Οι διατροφικές απειλές στο «μενού» της συνάντησης Αραχωβίτη- Αντρουκάιτις

05-02-2019, 11:41
Οι διατροφικές απειλές στο «μενού» της συνάντησης Αραχωβίτη- Αντρουκάιτις

Τα μέτρα που λαμβάνονται από τη χώρα μας για την αντιμετώπιση των διατροφικών απειλών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων, το βακτήριο Xylella Fastidiosa καθώς και η οζώδης δερματίτιδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης με τον Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις.

 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε: «συζητήσαμε για το θέμα της αφρικανικής πανώλης και τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την προστασία της χοιροτροφίας, για να μην έχουμε την εισαγωγή από τα βόρεια σύνορά μας και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως και η Xylella, που απειλούν την ελληνική παραγωγή» και πρόσθεσε: «διαπιστώσαμε την πρόοδο, εστιάσαμε στο ότι πλέον υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι τους οποίους και αξιοποιούμε, στη μεταμνημονιακή εποχή, και βέβαια στην πρόσληψη προσωπικού με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που επιβάλλουν οι σύγχρονες εποχές και οι σύγχρονες ασθένειες».

 

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τον Επίτροπο για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει σχετικά με την προστασία της ονομασίας του ελληνικού γιαουρτιού από την παράτυπη χρήση της στην Τσεχία, η οποία αναμένεται να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

«Με την παρέμβαση του αγαπητού επιτρόπου, η Επιτροπή κατάφερε να πείσει την Τσεχία ότι πρέπει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να αλλάξει τη νομοθεσία της» και προσέθεσε ότι η Τσεχία ήδη «έστειλε το σχέδιο αλλαγής στην Επιτροπή, όπως μας ενημέρωσε, όπου θα αξιολογηθεί και θα προχωρήσει στη νομοθέτησή του».

 

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε πως ισχύει η πρόσκληση προς τους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για αύριο μεσημέρι στο υπουργείο, λέγοντας ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί ραντεβού με τους αγρότες της Μεσσηνίας.

 

«Η πρόσκληση για αύριο ισχύει εδώ στο υπουργείο μας και θέλω να πιστεύω ότι οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων θα ανταποκριθούν» δήλωσε σχετικά ο κ. Αραχωβίτης και υπογράμμισε «Είμαι σίγουρος και το έχουμε αποδείξει άλλωστε ότι ο διάλογος είναι αυτός που λύνει τα προβλήματα, για να γίνουν κατανοητά από τη μία πλευρά τα αιτήματα που τίθενται και από την άλλη πλευρά τι έχει επιλυθεί μέχρι τώρα και ποιες είναι οι δυνατότητες να επιλυθούν κάποια άλλα, νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, χωρίς το διάλογο. Έχουμε από τον Δεκέμβρη ανοίξει έναν δρόμο, νομίζω ότι αυτός ο δρόμος θα "κλείσει" στο υπουργείο και δεν θα "κλείσει" στα μπλόκα».

 

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση των δυο πλευρών στην οποία «συζητήθηκαν εκτενώς πολλά θέματα, ειδικά στον τομέα της πρόληψης της επέκτασης διαφόρων ασθενειών στην ελληνική επικράτεια, όπως της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, της xylella και της οζώδους δερματίτιδας, όλα όσα μπορούν να επηρεάσουν τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας και τους αγρότες της» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

 

Ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την συνεργασία «ειδικά για το θέμα του ελληνικού γιαουρτιού» και δήλωσε ότι «πρόκειται για ένδειξη χώρας προέλευσης και αυτή είναι η θέση μας» καθώς όπως είπε «με τον τρόπο αυτό και την εξέλιξη αυτή μπορούμε να δείξουμε πώς μπορεί να υπάρξει κοινή κατανόηση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. σε μια ενιαία αγορά, με διαφορετικές αγροτικές κληρονομιές».

 

Στη συνάντηση μεταξύ άλλων έλαβαν μέρος οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης και Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείο, Νίκος Αντώνογλου καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<