Διαφάνεια στη μοιρασιά των καλλιεργούμενων χωραφιών γύρω από την Κάρλα ζητεί ο ΑΣ Βόλου

14-11-2018, 12:19
Διαφάνεια στη μοιρασιά των καλλιεργούμενων χωραφιών γύρω από την Κάρλα ζητεί ο ΑΣ Βόλου

Αποδέκτης παραπόνων εκ μέρους νέων αγροτών του δήμου Ρήγα Φεραίου γίνεται τον τελευταίο καιρό ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, αναφορικά με την καλλιεργήσιμη έκταση γύρω από τη λίμνη Κάρλα.

 

Σε ανακοίνωσή του μάλιστα ο ΑΣ Βόλου κάνει λόγο για «καθεστώς αυθαιρεσίας σχετικά με την καλλιέργεια των χωραφιών γύρω απ΄την λίμνη» και καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι «χωρίς διαφανείς διαδικασίες μεγάλες εκτάσεις κατέχονται και καλλιεργούνται από λίγους, όχι περισσότερους από δέκα, οι οποίοι απολαμβάνουν την παραγόμενη αγροτική παραγωγή και τα δικαιώματα των επιδοτήσεων».

 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου επισημαίνει ταυτόχρονα, ότι ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο ίδιος για το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει με την καλλιέργεια των χωραφιών της λίμνης Κάρλας του νομού Μαγνησίας, εκτάσεως 10.000 στρεμμάτων περίπου.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΑΣ Βόλου έχει ως εξής:

 

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός όμως ότι στην περιοχή επικρατεί καθεστώς αυθαιρεσίας σχετικά με την καλλιέργεια των χωραφιών γύρωθεν της λίμνης. Χωρίς διαφανείς διαδικασίες μεγάλες εκτάσεις κατέχονται και καλλιεργούνται από λίγους, όχι περισσότερους από δέκα οι οποίοι απολαμβάνουν την παραγόμενη αγροτική παραγωγή και τα δικαιώματα των επιδοτήσεων. Η προσπάθεια σε προγενέστερο χρόνο να δοθούν τα εν λόγω χωράφια σε ακτήμονες και άλλους δικαιούχους των παρακάρλιων περιοχών απέτυχε, διότι τα 7 ή 10 στρέμματα που προορίζονταν για τον καθένα από αυτούς με σκοπό την καλλιέργειά τους, δεν ήταν οριοθετημένα, κατά συνέπεια κανείς δεν γνώριζε την ακριβή τους θέση. ‘Ετσι δημιουργήθηκαν προσωρινές ομάδες εκ των οποίων κάποιοι τα εκμεταλλεύονταν, έναντι ευτελούς μισθώματος και τα επέκτειναν αυθαίρετα με αποτέλεσμα να καλλιεργούν τεράστιες εκτάσεις που δεν τους ανήκαν και να κατοχυρώνουν υπέρογκα δικαιώματα επιδοτήσεων. Αυτό συνέβαινε παλαιότερα και δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα», τονίζει η ΕΒΟΛ. Και συνεχίζει : Εαν σήμερα επισκεφθεί κάποιος την περιοχή θα δει τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα να οργώνουν και να σπέρνουν αυθαίρετα εκτάσεις, χωρίς κανείς να τους παρεμποδίζει. Δικαίως διαμαρτύρονται οι αγρότες ότι κανένας δεν νοιάζεται. Λένε και προφανώς έτσι είναι ότι αν υπήρχε η πρόβλεψη ενός υψηλού προστίμου για όποιον καλλιεργούσε αυθαίρετα θα αποτρέπονταν η υφιστάμενη κατάσταση.

 

Τα όσα περιγράφουμε μπορεί εύκολα κανείς να τα επιβεβαιώσει απευθυνόμενος στους αγρότες των χωριών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, οι οποίοι και θα κατονομάσουν όλους όσους αυθαιρετούν. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Συντασσόμεθα με τους αγρότες όλων των παρακάρλιων χωριών για να αναδείξουμε το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Αν και επανειλημμένα έχουμε υποβάλλει προτάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αλλά δεν εισακουσθήκαμε.

