξελίξεις που δρομολογούνται με ταχύτατους ρυθμούς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελευταία υπήρξαν επαφές σε «θερμό» κλίμα, μεταξύ των κ. Β. Στεφανή και Kahka Bendukidze. Στην αλλαγή του κλίματος συντέλεσε η αλλαγή στρατηγικής από πλευράς Linnaeus. Αντί να αγοράσει το ποσοστό της οικογένειας Στεφανή, το fund πρότεινε συγχώνευση με τη Δίας και εν συνεχεία κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου σχήματος, η οποία θα συνδυαστεί με «γενναία» αναχρηματοδότηση δανείων.

 

Η μάχη θα παιχτεί με τις πιστώτριες τράπεζες, αναφέρουν παράγοντες από την αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας, τονίζοντας πως η πρόκληση με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι εισηγμένες είναι η διαχείριση των μεγάλων τραπεζικών δανείων τους, που αθροιστικά κυμαίνεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

 

Η δυστοκία των τραπεζών και οι περιορισμένες κινήσεις τους εν μέσω κρίσης προκαλούν «ημικρανία» στον κλάδο, ενώ από την άλλη, τραπεζίτες ευελπιστούν στη δημιουργία ενός «κολοσσού» που θα συγκεντρώνει ποσοστά και δυνάμεις των σισηγμένων, μήπως και έτσι αποφευχθεί η προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό.

 

Το ζήτημα είναι, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, με ποιο τίμημα οι τράπεζες θα ανοίξουν τις κάνουλες χρηματοδότησης σε μία περίοδο, όπου η επιλογή αυτή καθίσταται απαγορευτική για επιχειρήσεις οποιουδήποτε τομέα.

 

Σύμφωνα δε με την αγορά, ο κλάδος δεν μπορεί να αντέξει να καταβάλλει τόκους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο και πως είναι απίθανο να υπάρξουν θετικές ταμειακές ροές εκατοντάδων εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια προκειμένου να αποπληρωθεί ο δανεισμός.

 

Ήδη λοιπόν έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τις τράπεζες ώστε να επιμηκυνθεί ο δανεισμός και η στάση που τελικά θα επιδείξουν τράπεζες -σε μια περίοδο γενικότερης στενότητας για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα- θα αποτελέσει ίσως τον βασικότερο παράγοντα των εξελίξεων μέσα στη χρονιά.

 

Αυτό που είναι αξιοπρόσεχτο το τελευταίο οκτάμηνο είναι καταρχήν η στροφή Αμερικανών και Ευρωπαίων επενδυτών στις ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας για πιθανή συνεργασία, αν και δεν έχει ακουστεί το παραμικρό από άποψη μελλοντικής εξέλιξης.

 

Την ίδια ώρα, κάτι κινείται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πως βλέπει θετικότερα τον κλάδο σε σχέση με το παρελθόν, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική άνοδος τιμών, αλλά και τόνωση του όγκου των συναλλαγών στο ταμπλό του Χ.Α., με δραστηριοποίηση, όπως ακούμε, και κάποιων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

 

Ειδικότερα, ο τελευταίο εξάμηνο είχαμε άνοδο 128% για τη μετοχή του Νηρέα, 115,3% για τον τίτλο της Σελόντα και 48% για τη μετοχή της εταιρείας Γαλαξίδι. Αντίθετα, ο τίτλος της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες υποχώρησε 32%.

B.M.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<