Ευκαιρίες στη «γειτονιά» μας

27-03-2013, 14:09
Ευκαιρίες στη «γειτονιά» μας

Μια αχανής αγορά, γεμάτη ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη εξαιτίας των απαγορευτικά υψηλών δασμών που ισχύουν στην Τουρκία.

 

Εντούτοις, οι προοπτικές παραμένουν θετικές για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Στην Τουρκία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ελληνικά προϊόντα, εξαιτίας και της –κοντινής στην ελληνική– νοοτροπίας τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρηματιών. Ωστόσο, στη γείτονα ισχύουν πολύ υψηλοί, έως και απαγορευτικοί δασμοί για πολλές κατηγορίες τροφίμων ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς μετά τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ δασμολογικές επιβαρύνσεις ισχύουν πλέον μόνο σ’ αυτό τον κλάδο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στη φέτα ο δασμός φτάνει το 180%, στο κεφαλοτύρι και στην κεφαλογραβιέρα το 138%, στα κρασιά το 50% και στο ελαιόλαδο το 31,2%.

 

Γίνεται έτσι σαφές ότι η αγορά της Τουρκίας αποτελεί δύσκολο στόχο για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου. Ωστόσο, η Ελληνίδα διπλωμάτης Ευγενία Κέππα, που επέστρεψε πρόσφατα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, επιμένει ότι, παρά τις δυσκολίες, η τουρκική αγορά παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες και οι προοπτικές συνεργασίας είναι ευοίωνες, αν και «προειδοποιεί» τους Έλληνες επιχειρηματίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως ενιαία αγορά, καθώς από περιοχή σε περιοχή (π.χ., μεταξύ Ανατολής-Δύσης, παραλίων-ηπειρωτικής χώρας, τουριστικών-μη τουριστικών περιοχών) υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές στο εισόδημα και στις καταναλωτικές συνήθειες. Μιλώντας σε εκδήλωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του υπουργείου Εξωτερικών, η κα Κέππα ανέφερε ως τρόφιμα με θετικές προοπτικές εξαγωγής στην τουρκική αγορά τα εξής: κακάο, σοκολατοειδή, καφέ, κρασί, κατεψυγμένα, βιολογικά, έτοιμα για μαγείρεμα ή για κατανάλωση τρόφιμα, γκουρμέ τρόφιμα, εθνικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής.

 

Καλλυντικά made in Greece

 

Άλλος ένας κλάδος της τουρκικής αγοράς που παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα είναι αυτός των καλλυντικών και των ειδών προσωπικής περιποίησης. Η συγκεκριμένη αγορά «τρέχει» με 10% ετησίως, με το ενδιαφέρον να είναι πιο έντονο για φυσικά προϊόντα και αντιηλιακά.

 

Ενδεικτικό είναι ότι οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών στην Τουρκία ανήλθαν πέρσι στα 8,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 71% σε σχέση με το 2011, ενώ η συνολική αξία των τουρκικών εισαγωγών καλλυντικών ήταν 1 δισ. δολ. (σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2004). Πολλά περιθώρια υπάρχουν, επίσης, για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κυρίως υδροηλεκτρική και αιολική, αφού στα φωτοβολταϊκά υπάρχουν περιορισμοί). Η εγχώρια πρωτογενής παραγωγή ενέργειας στην Τουρκία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1/3 της κατανάλωσης, την ώρα που οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται διαρκώς.

 

«Στεγνοί» από κρασί

 

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινούνται στην τουρκική αγορά τα ελληνικά κρασιά και αποστάγματα. Σύμφωνα με την κα Κέππα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2012 έφτασε μόλις τα 3.416 ευρώ, ενώ ελάχιστες (σταθερά κάτω από 10.000 ευρώ) είναι οι πωλήσεις αποσταγμάτων, όπως τσίπουρο, λικέρ και ούζο. Αντιθέτως, την τελευταία διετία κάποια δειλά εξαγωγικά βήματα κάνει στην Τουρκία η ελληνική μπίρα.

