Ο «Πελεκάνος» ανοίγει τα φτερά του

06-12-2012, 19:38
Ο «Πελεκάνος» ανοίγει τα φτερά του

Ο συνεταιρισμός Πρεσπών «Πελεκάνος» γεννήθηκε από την ανάγκη να διατεθούν τα όσπρια της περιοχής το 2003 που σάπιζαν στις αποθήκες. Δέκα χρόνια μετά , όπως λέει σε συνέντευξη του στην «Παραγωγή» ο προεδρός του κ.Νίκος Στεργίου , τα προϊόντα της περιοχής θα φτάσουν ως την Αμερική.

 

-Πρόσφατα κλείσατε συμφωνίες για εξαγωγή προϊόντων σε Αμερική –Αυστραλία. Έχουν τελικά μέλλον οι εξαγωγές οσπρίων;

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, πιστεύουμε πως η μόνη λύση για την επιβίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως των ελληνικών αγροτικών επιχειρήσεων είναι η αναζήτηση και εύρεση νέων αγορών στο εξωτερικό.

 

Το προϊόν μας κατατάσσεται στην ανώτερη βαθμίδα της ποιοτικής κλίμακας και είμαστε σίγουροι πως θα έχει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση από τις ξένες αγορές. Άλλωστε έχει βραβευτεί για την ποιοτική του αξία τόσο στην Ελλάδα, από τον γαστρονόμο στα βραβεία ποιότητας 2011, όσο και σε διεθνές επίπεδο, από το Τrade Leaders’ Club and Editorial OFICE, με το 38th International Trophy for Quality, στην Γενεύη της Ελβετίας, τον Οκτώβριο του 2010.

 

-Παρά το γεγονός ότι εισάγουμε μεγάλες πως είναι δυνατόν τα ράφια τω σούπερ μάρκετ να είναι γεματα με ελληνικά όσπρια;

Η κύρια απασχόληση κατά 95% στην περιοχή των Πρεσπών είναι αυτή της καλλιέργειας φασολιού. Το μεγαλύτερο και διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό της εισαγωγής οσπρίων από τρίτες χώρες και η προώθηση και διακίνηση τους στην εγχώρια αγορά ως Φασόλια Πρεσπών, εκμεταλλευόμενοι οι έμποροι – μεσάζοντες την ποιότητα των προϊόντων μας, η οποία πλέον είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και επίσης ως Προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης.

 

-Αν και η παραγωγή μας είναι μικρη και η ποιότητα καλά, γιατί αντιμετωπίζεται προβλήματα στη διάθεση;

 

Το φαινόμενο αυτό που σας περιέγραψα πιο πάνω έχει σαν αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την δυσφήμηση της ποιότητας των εγχώριων φασολιών, την οικονομική εξαθλίωση των παραγωγών φασολιού της παραμεθόριου περιοχής, την εγκατάλειψη της περιοχής και την επαγγελματική αβεβαιότητα.

 

-Το κίνημα διάθεσης των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για παραγωγούς και καταναλωτές;

 

Φυσικά και μπορεί όμως κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Η προσπάθεια που έγινε στην Ελλάδα για την προμήθεια των ελληνικών νοικοκυριών κατευθείαν από τους παραγωγούς κρίνεται σεβαστή, όμως θεωρώ πως δεν στήθηκε πάνω σε γερές βάσεις.

Υπήρξαν πολλά προβλήματα κυρίως στην διάθεση των προϊόντων. Απαιτείται καλύτερη οργάνωση γιατί εκτός από την καλλιέργεια ενός ποιοτικού προϊόντος, σημαντικότατο ρόλο παίζει και ο τρόπος διάθεσής του στην αγορά, διαφορετικά μπορούμε να οδηγηθούμε σε μη θεμιτά αποτελέσματα .

