Δυναμική στήριξη των πολυεθνικών στον κλάδο των τροφίμων

11-03-2013, 10:06
Δυναμική στήριξη των πολυεθνικών στον κλάδο των τροφίμων

Της Βούλας Μαλαίνου

Τη στήριξή τους στην Ελλάδα, τη στιγμή που το σενάριο περί περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού προκαλεί επιπρόσθετο άγχος στους εργαζόμενους, δηλώνουν οι διοικήσεις πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, τονίζοντας πως δεν σχεδιάζουν να «κουρέψουν» τις μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων τους στη χώρα μας.

 

Πληροφορίες που έκαναν την περασμένη εβδομάδα τον κύκλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ανέφεραν πως το παρασκήνιο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους 11 πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται και στην ελληνική αγορά προκάλεσε έντονες ανησυχίες στο υπουργείο Εργασίας, φέρνοντας επιπλέον σε δύσκολη θέση τον κ. Χατζηδάκη. Όπως φημολογείται, η συζήτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης «άναψε», όταν οι διοικήσεις κορυφαίων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων και στον κλάδο των τροφίμων, άσκησαν ισχυρό πρέσινγκ στον κ. Χατζηδάκη, ζητώντας να δοθεί νομικά η δυνατότητα να προσλαμβάνουν νέους άνεργους με μισθούς 300 ευρώ το μήνα για μερική απασχόληση.

 

Λέγεται, μάλιστα, πως διατυπώθηκε η άποψη πως, τη στιγμή που στην Ελλάδα η ανεργία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, δεν θα έπρεπε να τίθεται θέμα δέσμευσης του κατώτατου ημερομισθίου.

 

Δεν «κουρεύουμε» μισθούς

Η παραπάνω φημολογία προκάλεσε μεγάλο «αλαλούμ» στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, καθώς ουσιαστικά δόθηκε η εντύπωση πως οι «κορυφαίοι», με πολυετή εμπειρία στον κλάδο των τροφίμων, εκμεταλλεύονται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, «τσεκουρώνοντας» ακόμα και τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Το γεγονός προκάλεσε περαιτέρω ανησυχίες όσον αφορά τις προθέσεις μικρότερων επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου με σημαντική παρουσία αποκλειστικά στην ελληνική αγορά.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το «μπάχαλο» που προκλήθηκε από τα παραπάνω σενάρια, οι εκπρόσωποι των Kraft, Nestlé, Barilla προχώρησαν σε διάψευση των σχετικών δημοσιευμάτων, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά των διοικήσεων είτε να μειώσουν τους μισθούς είτε να ξεκινήσουν μαζικές απολύσεις είτε να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά. Αντιθέτως μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να ενισχύσουν την ελληνική αγορά με περισσότερες επενδύσεις.

 

Kraft: Διατηρούμε τις θέσεις εργασίας, αυξάνουμε τις αμοιβές

«Η ελληνική αγορά έχει δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λευτέρης Χαλουλάκος, σχολιάζοντας τα αναληθή, όπως τα χαρακτήρισε, δημοσιεύματα.

Η Kraft στέλνει μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα. Διατηρεί τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, διαβεβαιώνοντας πως δεν σκοπεύει να προβεί σε απολύσεις, παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας. Αντιθέτως, όπως δήλωσε ο κ. Χαλουλάκος μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι της εταιρείας, οι οποίοι ανέρχονται σε 580, φέτος θα λάβουν αυξήσεις 1%-2%, ενώ πέρυσι η εταιρεία διατήρησε σταθερούς τους μισθούς των εργαζομένων, δίνοντας όμως υψηλότερα «μπόνους». Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τραπέζι των συζητήσεων με τον κ. Χατζηδάκη δεν έπεσε ζήτημα μείωσης μισθών.

