«Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε στον πρωτογενή τομέα»

14-03-2013, 15:23
«Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε στον πρωτογενή τομέα»

«Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος παρέστη στην υπογραφή παραχώρησης έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων, από τον δήμο Λαμίας στην εταιρεία ΙΤΑ για εγκατάσταση θερμοκηπίων παραγωγής πιπεριάς με υδροπονική μέθοδο στην περιοχή της Λαμίας.

 

«Αν αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις δυνατότητες που προσφέρονται, θα τα καταφέρουμε όσο είναι εφικτό…», τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ρευστότητας στην αγροτική παραγωγή και στη μείωση του κόστους ενέργειας.

 

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας από την πλευρά του, ζήτησε την προώθηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, γιατί, όπως είπε, είναι αρκετοί επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες και ζητούν έμπρακτη στήριξη από την πλευρά του Υπουργείου για απελευθέρωση προγραμμάτων, ενώ παράλληλα ζήτησαν την βοήθεια του Υπουργείου στην πιστοποίηση της αυθεντικότητας των παραγόμενων προϊόντων.

 

Ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης υπογράμμισε πως «η ελπίδα του δήμου είναι να υλοποιηθεί γρήγορα η επένδυση, να υπάρξει απασχόληση και το κυριότερο να υπάρξει διάχυση της γνώσης και των μεθόδων παραγωγής και στους υπόλοιπους αγρότες για συνολικό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής», όπως χαρακτηριστικά είπε. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη μονάδα, σύμφωνα με τα σχέδια που έχει καταθέσει, αποτελείται από πρότυπα θερμοκήπια παραγωγής κηπευτικών με χρήση της τεχνολογίας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας από φυσικό αέριο η οποία διοχετεύεται στα θερμοκήπια.

 

Η Λαμία ήταν ο δεύτερος σταθμός του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη, με πρώτο τον Ορχομενό, όπου παρέστη στη διανομή φρούτων σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου στο πλαίσιο του προγράμματος που ξεκίνησε, ενώ ανακοίνωσε ότι από αύριο ξεκινά και η διανομή γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία. Στον Ορχομενό και τη Λαμία, ο κ. Τσαυτάρης συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών που για λίγο διάστημα πριν βρίσκονταν στα μπλόκα, οι οποίοι του ζητούσαν διευκρινίσεις για τα μέτρα που περιμένουν να ανακοινωθούν.

 

Μετά τη Λαμία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο γενικός γραμματέας κ. Κορασίδης πήγαν στον Βόλο και επισκέφτηκαν τη Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία Βόλου «ΕΒΟΛ», η οποία χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας του γάλακτος, με αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών, όπως είναι το παραδοσιακού τύπου ελληνικό γιαούρτι. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, η συγκεκριμένη μονάδα ξεκινά συνεργασία, με μεγάλη αλυσίδα σούπερ- μάρκετ για να προωθήσει στην αγορά δύο νέα γιαούρτια παραδοσιακού τύπου. Πρόκειται για μια μονάδα η οποία εκσυγχρονίζεται με ανέγερση νέας υπερσύγχρονης μονάδας παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος 2.500 τμ, συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα παράγει περίπου 100 τόνους το οκτάωρο. Παράλληλα, γίνεται και επέκταση του τομέα του γιαουρτιού και της τυροκόμησης.

 

Τέλος, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας επισκέπτεται εγκαταστάσεις καινοτόμου θερμοκηπίου, που αξιοποιεί ηλεκτρική και θερμική ενέργεια και παράγει με τη μέθοδο της υδροπονίας τομάτα σε τσαμπί, η οποία συλλέγεται και τυποποιείται στο συσκευαστήριο της εταιρείας. Το θερμοκήπιο έχει έκταση περίπου 100 στρεμμάτων και είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα θερμοκήπια της χώρας, με επιτυχή λειτουργία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.12.2019 13:02

Πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
Το αργότερο μέχρι νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται να έχει επανέρθει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

07.12.2019 13:01

Ενισχυμένη η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα για τον Απρίλιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κλάδο των κατασκευών.

07.11.2019 12:56

Χαλκιδική: Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός, κατεβάζει το στρατό ο Παναγιωτόπουλος
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<