Καλαφάτης: Σημαντικά τα περιθώρια για ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδατικών πόρων της χώρας

22-03-2013, 18:16
Καλαφάτης: Σημαντικά τα περιθώρια για ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδατικών πόρων της χώρας

«Υπάρχουν στη χώρα μας, σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδατικών πόρων», τόνισε στο μήνυμά του, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα νερού, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι αυτά «θα πρέπει να συνοδεύονται από παράλληλα μέτρα και έργα που θα εξασφαλίζουν την επίτευξη καλής χημικής και οικολογικής κατάστασης, σε συνδυασμό με όλες τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης».

 

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις εντεινόμενες πιέσεις που υφίστανται οι υδατικοί πόροι τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης από ποικίλους χρήστες για επαρκές σε ποσότητα και ποιότητα νερό, επισημαίνοντας ότι «το νερό αποτελεί κληρονομιά η οποία πρέπει να προστατεύεται». «To νερό απαιτεί εθνική πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης, ξεκαθαρίζοντας ότι ευθύνη για τη χάραξή της έχει το ΥΠΕΚΑ, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Επιπλέον, τόνισε ότι το νερό μπορεί να αποτελέσει την προμετωπίδα της σύγκλισης της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι «τελικός στόχος είναι ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, άρα μια πραγματική ανάπτυξη που θα βασίζεται στην ορθολογική και “ευφυή” αξιοποίηση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων».

 

Καταλήγοντας, ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο για τη στρατηγική του ΥΠΕΚΑ η οποία, όπως υπογράμμισε, βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: την ανταγωνιστικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρηση των υποχρεώσεων που έχουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η διαχείριση του υδατικού πόρου υλοποιεί αυτό το σκεπτικό. Πολύ περισσότερο με το δεδομένο ότι στη χώρα μας αυτός ο πόρος συνδέεται άμεσα με κεντρικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», επισήμανε. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε το 1992 στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας.

 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές, 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής, 400 εκατομμύρια παιδιά, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού, ενώ 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ, 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.19.2019 16:16

Παρέμβαση ΔΕΗ στην Κομισιόν για τη λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα
Η αναβολή για το διαγωνισμό ιδιωτικοποιήσεων των «φιλέτων» σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα έγινε λόγω των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τον...

06.19.2019 11:48

Ντεμπούτο για το ομόλογο Tier II της Πειραιώς
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τετάρτης.

06.14.2019 17:15

Αναγνωρίστηκαν με υπουργική απόφαση οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
Υπεγράφη η απόφαση αναγνώρισης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<