Παράλληλα, η εταιρεία άνοιξε «παράθυρο» στην ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας της Kraft Foods Hellas στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι την τελευταία τετραετία η εταιρεία υλοποιεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας, ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις της εποχής, ύψους 8 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα. Για την επόμενη διετία έχουν προγραμματιστεί επιπλέον επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά κυρίως το εργοστάσιο σοκολάτας Παυλίδη, το οποίο έχει αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα κατά 30%-35%, με νέες σύγχρονες λειτουργίες, πλήρη αυτοματοποίηση των δύο γραμμών παραγωγής και βελτιστοποίηση σε χρόνο παραγωγής και σε ποιότητα παραγόμενων προϊόντων, καθώς και στη μείωση χρήσης ενέργειας και μείωση αποβλήτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα λανσαρίστηκε στην ελληνική αγορά το Fonzies, ένα νέο προϊόν, τραγανό σνακ καλαμποκιού, ψημένο στο φούρνο, που διατίθεται σε τρεις γεύσεις. Στην ελληνική αγορά, η εταιρεία προωθεί προϊόντα όπως σοκολάτες Lacta, Υγείας Παυλίδη, Παυλίδη Γεμιστές, κουβερτούρα Παυλίδη, Kiss, γκοφρέτα 3BIT και Lacta Lov'it, Merenda, σοκολατάκια Gioconda, τυρί κρέμα Philadelphia, μαγιονέζα και κέτσαπ Kraft, μπισκότα OREO και Εργαστήρι Παυλίδη, καφέ φίλτρου Jacobs, Jacobs Espresso, Maxwell House, ροφήματα Tassimo, ρόφημα σοκολάτας Lacta και Cadbury, τσίκλες Trident, Dentyne, καραμέλες Halls και τσικλόφουσκα Bubbaloo.

 

Barilla: Δεν φέρνουν αποτέλεσμα οι μειώσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Barilla Hellas, η οποία, απαντώντας στα δημοσιεύματα που την ήθελαν να πιέζει για μειώσεις μισθών και πρόσληψη νέων ανέργων με 300 ευρώ και ημιαπασχόληση, τόνισε πως ουδέποτε διατύπωσε ή εξέφρασε απόψεις που σχετίζονται με τη μείωση μισθών στην Ελλάδα. Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι απόψεις αυτές όχι μόνο δεν την αντιπροσωπεύουν, αλλά τη βρίσκουν απολύτως αντίθετη, υποστηρίζοντας πως τέτοια μέτρα είναι αναποτελεσματικά για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

 

Nestlé: Κανένας λόγος για μείωση της περιόδου «προμήνυσης» εργαζομένων

Από την πλευρά της, και η Nestlé διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα, τονίζοντας πως αποτελεί στρατηγική απόφασή της να παραμείνει στην Ελλάδα και να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα μέσα από τα εργοστάσια που διατηρεί και τις θέσεις εργασίας που προσφέρει.

Η Nestlé λειτουργεί τέσσερα εργοστάσια στην Ελλάδα, απασχολεί πάνω από 1.000 μόνιμους εργαζόμενους και, παρά το δυσμενές επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, δεν έχει προχωρήσει σε καμία μείωση προσωπικού ή περικοπή μισθών. Το 2012 η Nestlé Ελλάς υλοποίησε το πλάνο της για επενδύσεις στη χώρα ύψους 9 εκατ. Ευρώ, ενώ το πρόγραμμα της εταιρείας για το 2013 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, προβλέποντας επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων της και την παραγωγή νέων προϊόντων.

 

Το τελεσίγραφο της Σουρωτή

Η Σουρωτή παρουσιάζει την άλλη όψη του νομίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων της, δίνοντας τους τελεσίγραφο. Όπως λένε οι πληροφορίες, θέλει να εξοικονομήσει 240 χιλιάδες ευρώ και, για να το πετύχει, δύο είναι τα τινά: ή θα «κόψει» τους μισθούς των 130 υπαλλήλων της κατά 10% ή θα καθιερώσει την πολιτική εργασίας με μείον μία μέρα.

Σημειώνεται πως από το 2011 η εταιρεία έχει εστιάσει τη στρατηγική της κυρίως στην ενίσχυση των εξαγωγών (εκείνη τη χρονιά εισήλθε στην Κίνα και στον Καναδά) ως αντίβαρο στις απώλειες που καταγράφει στην εσωτερική αγορά. Επί του παρόντος, οι εξαγωγές της αντιστοιχούν στο 6% του συνολικού κύκλου εργασιών της, που κυμαίνεται στα 16 εκατ. ευρώ περίπου.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.12.2019 13:02

Πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
Το αργότερο μέχρι νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται να έχει επανέρθει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

07.12.2019 13:01

Ενισχυμένη η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα για τον Απρίλιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κλάδο των κατασκευών.

07.11.2019 12:56

Χαλκιδική: Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός, κατεβάζει το στρατό ο Παναγιωτόπουλος
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<