Eνισχύσεις μόνο για επαγγελματίες αγρότες

11-03-2013, 10:12
Eνισχύσεις  μόνο για επαγγελματίες αγρότες

Του Νίκου Φιλιππίδη

Οικονομικές παροχές μόνο στους 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σχεδιάζει να δίνει στο μέλλον η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη τάση έχει ωριμάσει και στις σκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να εξαιρεθούν από την «πίττα» των κονδυλίων οι ετεροεπαγγελματίες. Σε αυτή την περίπτωση χιλιάδες παραγωγοί με εισόδημα λιγότερο του μισού από αγροτικές εργασίες δεν θα μπορούν να απολαύσουν το φτηνότερο πετρέλαιο και το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο στο ρεύμα.

Ακόμα μεγαλύτερο θέμα θα δημιουργηθεί εφόσον η κυβερνητική πρόθεση περάσει καις τις ενισχύσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς με την νέα ΚΑΠ, καταργούνται ούτως ή άλλως τα ιστορικά δικαιώματα και οι ενισχύσεις θα περιφερειοποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της μείωσης των κονδυλίων, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει αποκλεισμός από τις νέες επιδοτήσεις των ετεροεπαγγελματιών.

Από την άλλη το ξεκαθάρισμα των πραγματικών αγροτών από τους ετεροεπαγγελματίες, ενδεχομένως θα επιτρέψει στην εκάστοτε κυβέρνηση να χαράξει συγκεκριμένη πολιτική ενίσχυσης αυτών που αποκλειστικά ζουν από την γη.

Το γεγονός επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στην πρόσφατη συζήτηση για το αγροτικό στη Βουλή.  Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μια σκέψη καταθέτω, γιατί πρέπει να τα ξανασκεφτούμε όλα από την αρχή για τον τομέα τον αγροτικό: Κάθε ενίσχυση, κάθε κίνητρο που δίνεται, να πηγαίνει κατευθείαν στην παραγωγή, στην παραγωγικότητα, στους πραγματικούς παραγωγούς! Ώστε να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της εκμετάλλευσης και η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος».

Ο πρωθυπουργός προέβη στην εκτίμηση ότι «αυτό θα δημιουργήσει προσφορά προϊόντων σε ικανοποιητικές τιμές στον παραγωγό και σε προσιτές τιμές στον καταναλωτή, ενώ παράλληλα θα εξυγιαίνει το εμπορικό σύστημα της διατροφικής αλυσίδας από τον παραγωγό ως τον καταναλωτή».

Άλλωστε, όπως εξήγησε, «το σημερινό σύστημα των οικονομικών παροχών προς τον παραγωγό και όχι προς την παραγωγή, έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος κι οδηγεί σε στρεβλώσεις και πολλές φορές σε αναξιοπιστία. Γιατί ένα μέρος των ενισχύσεων πάει σε μη πραγματικούς παραγωγούς, ενώ παράλληλα συντηρούνται εκμεταλλεύσεις υψηλού κόστους και πολύ χαμηλής απόδοσης!»

Σημειώνεται ότι με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εισοδήματα από αγροτικές πηγές δηλώνουν 1.200.000 Έλληνες, επιδοτήσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική εισπράττουν 850.000 περίπου, το «Μητρώο Αγροτών» περιλαμβάνει 510.000 «αγρότες», οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (άνω 51% του ετήσιου εισοδήματος από αγροτικές πηγές) υπολογίζονται σε 300.000, ενώ οι αποκλειστικά αγρότες δεν ξεπερνούν τους 180.000ς.

Τα δάνεια

Δάνεια μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προσφέρει ήδη η Πειραιώς – ΑΤΕ. Συγκεκριμένα, το Ανοιχτό Δάνειο Αγροτών, με επιτόκιο το οποίο δεν θα ξεπερνά το 4%, θα διατεθεί τόσο σε κατ’ επέγγλμα αγρότες που μπορεί να έχουν ήδη ενεργούς λογαριασμούς καλλιεργητικών δανείων, όσο και σε νέους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Μάλιστα, εξετάζεται ο αγρότης δανειολήπτης να έχει υποχρέωση της καταβολής των τόκων ετησίως, με την καταβολή του κεφαλαίου να είναι ελεύθερη για ορισμένο χρονικό διάστημα. Συνολικά δε εκτιμάται ότι τη χρήση του δανείου αυτού θα την επιχειρήσουν περίπου 370.000 αγρότες. Παράλληλα προσφέρει ακόμα ένα προίόν, επενδυτικό με επιτόκιο το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 4,5%-5%, με δεκαετή διάρκεια. Η υποχρέωση για την αποπληρωμή των δανείων περιορίζεται στην ετήσια καταβολή των τόκων και σε ένα ελάχιστο ποσό καταβολής του κεφαλαίου ετησίως.

 

Πολιτική γης

Σε περίπτωση που προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης τότε θα είναι δυνατή η άρση όλων των εμποδίων που αυτή την στιγμή διατηρούν την αγροτική γη σε χέρια ετεροεπαγγεματιών, γεγονός πουι οδηγεί συχνά στον αλόγιστο ανταγωνισμός από τις άλλες χρήσεις γης (τουρισμός, βιομηχανία, οικιστική αξιοποίηση, αλλά και να ληφθούν μέτρα - ένα μικρό τέλος, στις εγκαταλειμμένες γεωργικές γαίες).

Είναι χαρακτηριστικό ότι 560.000 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαθέτουν 3,4 εκ. αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 21 εκ. στρεμμάτων και 240.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαθέτουν 2,7 εκ. αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 35 εκ, στρεμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαία η οργάνωση και η ανάπτυξη ενός εθνικού αγροτικού κτηματολογίου με στόχο τη χωροθέτησή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των εκτάσεων που έχουν, εδώ και πολλά χρόνια, παραχωρηθεί στους αγρότες και καλλιεργούνται.

 

Οι νέοι αγρότες

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών έχει εκφράσει συχνά την θέση της για απόλυτο διαχωρισμό των ετεροεπαγγελματιών από τους αγρότες. Πρόσφατα σε ανακοινώ ση της είχε αναφέρει ότι «το πρόβλημα δεν είναι χρηματοδότησης αλλά κατανομής των ήδη διατιθέμενων πόρων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής με αναπτυξιακή λογική και με προοπτική. Αποδεικνύεται ότι όλοι αυτοί που τάχα υμνούν την συμβολή του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη, τελικά ενδιαφέρονται μόνο για την επιδότηση 500.000 περίπου «δήθεν αγροτών» που εισπράττουν ενιαία ενίσχυση με ιστορικά δικαιώματα και ψηφίζουν και δεν ενδιαφέρονται για τους 320.000 περίπου κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ούτε βέβαια για τον αγροτικό τομέα. Οι 500.000 είναι πιο πολλές ψήφοι από τις 320.000».

 

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<