Καλαφάτης: Σημαντικά τα περιθώρια για ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδατικών πόρων της χώρας

22-03-2013, 18:16
Καλαφάτης: Σημαντικά τα περιθώρια για ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδατικών πόρων της χώρας

«Υπάρχουν στη χώρα μας, σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδατικών πόρων», τόνισε στο μήνυμά του, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα νερού, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι αυτά «θα πρέπει να συνοδεύονται από παράλληλα μέτρα και έργα που θα εξασφαλίζουν την επίτευξη καλής χημικής και οικολογικής κατάστασης, σε συνδυασμό με όλες τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης».

 

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις εντεινόμενες πιέσεις που υφίστανται οι υδατικοί πόροι τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης από ποικίλους χρήστες για επαρκές σε ποσότητα και ποιότητα νερό, επισημαίνοντας ότι «το νερό αποτελεί κληρονομιά η οποία πρέπει να προστατεύεται». «To νερό απαιτεί εθνική πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης, ξεκαθαρίζοντας ότι ευθύνη για τη χάραξή της έχει το ΥΠΕΚΑ, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Επιπλέον, τόνισε ότι το νερό μπορεί να αποτελέσει την προμετωπίδα της σύγκλισης της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι «τελικός στόχος είναι ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, άρα μια πραγματική ανάπτυξη που θα βασίζεται στην ορθολογική και “ευφυή” αξιοποίηση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων».

 

Καταλήγοντας, ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο για τη στρατηγική του ΥΠΕΚΑ η οποία, όπως υπογράμμισε, βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: την ανταγωνιστικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρηση των υποχρεώσεων που έχουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η διαχείριση του υδατικού πόρου υλοποιεί αυτό το σκεπτικό. Πολύ περισσότερο με το δεδομένο ότι στη χώρα μας αυτός ο πόρος συνδέεται άμεσα με κεντρικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», επισήμανε. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε το 1992 στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας.

 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές, 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής, 400 εκατομμύρια παιδιά, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού, ενώ 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ, 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό.

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.20.2019 14:59

Ο Σταθάκης διαψεύδει τα περί αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος
«Είναι απόφαση της ΔΕΗ» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απόφαση μείωση της έκπτωσης στους συνεπείς καταναλωτές.

03.19.2019 14:55

Ο ΑΔΜΗΕ μπαίνει στην χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών
Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη δίκτυο οπτικών ινών μήκους 2.500 χλμ, το οποίο επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς

03.19.2019 14:17

Θάνατος ηλικιωμένου από αγροτικό μηχάνημα στην Εύβοια
Ο άτυχος άνδρας παγιδεύτηκε από φρέζα στην Παραλία Αυλίδος.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<