Τι δείχνουν οι σπόροι για τις καλλιέργειες που ξεκινούν

11-03-2013, 11:33
Τι δείχνουν οι σπόροι για τις καλλιέργειες που ξεκινούν

Της Άννας Αραμπατζή

Η αγορά σπόρων δεν είναι όπως πριν από τρία με τέσσερα χρόνια, αλλά είναι  σταθερή, δεδομένη. Ένας παραγωγός μπορεί να μειώσει το κόστος του από τα λιπάσματα ή από άλλες φροντίδες, αλλά δεν μπορεί να σπείρει λιγότερο από το απαιτούμενο. Όσο για τα στρέμματα που εγκαταλείπονται, όπως σημειώνουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, εγκαταλείπονται τα στρέμματα των παραγωγών που έβαζαν β’ ποιότητας σπόρο, όχι των επαγγελματιών. 

 

Η ζήτηση κάθε χρόνο μετατοπίζεται προς την εποχή σποράς, αλλά τα πρώτα σημάδια θα φανούν μετά τις 10 Μαρτίου.  Στην αγορά σπόρων κηπευτικών, οι μεταβολές που αναφέρονται από εταιρεία σε εταιρεία δεν είναι μεγάλες, ενώ στην κατηγορία των εκτατικών καλλιεργειών τα πράγματα διαφοροποιούνται, με τον καύσωνα και την ξηρασία να επηρεάζουν- αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο- τις τιμές.

 

Ντομάτα

 

Ευοίωνα είναι τα νέα για τη ντομάτα, τόσο για τη βιομηχανική όσο και την υπαίθρια. Τώρα ξεκινούν να φτιάχνονται τα σπορεία για να αναπτυχθούν τα φυτά και να διατεθούν περίπου τον Απρίλιο. Για τη βιομηχανική, όπως αναφέρουν πηγές της Άλφα Γεωργικά Εφόδια, οι ηγέτιδες εταιρείες του χώρου τείνουν να ρίξουν τις τιμές σπόρων κυρίως σε δημοφιλή υβρίδια κατά ποσοστό περίπου 10%. Πέρυσι το κόστος των φυτών για θερμοκήπια διαμορφώθηκε στα 330 ευρώ ανά στρέμμα. 

 

Εκεί που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση είναι στην υπαίθρια ντομάτα, για κατανάλωση. Πέρυσι δεν υπήρχε ενδιαφέρον, ενώ φέτος αναμένεται τόνωση της ζήτησης κατά 40%-50%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν την υπαίθρια ντομάτα. Πέρυσι δεν υπήρχε αρκετή παραγωγή και έτσι οι παραγωγοί είχαν πετύχει πολύ καλές τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τα 50.000-60.000 στρέμματα υπαίθριας ντομάτας, οι τιμές παραγωγού που επετεύχθησαν ήταν μεταξύ 0,70 και 1,80 ευρώ.

 

Στην Αγροτικός Οίκος Σπύρου, βλέπου πολύ υψηλές τιμές παραγωγού, σημειώνοντας πως θα υπάρχει έλλειψη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε Σερβία και Σκόπια οι ποσότητες ντομάτας θα είναι πολύ μειωμένες, καθώς τα θερμοκήπια έμειναν ακαλλιέργητα, με αρκετούς παραγωγούς ιδίως στα Σκόπια, να φεύγουν από τη χώρα. Όσο για την υπαίθρια, επιφυλάσσονται καθώς δεν έχει «δείξει» ακόμη. Για τις τιμές σπόρου, δεν βλέπουν πτώση.

