Οι σκέψεις της κυβέρνησης για το πλαίσιο στο αστικό και περιαστικό πράσινο

13-02-2019, 14:48
Οι σκέψεις της κυβέρνησης για το πλαίσιο στο αστικό και περιαστικό πράσινο

Το αστικό πράσινο, ως στρατηγική επιλογή για τη βιωσιμότητα των πόλεων, διερευνήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία κλήθηκαν να μιλήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους ειδικοί επιστήμονες.

 

Ο διευθυντής του εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κακή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο (μόλις 2,55 τ.μ., όταν η ζητούμενη αναλογία είναι 9-10 τ.μ. / κάτοικο) η οποία, όπως σημείωσε δεν μπορεί να ανατραπεί με την κατεδάφιση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, αλλά με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υπαρχόντων χώρων και την ανάκτηση άλλων, που δεσμεύτηκαν κάποτε για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

«Αν επιχειρούσαμε να κατεδαφίσουμε τις πολυκατοικίες σε ένα τυπικό τετράγωνο του Πειραιά ή της Κυψέλης, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πράσινο, υπολογίσαμε ότι αυτό θα αναλογούσε σε 600 ιδιοκτησίες, 1.500 άτομα (το λιγότερο), 50-100 καταστήματα, 200-400 θέσεις εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, προσανατολιζόμαστε σε άλλες λύσεις, οι οποίες είχαν τεθεί και αρκετά χρόνια πίσω. Το πάρκο Τρίτση των 1000 στρεμμάτων θεσμοθετήθηκε, το πάρκο των 3.500 στρεμμάτων στην περιοχή Γουδή σχεδιάζεται, επιχειρείται χρόνια τώρα ανεπιτυχώς να σχεδιαστεί ο Ελαιώνας και προσπαθούμε να σχεδιάσουμε 2.000 του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό. Επιπλέον, έχουμε σε εξέλιξη σχεδιασμού το μητροπολιτικό πάρκο του φαληρικού όρμου και το πάρκο των λιπασμάτων Δραπετσώνας. Στην τελευταία μελέτη του Πολυτεχνείου, διαπιστώνουμε ότι οι υπάρχοντες υπό αξιοποίηση χώροι είναι γνωστοί και δεν είναι μεγάλοι. Έχουμε όμως διαδρομές άγονες, ποτάμια, ρέματα κ.λπ. Προτείνουμε, λοιπόν, να ενώσουμε τους χώρους πρασίνου, δημιουργώντας ένα δίκτυο».

 

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου δικτύου, «διότι δεν αρκεί ακόμα και η εξασφάλιση επιπλέον περιαστικών χώρων πρασίνου», αναφέρθηκε και ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος- διευθυντής Προστασίας Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Θεοδόσης Ψυχογιός.

 

Ο ομιλητής έκανε λόγο για σοβαρό έλλειμμα χώρων πρασίνου, εξαιτίας της μη ύπαρξης κτηματολογίου, της καθυστέρησης στην καταβολή αποζημιώσεων από απαλλοτριώσεις και στον κακό οικονομικό προγραμματισμό των ΟΤΑ. «Σχέδια έχουμε από το ΄30. Εφαρμογή δεν έχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψυχογιός.

 

Στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, τη διαχείριση του νερού, την ανακύκλωση και τη βιώσιμη κινητικότητα εστιάζουν οι προτάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στη συνεδρίαση από την πρόεδρο του Συλλόγου, Κατερίνα Γκόλτσιου. Εξήγησε πως στο πλαίσιο του βιοκλιματικού σχεδιασμού για τη μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη επιβάλλονται η ενσωμάτωση φυτικών υλικών σε νέες αναπτύξεις, η διατήρηση και ενίσχυση των δενδροστοιχιών, η ανάκτηση των εγκαταλειμμένων χώρων και επένδυσή τους σε πράσινο και η απαγόρευση δόμησης σε πλημμυρικές περιοχές. Αντίστοιχα, απαιτούνται νέες λύσεις εξοικονόμησης υδάτων και αξιοποίησης του βρόχινου νερού, καθώς επίσης επιλογή τοπικών ανακυκλώσιμων υλικών (ξυλείας, φυτευτικού υλικού κ.α.), που εξασφαλίζουν μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος σε αποτύπωμα άνθρακα. Για τη βιώσιμη κινητικότητα, η κ. Γκόλτσιου εστίασε στη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, ποδηλάτων κ.λπ.

 

Καταλήγοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία κινήτρων (διαρκής χρηματοδότηση στις πράσινες υποδομές ή φορολογικές πιστώσεις), που θα ωθήσουν τόσο τους εμπλεκόμενους φορείς, όσο και μεμονωμένους πολίτες στην ουσιαστική «πράσινη» συμβολή.

 

Οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τσιρώνη, Γιώργο Ουρσουζίδη, Γιώργο Ακριώτη και Ευαγγελία Βαγιωνάκη, και του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο.

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.04.2019 14:24

Ποιους αφορά η νέα παράταση για τους οδικούς χάρτες
Μέχρι τις 28 Ιουνίου η νέα προθεσμία.

03.19.2019 18:15

Το καλοκαίρι του 2021 έτοιμο το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με τον Δημαρά
Μέσα σε 1 εβδομάδα 8.000 άνθρωποι προσήλθαν στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, δηλώνοντας πολλαπλάσια δικαιώματα.

03.19.2019 15:47

Επενδύσεις 32 δισ. ευρώ στα ενεργειακά μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Σταθάκη
«Θέλουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν νέο πόλο ανάπτυξης, παραγωγής, στο πλαίσιο της συνεργασίας με όλες τις χώρες» δήλωσε ο υπουργός...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<