 

Θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα ο Νόμος 4061/2012, ο οποίος είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει από 01/11/2018. Με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση επιδιώκεται η αποτελεσµατική προστασία των ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων µε την άµεση λήψη µέτρων κατά αυθαίρετων κατόχων. Περαιτέρω οι διατάξεις του αναφερόμενου νόμου είναι προσαρµοσµένες στη σύγχρονη πραγµατικότητα που επιβάλλει την διάθεση ακινήτων για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση, µε κοινωνικά κριτήρια, καθώς και για αναπτυξιακούς και κοινωφελείς σκοπούς. Όσον αφορά στην παραχώρηση γαιών έως 100 στρέμματα για την παραγωγή τροφίµων φυτικής ή ζωικής προέλευσης ή ζωοτροφών ή για βόσκηση, έναντι χαµηλού τιµήµατος, δικαιούχοι δύνανται να είναι μεταξύ άλλων κατ’ επάγγελµα αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισµοί με αυξημένη μάλιστα μοριοδότηση.

 

Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία παραχώρησης κατά χρήση των αγροτικών εκτάσεων για τους σκοπούς που προβλέπονται, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις Εάν οι αρμόδιοι κινητοποιηθούν εγκαίρως είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο ν΄ αξιοποιήσει γεωτεμάχια κείμενα στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κάρλας. Εξάλλου μέχρι τον μήνα Απρίλιο που γίνονται οι καλλιέργειες (βαμβάκι-καλαμπόκι-ψυχανθή, κ.λ.π.) υπάρχει πολύς χρόνος αρκεί να το θελήσουν οι αρμόδιοι φορείς που ορίζονται στον ανωτέρω νόμο.

 

Οι Επιτροπές Ελέγχου και Νομιμότητας να προβούν σ΄ όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αποσκοπούν στην αποτελεσµατική προστασία των αγροτικών εκτάσεων καθώς και στην επιβολή των διοικητικών µέτρων που προβλέπονται στο νόµο σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατοχής.

 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, που επί σειρά ετών στηρίζει έμπρακτα την αγροτική οικονομία, επιδιώκοντας να συμβάλλει στην άμεση υλοποίηση του θιγόμενου θέματος κάνει γνωστό ότι:

 

1.    Διατίθεται να αναλάβει με ίδιες δαπάνες την τοπογράφηση (από ειδικούς επιστήμονες) της περιοχής ή των γεωτεμαχίων που θα διατεθούν για τους σκοπούς του αναφερόμενου νόμου.

2.    Διατίθεται να καλλιεργήσει φυτά ως ζωοτροφές σ’ όσες εκτάσεις παραμένουν για πολλά χρόνια ακαλλιέργητες (μπαϊρια), εκτελώντας παράλληλα και τα απαραίτητα έργα. Ενδεικτικά από μία έκταση 3 ή 4 χιλιάδων στρεμμάτων δύναται να παραχθούν τουλάχιστον 2.000 τόνοι ζωοτροφών. Τις ζωοτροφές αυτές θα παραδώσουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή στον οικείο Δήμο ή στην Περιφέρεια για να τις διανείμουν δωρεάν στους κτηνοτρόφους.

Έτσι θα βοηθήσουμε την κτηνοτροφία της περιοχής μας να σταθεί όρθια καθώς περνά δύσκολες εποχές.

Έχουμε την οικονομική δυνατότητα και θα το κάνουμε με μεγάλη χαρά.

Καλούμε όλους τους αγρότες του Ν. Μαγνησίας να μας συμπαρασταθούν σε αυτή την προσπάθεια και ποιος ξέρει ίσως αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση».

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.26.2021 15:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση
Έως τις 10 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι προσφυγές για την εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός...

11.26.2021 15:36

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε στην...

11.26.2021 15:30

Ικανοποίηση ΣΕΚ για προστασία της Φέτας ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Την ικανοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για την απόφαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να προχωρήσει στην ανάκληση και αφαίρεση της...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<