 

Πιπεριά

 

Σχεδόν το ίδιο κοστολόγιο, ανάλογα με τα υβρίδια που προτιμώνται, είναι και οι σπόροι πιπεριάς, ενώ φέτος δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές. Ένα ακριβό υβρίδιο πιπεριάς μπορεί να έχει κόστος 200 ευρώ ανά 1,000 φυτά, ενώ η τιμή για ένα φθηνό είναι κατά 70% μειωμένη σε σχέση με το πρώτο. Για τις πολύχρωμες πιπεριές, που είναι για εξαγωγή, η τιμή μπορεί να είναι ακόμα και πιο ακριβή από αυτή της ντομάτας, περίπου στα 300 ευρώ ανά 1.000 φυτά.  Σύμφωνα με τον Οίκο Σπύρου, η καλλιέργεια πιπεριάς θερμοκηπίου δείχνει μείωση κατά 15% φέτος, ενώ για την υπαίθρια δεν υπάρχουν ακόμη δείγματα.

 

Πλαίσιο Για τα κηπευτικά, η διαδικασία σποράς είναι η εξής. Γίνεται η σπορά σε δίσκους θέσεων και η ανάπτυξη διαρκεί 40-45 μέρες. Μετά συσκευάζονται σε χαρτοκιβώτια ή αναλόγως με τις απαιτήσεις, μεταφυτεύονται. Π.χ. στις ντομάτες, σε αρκετές περιπτώσεις ζητείται από τον παραγωγό μεταφύτευση, για να μεγαλώσει κι άλλο το ριζικό σύστημα, έναντι μιας μικρής επιβάρυνσης.

 

Ηλίανθος

 

Το σημάδι του στις σποροπαραγωγές χώρες όπως η Σλοβενία και η Κροατία άφησε το μεγάλο στρες που προκάλεσε ο καύσωνας. Ο ηλίανθος επλήγη και έτσι αναμένεται αύξηση της τιμής στους σπόρους κατά 2%-2,5%, καθώς αυξήθηκε το κόστος παραγωγής. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στον ηλίανθο θα υπάρχει πρόβλημα, δεν θα υπάρχει κάλυψη της ζήτησης, αυτό μεταδίδουν και τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό. Τα στρέμματα αναμένεται να αυξηθούν κατά 20%.  Πέρσι, τα στρέμματα για την καλλιέργεια ηλίανθου ανήλθαν στα 600.000 στρέμματα, κάτι που μεταφράζεται σε 27.000 σάκους των 150.000 σπόρων. Το βιοντίζελ κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα, με τους παραγωγούς να αναζητούν διεξόδους από τα τετριμμένα. Επιπλέον, υπάρχουν σε περιοχές που σπέρνεται αραβόσιτος στη χώρα έχει εντοπιστεί έντομο καραντίνας, με τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης να είναι η καραντίνα.

 

Καλαμπόκι

 

Υπαρκτές θα είναι οι συνέπειες στη φετινή ζήτηση για σπόρους καλαμποκιού. Η ξηρασία και οι καύσωνες που βίωσαν οι σποροπαραγωγές χώρες βόρεια άφησαν το αποτύπωμα τους στο προϊόν. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της ζήτησης και σε οριακή προσφορά. Οι τιμές δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν από πέρυσι και το κόστος του σπόρου θα αντιστοιχεί στο 6% της ακαθάριστης προσόδου του παραγωγού. Πέρυσι, τα στρέμματα που αντιστοιχούσαν σε καλαμπόκι στην Ελλάδα ήταν στα 1,2 εκατ. στρέμματα, δηλαδή σε 185.000-190.000 σακιά σπόρων.

 

Βαμβάκι

 

Για το βαμβάκι η αγορά εκτιμά ότι είτε θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, είτε θα εμφανίσει μια μικρή κάμψη. Ο ανταγωνισμός με το καλαμπόκι, που είναι λιγότερο απαιτητικό, η ξηρασία και το ενδιαφέρον για τα βιοκαύσιμα, πίεσαν και πέρυσι το βαμβάκι προς τα κάτω, το πάλαι ποτέ αποδοτικό προϊόν. Πλέον τα στρέμματα δεν είναι στα 3,5 εκατ. που ήταν κάποτε, έχουν υποχωρήσει στα 2,5 εκατ. Ο σπόρος και πέρυσι και φέτος θα είναι σε υπερεπάρκεια.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<