Νέος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ για τους αγρότες

23-09-2019, 16:29
Νέος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ για τους αγρότες

Το θέμα των χαμηλών τιμών στην αγορά βάμβακος ήταν το κύριο θέμα στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας με αντιπροσωπεία βαμβακοπαραγωγών από τη Λάρισα και την Τροφίμων Καρδίτσα.

 

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, «σε συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο οποίος βρίσκεται στο Ελσίνκι για το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., δέχθηκα την αντιπροσωπεία των αγροτών από τη Θεσσαλία».

 

«Συζητήσαμε τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από τη χαμηλή διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού», είπε σχετικά ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε: «Μιλήσαμε για τις άμεσες ενέργειες από πλευράς υπουργείου, ώστε να διασφαλιστεί ότι στην πόρτα των εκκοκκιστηρίων θα είναι αναρτημένες οι τιμές με τις οποίες θα πληρώνονται οι παραγωγοί».

 

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στους μηχανισμούς που πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου να ελέγχεται η ποιότητα και η υγρασία του προϊόντος, για το οποίο να πληρώνονται οι παραγωγοί.

 

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, επικοινώνησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, όπως ανέφερε, προτίθεται να δώσει άμεσα παράταση υποβολής των δικαιολογητικών για τους αγρότες που δικαιούνται αγροτικού τιμολογίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει τέλος Σεπτεμβρίου.

 

Τέλος, ο αρμόδιος υφυπουργός υπογράμμισε ότι, σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς οι οποίοι έχουν διακανονισμό πληρωμής οφειλής τους προς τον οργανισμό και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να προσέλθουν από αύριο στα κατά τόπους καταστήματα και να προβούν σε νέο διακανονισμό. Η πρώτη δόση -συμπλήρωσε- θα οριστεί για την 1η Νοεμβρίου, καθώς θα έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή των ενισχύσεων και θα έχουν αυξημένη οικονομική ρευστότητα, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

 

Τη μη ικανοποίησή της εξέφρασε από την μεριά της η αντιπροσωπεία των βαμβακοπαραγωγών. «Η αναγνώριση των προβλημάτων μας, από την πλευρά του υφυπουργού, δεν αποτελεί λύση», είπε σχετικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου χωριών του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, Αλέξανδρος Λαχανάς, υπογραμμίζοντας πως «η παραπομπή στο μέλλον για περαιτέρω συζήτηση με τον κ. υπουργό δεν δημιουργεί επί της ουσίας αποτελέσματα».

 

«Έχουμε χάσει πάνω από 20% του εισοδήματός μας και γι' αυτό η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο», επισήμανε ο γραμματέας της Ενωτικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. Ο ίδιος τόνισε ότι «όπως και πέρυσι τα εκκοκκιστήρια μας κλέβουνε λόγω ποιότητας περί τα 10 λεπτά/κιλό», καλώντας παράλληλα τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς «προβλέπεται ένας θερμός χειμώνας», όπως είπε.

 

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Γιάννης Κουκούτσης σημείωσε ότι «αναδείχθηκε το δίκαιο που έχουμε για ακόμη μια φορά», κάνοντας λόγο για την «τελευταία ελπίδα που έχουμε για να διατηρηθεί το εισόδημα από το βαμβάκι στον αγροτικό κόσμο».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.26.2020 17:48

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώνονται σταδιακά 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων
Συγκεκριμένα, πιστώνονται 29.887.590,34 ευρώ άμεσων επιχορηγήσεων στον τομέα Αιγοπροβατοτροφίας σε συνολικά 39.368 δικαιούχους, οι οποίοι...

06.04.2020 14:36

Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων 3,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ
Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 3,1 εκατ. € θα καταβάλλει σήμερα σε 2.777 δικαιούχους παραγωγούς ο ΕΛΓΑ.

09.25.2019 15:26

Πληρωμή 5,7 εκατ. ευρώ σε 5.308 δικαιούχους από τον ΕΛΓΑ
Από αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<