 

-Μπορεί η χώρα μας να γίνει αυτάρκης σε όσπρια;

 

Σήμερα, η συνολική κατανάλωση φασολιού στην Ελλάδα ανέρχεται στους 32.000 τόνους, ενώ η συνολική παραγωγή αγγίζει μόλις τους 7.000 τόνους. Έχουμε την δυνατότητα να καλλιεργήσουμε περισσότερα στρέμματα ακόμα και στην περιοχή μας κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις όπως είναι η υλοποίηση του έργου της στάγδην άρδευσης, όμως θεωρώ πως δεν είναι δυνατό να παράγουμε τόσα φασόλια όσα καταναλώνουμε για τον απλούστατο λόγο πως για να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια φασολιού χρειάζονται συγκεκριμένες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες.

 

Θα μπορούσε όμως η πολιτεία να προνοήσει ώστε να διατίθενται πρώτα στην ελληνική αγορά τα εγχώρια προϊόντα και εφόσον δεν καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών να προχωρά στην εισαγωγή ξένων προϊόντων.

 

-Οι παραδοσιακές καλλιέργειες μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια για ανάπτυξη της υπαίθρου;

 

Οι παραδοσιακές καλλιέργειες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Έμπρακτο παράδειγμα αποτελεί η ίδρυση του συνεταιρισμού, η οποία συνετέλεσε στην ανάπτυξη και εκτέλεση αγροτικών έργων, στην προστασία των προϊόντων των μελών του Α.Σ. «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ», στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην περιοχή, στην γνωριμία των επισκεπτών της περιοχής με τα παραδοσιακά φασόλια Πρεσπών, αλλά και με τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής με βάση τα φασόλια Πρεσπών. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξή της περιοχής γενικότερα αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.

 

-Τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τη γεωργία στην περιοχή σας;

 

Η Πρέσπα, η οποία έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο – Natura 2000 είναι ένας επίγειος παράδεισος στον οποίο άνθρωποι και φύση (χλωρίδα & πανίδα) συμβιώνουν αρμονικά. Προσφέρει ήρεμη και ποιοτική ζωή στους κατοίκους της και είναι ιδανική για την δημιουργία οικογένειας. Οι νέοι άνθρωποι που αγαπούν αυτόν τον τρόπο ζωής και θέλουν να ασχοληθούν με την γεωργία, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η περιοχή των Πρεσπών είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή που θα μπορούσαν να κάνουν. Απλώς χρειάζεται θέληση, μεράκι και σκληρή δουλειά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του επαγγέλματος.


Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Αν. Στεργίου γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1970 στη Φλώρινα. Είναι μόνιμος κάτοικος Καλλιθέας Πρεσπών και πατέρας τριών παιδιών. Ασχολείται με την παραδοσιακή καλλιέργεια των φασολιών και είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» από το 2004 έως και σήμερα. Ως θερμός υποστηρικτής του τόπου του, συμμετέχει ενεργά σε κάθε τοπική προσπάθεια που έχει ως σκοπό την ευημερία και ανάπτυξη των Πρεσπών.

 

Η ανάγκη διάθεσης δημιούργησε τον «Πελεκάνο».

 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος ιδρύθηκε για την ανάδειξη, προβολή και προώθηση του προϊόντος της περιοχής, από μια ομάδα 26 καλλιεργητών οι οποίοι παράγουν συνολικά περισσότερο από πό το 50% της παραγωγής της παραγωγής. Η βασική αιτία για τη δημιουργία του Α.Σ. «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» προέκυψε από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην διάθεση της παραγωγής στην εγχώρια αγορά το 2003, αφού μεγάλη ποσότητα φασολιών Πρεσπών παρέμεινε αδιάθετη Τα φασόλια Πρεσπών αποτελούν παραδοσιακό προϊόν της περιοχής. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, ενώ ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους που οφείλεται στον τόπο αλλά και στον τρόπο παραγωγής τους. Έχουν χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).

 

Επιπλέον, η καλλιέργεια των φασολιών των Πρεσπών έχει ενταχθεί στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης τα φασόλια Πρεσπών καλλιεργούνται ακολουθώντας τρόπους σύγχρονης γεωργικής πρακτικής με σεβασμό στο περιβάλλον. Ετσι τα προϊόντα που παράγονται είναι ποιοτικά και ασφαλή, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές των φασολιών Πρεσπών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<