 

Αύξηση εξαγωγών

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Κέππα, κατά την περίοδο 2008-2012 παρατηρείται αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Τουρκία (στα 810,48 εκατ. από 578,18 εκατ. ευρώ) και μείωση εισαγωγών (στα 838,39 εκατ. το 2012 από 1,61 δισ. ευρώ το 2008). Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου σε βάρος της χώρας μας συρρικνώθηκε σε μόλις 27,91 εκατ. ευρώ πέρσι από τα 1,033 δισ. το 2008.

 

Άνοιγμα στην «υψηλή» γαλλική αγορά

 

Όταν ο μέσος Ευρωπαίος καταναλωτής ακούει για τα πασίγνωστα καταστήματα «Galeries Lafayette» σε Παρίσι, Μασσαλία και Βερολίνο, πιθανότατα σκέφτεται επώνυμα ρούχα, καλλυντικά και αξεσουάρ. Είναι μάλλον απίθανο να σκεφτεί παραδοσιακά τρόφιμα της Ελλάδας, όπως ελιές ή... λιαστές ντομάτες. Κι όμως, εντός της επόμενης διετίας, μια σειρά από ελληνικά τρόφιμα υψηλής ποιότητας ενδέχεται να μπουν πιλοτικά στο τμήμα τροφίμων των «Galeries Lafayette», με προοπτική –εφόσον «κερδίσουν» τους καταναλωτές– να προστεθούν μονίμως στην γκάμα προϊόντων.

 

Όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας διπλωμάτης Σπύρος Δάκογλου, που μεταξύ 2006 και 2011 διετέλεσε στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, «γίνεται προσπάθεια από το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων για τη διοργάνωση τρίμηνης έκθεσης ελληνικών τροφίμων υψηλής ποιότητας, 20-30 ελληνικών εταιρειών, στο αντίστοιχο τμήμα των “ Galeries Lafayette”. Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει, αλλά, επειδή το κόστος είναι υψηλό, χρειάζεται να συγκροτηθούν κοινά σχήματα, π.χ., μεταξύ ελληνικών επιμελητηρίων και επιχειρήσεων, ώστε η δαπάνη να μοιραστεί. Στόχος είναι η έκθεση να πραγματοποιηθεί προς το τέλος 2013 ή το 2014». Σύμφωνα με τον κ. Δάκογλου, οι Έλληνες επιχειρηματίες δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για «ανοίγματα» στη γαλλική αγορά, κυρίως στους τομείς της εξαγωγής παραδοσιακών προϊόντων, από επιτραπέζιες ελιές και αλιεύματα ιχθυοκαλλιεργειών μέχρι σαλιγκάρια.

 

Οδηγίες προς υποψήφιους εξαγωγείς 

Για να μπει κάποιος στο γαλλικό λιανεμπόριο απαιτούνται: τοπικός εισαγωγέας/αντιπρόσωπος ή σύσταση επιχείρησης στη χώρα, απόλυτη συνέπεια στις προθεσμίες παραδόσεων, σταθερή ποιότητα, αποφυγή ξαφνικών αλλαγών σε όρους συμβολαίων, δημιουργία συσκευασίας με ετικέτα στη γαλλική γλώσσα και –όταν πρόκειται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις– χρήση της γαλλικής ως γλώσσας επικοινωνίας κατά τις συναλλαγές. Προκειμένου να βρουν συνεργάτες, οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να ανατρέχουν στις βάσεις δεδομένων του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, αλλά και στο γαλλικό μητρώο εταιρειών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.07.2018 15:39

Συνάντηση Αραχωβίτη με τον Επίτροπο Γεωργίας της Κομισιόν
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα μεταβεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ.

11.30.2018 14:22

Συνάντηση Αραχωβίτη με την ΕΝΠΕ τη Δευτέρα
Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η διαχείριση νεκρών ζώων και οι βοσκότοποι.

11.28.2018 14:37

Μεταφύτευση ελαιόδεντρων σε πυρόπληκτες περιοχές από την ΕΡΓΟΣΕ
Παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<