Στο Υπερταμείο 400 ακίνητα του ΥπΑΑΤ

17-12-2018, 17:49
Στο Υπερταμείο 400 ακίνητα του ΥπΑΑΤ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εκχώρηση 400 περίπου αστικών και αγροτικών ακινήτων του ΥπΑΑΤ στο Υπερταμείο προς αξιοποίηση, μεταξύ αυτών κτίρια που σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου.

Το ΔΣ της ΠΟΣΕΥΓ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ καλεί του Υπουργείο να δημοσιοποιήσει τη λίστα με τα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας αναφέρει τα εξής:

«Mε το ΦΕΚ Β’ 2317/19-06-18 και κατ’ επιταγή των μνημονιακών της δεσμεύσεων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε στην εκχώρηση στην ΕΕΣΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ) (το γνωστό Υπερταμείο - πρώην ΤΑΙΠΕΔ) ακόμη 10.199 ακινήτων του Δημοσίου συνολικής έκτασης 511.357,451 τ.μ. 

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται περίπου 400 αστικά και αγροτικά ακίνητα του ΥπΑΑΤ, μεταξύ αυτών κτίρια που σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου, αγροτικές και άλλες εκτάσεις φιλέτα και ακίνητα που πλέον προορίζονται για «αξιοποίηση». 

Στην από 16/11/2018 συνάντησή μας με το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ήδη έχουμε ενημερώσει, εκφράσαμε την ανησυχία μας για αυτή την εξέλιξη. Ο Υπουργός δήλωσε ενήμερος για το θέμα και διαβεβαίωσε ότι όσα ακίνητα βρίσκονται σε χρήση από το ΥπΑΑΤ (π.χ. στεγάζονται Υπηρεσίες κ.α.) θα παραμείνουν σε ίδια χρήση χωρίς κάποια δυσμενή μεταβολή (π.χ. επιβολή ενοικίου κ.α) ενώ όσα ακίνητα είναι «αναξιοποίητα» τον βρίσκει σύμφωνο να τεθούν «προς αξιοποίηση» με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ουσιαστικά αυτά τα ακίνητα αποτελούν πλέον «εγγύηση» για την αποπληρωμή των ντόπιων και ξένων δανειστών του κρατικού χρέους. Μοναδικός σκοπός να πιαστούν «οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων» και να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που κάνουν μπίζνες εκμεταλλευόμενοι τον ελληνικό λαό και τη δημόσια περιουσία.

Αποκαλύπτεται και με αυτόν τον τρόπο ότι στη «μεταμνημονιακή» Ελλάδα, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, συνεχίζεται χωρίς παρέκκλιση το ίδιο αντιλαϊκό έργο, που διατηρεί την εργασιακή ζούγκλα και φτιάχνει έναν επιχειρηματικό παράδεισο. Ότι η περίφημη «επιστροφή στην κανονικότητα» σημαίνει μονάχα προσήλωση στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που προηγήθηκαν. Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που περιμένει το λαό

Το ζήτημα της παραχώρησης δημοσίων ακινήτων του ΥπΑΑΤ, και όχι μόνο, είναι πολύ σοβαρό και καθίσταται ακόμα πιο σοβαρό από το γεγονός ότι η κανείς δεν δίνει σαφή, επίσημα και συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο. Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου: 

Να γνωστοποιήσει ποια και πόσα είναι τα δημόσια ακίνητα του ΥπΑΑΤ που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο. 

Να ενημερώσει ποιοι και με ποια κριτήρια παραχώρησαν στο Υπερταμείο, με το ΦΕΚ της 19ης Ιουνίου αυτά τα ακίνητα, καθώς είναι σαφές ότι αυτή η επιλογή δεν έγινε τυχαία, ούτε επιλέχθηκαν τυχαίοι κτηματολογικοί αριθμοί.

Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην εκχωρηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο περιουσίας του ΥπΑΑΤ».

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.18.2022 13:21

Συνεταιριστική Τράπεζα Κ. Μακεδονίας: Στόχος η «πράσινη» ανάπτυξη
Τη νέα τραπεζική της φιλοσοφία ως πράσινη τράπεζα πρώτης επιλογής αλλά και δεύτερης ευκαιρίας, με ξεκάθαρη στόχευση την χρηματοδότηση...

04.08.2022 14:39

Φραγκογιάννης: «Θα διασφαλίσουμε εξαγωγείς και αγρότες να βρούν δρόμο σε υποκατάστατες αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας»
Τις προσπάθειες της Οικονομικής Διπλωματίας να αντιμετωπιστούν οι "σημαντικές επιπτώσεις" από την κρίση Ουκρανίας- Ρωσίας...

04.08.2022 14:34

Νέα μέτρα ενίσχυσης αγροτών ζήτησε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ο Γ. Γεωργαντάς
Ο κ. Γεωργαντάς «κάλεσε την Επιτροπή να υιοθετήσει το κοινό έγγραφο 13 κρατών μελών, μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα, και να συμπεριλάβει...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<