Τρεις οι μνηστήρες για τη μακεδονική γαλακτοβιομηχανία

04-03-2013, 13:20
Τρεις οι μνηστήρες για τη μακεδονική γαλακτοβιομηχανία

TΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

Στην επόμενη επιχειρηματική κίνηση έχει ήδη προχωρήσει ο κ. Νίκος Κολιός, ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις για την πώληση της εταιρείας.

Η επιβεβαίωση για τις διαπραγματεύσεις της διοίκησης με ενδιαφερόμενους επενδυτές έγινε από νομικό σύμβουλο της ΑΓΝΟ, ενώπιον του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, όπου και εκδικάστηκε η υπόθεση για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου την περασμένη εβδομάδα.

Η παρουσία των εκπροσώπων της εταιρείας δεν άφησε πολλά περιθώρια για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί στο εξής τη βιομηχανία ο κ. Κολιός. Όπως σημείωναν στην «Παραγωγή» αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες, οι προθέσεις περικλείονται στο δίλημμα που έθεσε η διοίκηση «πτώχευση ή παύση πληρωμών» και στην παραδοχή των «προχωρημένων συζητήσεων» με επενδυτές. Με την τρίμηνη πίστωση χρόνου που έχει στη διάθεσή της η εταιρία έως ότου εκδοθεί η απόφαση (οπότε και διατηρείται η προσωρινή διαταγή για αναστολή των αναγκαστικών εκτελέσεων σε βάρος της εταιρείας), οι εξελίξεις γύρω από την ΑΓΝΟ αναμένονται ραγδαίες. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου θα αποτελέσει καταλύτη για το τελικό τίμημα της εξαγοράς της ΑΓΝΟ, δεδομένου ότι οι επενδυτές επιθυμούν μια εταιρεία απαλλαγμένη από τα χρέη της. Μέχρι σήμερα η ΑΓΝΟ έχει συνολικές οφειλές 50 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τη μητρική εταιρεία Κολιός, τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ παλαιότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΑΤΕ που έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα και τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ οφειλές σε εργαζομένους και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το υπόλοιπο αφορά λοιπούς πιστωτές (προμηθευτές και συνεργάτες).

Οι ενδιαφερόμενοι και οι συζητήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Κολιού και των ενδιαφερομένων αφορούν τόσο την εισαγωγή τους στο εταιρικό σχήμα με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών όσο και την εξολοκλήρου αγορά. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας, μέχρι στιγμής τρία επενδυτικά σχήματα έχουν προσεγγίσει την ΑΓΝΟ, μεταξύ των οποίων επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο έχει έδρα στο Λουξεμβούργο. Οι πληροφορίες θέλουν οι δύο άλλοι επενδυτές, που φλερτάρουν μήνες με την ΑΓΝΟ, να έχουν ήδη καταθέσει αρχική πρόταση στον κ. Κολιό. Μάλιστα, η μία εταιρεία φέρεται να είναι ελληνικών συμφερόντων, με ισχυρή παρουσία στη βιομηχανία γάλακτος και επίσημη έδρα επίσης την περιοχή της Μακεδονίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον ρωσικού επενδυτικού σχήματος, το οποίο είχε επιδείξει έντονο ενδιαφέρον προ μηνών, έχει ατονήσει.

Προβάδισμα στην DANONE

Οι «προχωρημένες συζητήσεις» πάντως αφορούν, κατά τις πληροφορίες, την πολυεθνική εταιρεία DANONE, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσπαθεί να βρει το τίμημα εξαγοράς που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Η προσέγγιση του κ. Κολιού άλλωστε έγινε μέσα από το fund Interglobe που διαχειρίζεται η μητρική εταιρεία στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Danone Hellas επιθυμεί διακαώς την αγορά παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα, προκειμένου να μειώσει τα έξοδα εισαγωγής των προϊόντων της από τρίτες χώρες. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση μπορεί να τελεσφορήσει, δεδομένης της πρότερης εμπορικής συνεργασίας των δύο εταιρειών (ο Κολιός είχε αναλάβει τη διάθεση των προϊόντων της Danone στην Ελλάδα). Το σενάριο ενισχύεται από το γεγονός ότι η Danone προσφάτως διέψευσε πληροφορίες που ήθελαν τη μητρική εταιρεία να αποχωρεί από την Ελλάδα.

 Στάση αναμονής από εργαζόμενους και κτηνοτρόφους

Σε κατάσταση ομηρίας δηλώνουν ότι βρίσκονται κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με στάση πληρωμών ή οριστική απώλεια των χρημάτων που τους χρωστά η ΑΓΝΟ. Οι 400 περίπου εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους έως την έκδοση της απόφασης, έχοντας ωστόσο έντονο προβληματισμό για την περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης από τη μεριά της εταιρείας καυσίμων σε βάρος της ΑΓΝΟ (για οφειλές 600.000 ευρώ), οπότε και θα δρομολογηθούν, μεταξύ άλλων, και απολύσεις. Οι ίδιοι πάντως στο δικαστήριο υποστήριξαν ότι η προστασία της ΑΓΝΟ από τους πιστωτές της δεν είναι απαραίτητη, καθώς η γαλακτοβιομηχανία διαθέτει επαρκή ρευστότητα, αλλά και την απαιτούμενη ζήτηση για τα προϊόντα της. Το πρόβλημα, όπως τόνισαν, οφείλεται κατά κύριο λόγω στη μορφή της εταιρικής της σχέσης με τη μητρική Κολιός. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι ενστάσεις των γαλακτοπαραγωγών-προμηθευτών της εταιρείας, οι οποίοι ανέφεραν πως, τη στιγμή που η ΑΓΝΟ τους οφείλει εκατομμύρια ευρώ, οι ίδιοι μέχρι τον Ιούνιο θα αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους ποινικά δικαστήρια για οφειλές στην εφορία ή κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Σημειώνεται ότι, εκτός των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων, παρεμβάσεις κατά του αιτήματος υπαγωγής έγιναν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πιστωτές-προμηθευτές. Αντίστοιχα, υπέρ του αιτήματος παρεμβάσεις έγιναν από 92 εργαζομένους και 25 διανομείς.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.18.2019 16:59

Τα κριτήρια για τη χορήγηση συντάξεων χηρείας, σύμφωνα με το υπ. Εργασίας
Αναλυτικά οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

07.17.2019 20:11

Ποιες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης πολιτικής προστασίας μετά από τις πλημμύρες
Για περιοχές της Λάρισας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ροδόπης και της Ξάνθης μετά από την έντονη κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας.

07.17.2019 19:19

Προ των πυλών νέες αυξήσεις τα τιμολόγια της ΔΕΗ;
«Εάν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων» το μήνυμα που βγήκε την Τετάρτη...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<