ΕΒΖ: «Βλέπουν» και νέα παράταση στο δάνειο;

26-03-2013, 13:49
ΕΒΖ: «Βλέπουν» και νέα παράταση στο δάνειο;

Ολοένα και σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πώληση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EΒΖ), καθώς η διαγωνιστική διαδικασία, όπως ξεκαθαρίζουν στην «Παραγωγή» κύκλοι που γνωρίζουν από κοντά την υπόθεση απόκτησης του παραπάνω τμήματος της ελληνικής εισηγμένης, δεν μπορεί πλέον να «διαιωνίζεται» και να «σέρνεται» επί μακρόν!

 

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο διαγωνισμός ενδέχεται να ματαιωθεί και να λάβει και νέα παράταση, γεγονός το οποίο, προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα στους τευτλοπαραγωγούς. Όπως και να ’χει, πάντως, μέχρι τα τέλη του Μαρτίου αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την πώληση του 82,33% της εταιρείας, δεδομένου ότι την περασμένη Πέμπτη, 21 Μαρτίου έληξε η ισχύ των εγγυητικών που έχουν προσκομίσει οι τέσσερις τελικοί διεκδικητές του πωλούμενο ποσοστού των μετοχών της ΕΒΖ, προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό.

 

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, πως τις τελευταίες μέρες ακούγεται έντονα πως η ισχύ των εγγυητικών μπορεί να παραταθεί για περίπου ακόμη ένα μήνα.

 

Ωστόσο, το οκταήμερο που ακολουθεί, θεωρείται ως ιδιαίτερα «καυτό» για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και κυρίως για τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ, καθώς εντός του εν λόγω διαστήματος εκπνέουν και οι όποιες παρατάσεις είχε δώσει η Τράπεζα Πειραιώς για τη διευθέτηση του δανείου των περίπου 130 εκατ. ευρώ της ΕΒΖ, που της κληροδότησε η πρώην ΑΤΕ.

 

Συνεπώς, αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες στην «Παραγωγή», σε περίπτωση που τα σενάρια περί παράτασης του δανείου για ακόμη ένα μήνα δεν επιβεβαιωθούν, τα χρονικά περιθώρια για τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ αρχίζουν να στενεύουν επικίνδυνα.

 

Που σημαίνει, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, πως δύο είναι τα τινά: είτε θα γίνει τελικά αποδεκτή κάποια από τις υπάρχουσες δεσμευτικές προσφορές είτε θα κριθεί σκόπιμο να ματαιωθεί εκ νέου ο διαγωνισμός.

 

Σημειώνεται πως το δάνειο αρχικώς έληγε στις 31/12/12, αλλά η Πειραιώς ενόψει της έλευσης στρατηγικού επενδυτή στη βιομηχανία, είχε δεχθεί να το ανανεώσει μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2013.

 

Το πρόβλημα με το δάνειο

Το τίμημα που προσφέρουν οι «μνηστήρες» για την απόκτηση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης δεν είναι ο βασικός λόγος που η διαγωνιστική διαδικασία όσο πάει και κωλυσιεργεί περισσότερο. Το κύριο πρόβλημα είναι το δάνειο που κληροδοτήθηκε από την πρώην ΑΤΕ, καθώς, γίνεται λόγος για επιτακτική ανάγκη αναδιάρθρωσής του, εάν ληφθεί υπόψη, πως η εταιρεία αντέχει δάνειο ύψους το πολύ 60 με 70 εκατ. ευρώ.

 

Πάντως, το ενδεχόμενο παράτασης του διαγωνισμού δεν έχει επισήμως αποκλειστεί και δεδομένων των παραπάνω προβλημάτων που παρουσιάζονται με το δάνειο, η Πειραιώς προφανώς και θα ανταποκριθεί θετικά σε πιθανή ανανέωσή του.

 

Στο μεταξύ, οι «γλώσσες» της αγοράς αναφέρουν πως η Πειραιώς έχει προς το παρόν «ρίξει το μπαλάκι» στους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του πωλούμενου ποσοστού και στον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕbank, δίχως να συζητά με Πολωνούς, Γάλλους, Βούλγαρους και Σέρβους, παρά αφήνοντας τη διαπραγμάτευση για το δάνειο να πραγματοποιείται μεταξύ των στρατηγικών επενδυτών και του Νίκου Μαράντου.

 

Υπενθυμίζεται ότι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το 82,33% της ΕΒΖ, έχουν καταθέσει οι Cristal Union από τη Γαλλία, η Polski Cukier από την Πολωνία, η Litex Commerce από τη Βουλγαρία και η Sunoko από τη Σερβία. «Πρωταγωνιστές» στην «κούρσα» της ΕΒΖ είναι οι Γάλλοι και Πολωνοί.

 

50 εκατ. δίνουν οι Γάλλοι, ο όρος των Πολωνών

 

Για να αγοράσουν το 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης οι Γάλλοι της Cristal Union δίνουν 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν γαλλικό συνεταιριστικό όμιλο, που δημιουργήθηκε το 2000 από τη συνένωση τεσσάρων συνεταιρισμών που ήθελαν έτσι να ενισχύσουν τη θέση τους στη παγκοσμιοποιημένη αγορά.

 

Η Cristal Union έχει 10 παραγωγικά συγκροτήματα και παράγει κατά μέσο όρο 1,1 εκατ. τόνους ζάχαρης το χρόνο. Ο τζίρος της κυμαίνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

 

Οι Πολωνοί της Polski φημολογείται πως προσφέρουν και αυτοί το ίδιο ποσό, όμως θέτοντας την εξής προϋπόθεση: Να πάρει η υπό πώληση εταιρεία όλα όσα της χρωστούν δύο εταιρείες-οφειλέτες και συγκεκριμένα η ΓΑΙΑ (Στεφανίδης) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η ΒΕΛΠΑΖ (Βελούδιος-Παπαδόπουλος) στη Μαλακάσα.

 

Η ΓΑΙΑ, όπως λένε, χρωστά στην ΕΒΖ περί τα 37 εκατ. ευρώ και η ΒΕΛΠΑΖ 13 εκατ. ευρώ.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.20.2019 10:27

Σε άμεση αναζήτηση 300 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ
Ανησυχία στη διοίκηση της Επιχείρησης για τα εταιρικά μεγέθη του πρώτου τριμήνου.

06.19.2019 16:16

Παρέμβαση ΔΕΗ στην Κομισιόν για τη λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα
Η αναβολή για το διαγωνισμό ιδιωτικοποιήσεων των «φιλέτων» σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα έγινε λόγω των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τον...

06.19.2019 11:48

Ντεμπούτο για το ομόλογο Tier II της Πειραιώς
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τετάρτης.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<